De 14 leukste spellen voor Koningsdag

Carcassonne

BRDGMZ Essentials
Koop Spel
9

Geweldig

8.1

Gebruikers Gemiddelde

De 14 leukste spellen voor Koningsdag

De 14 leukste spellen voor Koningsdag

Aanstaande dinsdag is het weer Koningsdag, en of je nu wel of niet Oranjegezind bent, voor veel mensen is het een van de gezelligste dagen van het jaar. Helaas zijn ook dit jaar vanwege corona er geen festiviteiten georganiseerd, dus maken we er zelf thuis weer een feestje van. BRDGMZ gaat je daar bij helpen! Wij hebben namelijk voor jou de top 14 leukste spellen voor Koningsdag (op alfabetische volgorde) samengesteld. De spellen in het overzicht zijn divers en hebben allemaal (in)direct iets met onze nationale feestdag te maken, er is dus voor ieder wat wils. We wensen je alvast een hele leuke Koningsdag toe!

1. 5 Crowns

Five Crowns is een toegankelijk kaartspel voor het hele gezin. Spaar setjes en straten en ga als eerste uit. Zo zorg je ervoor dat de andere spelers strafpunten krijgen. Handig ruilen en combineren leiden tot de meeste kans op succes. Het spel duurt 11 ronden. In elke ronde krijgen de spelers 1 kaart meer. Wie aan de beurt is, trekt een kaart, legt er 1 af en mag uitgaan als hij dat kan. Om uit te gaan moet een speler allemaal setjes hebben van 3 of meer kaarten. Een setje kan bestaan uit kaarten van dezelfde waarde of een straat in dezelfde kleur. Vaste en variabele jokers kunnen daarbij helpen. Daarna komt iedere andere speler nog 1 keer aan de beurt. Ook zij mogen hun setjes op tafel leggen, maar voor de kaarten die daarna nog in hun hand zitten krijgen ze strafpunten.


2. Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk Koninkrijk speelt zich af rond het jaar 850, tegen het einde van het Karolingische rijk. De spelers zijn architecten die indruk proberen te maken op de koning. Ze proberen hun aanzien te behouden door diverse gebouwen in door hem veroverde gebieden te bouwen. De spelers moeten grondstoffen verzamelen, leerlingen inhuren en een scherpe blik op hun mankracht houden. Het zijn verraderlijke tijden en de concurrentie zal niet stoppen om jouw proces te vertragen. Blijf je eervol of begeef je jezelf in gezelschap van dieven en handelaren op de zwarte markt?


3. Carcassonne

Carcassonne is zowel bij families als bij veelspelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen. In dit bekende legspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch voorkomen dat er meer horigen op terecht komen. Wie de meeste horigen op een afgebouwd project heeft, krijgt daar direct punten voor. Voor elke soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint.

carcassonne doos

4. Claim

De koning is dood! Wat is er gebeurd? Niemand weet het, maar hij werd vanochtend met zijn hoofd in een wijnvat gevonden. Is het moord of was hij misschien erg dorstig? Hoe dan ook, de koning heeft geen erfgenamen, dus de vijf facties in het rijk moeten besluiten wie de nieuwe koning zal worden: word jij het of jouw tegenstander? Heb jij het wat nodig is om de facties van het rijk voor je te winnen?


5. Dominion

In Dominion probeer je tijdens het spel een zo sterk mogelijk deck te formeren, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck rouleren steeds van je trekstapel naar je hand, waarna ze naar je aflegstapel gaan. Als je trekstapel leeg is, schud je je aflegstapel, zodat je weer een nieuwe trekstapel hebt. Elke beurt mag je 1 actie uitvoeren en 1 aankoop doen. De verschillende kaarten in je hand helpen je daarbij of kunnen dit aantal vermeerderen.


6. Game of Thrones

A Game of Thrones: Het Bordspel is gebaseerd op de bestsellers van George R.R. Martin uit de boekenserie A Song of Ice and Fire. Spelers nemen daarin de leiding over de grote Huizen van Westeros en starten een meedogenloos gevecht om de Iron Throne. Ga op in de prachtige sfeer uit A Song of Ice and Fire, maak gebruik van slimme planning en zet zorgvuldig je macht en diplomatie in om de Iron Throne zelf te bestijgen.


7. De Hartenkoningin

Word wakker! De Rozenkoningin, de Hartenkoningin en al hun vriendinnen zijn door een spreuk in slaap gebracht en het is aan jou om ze wakker te maken. Wees tactisch, scherpzinnig en met een beetje geluk kun je de slapende koninginnen wekken. Speel een ridder om een koningin te stelen of neem een gok met een jonglerende joker. Kijk uit voor slimme slaapdrankjes en duivelse draken!


8. Ik hou van Holland

Speel thuis in teams de leukste en nieuwste spellen uit de tv-hit van de laatste jaren: Ik hou van Holland! Dit spel zit boordevol spelonderdelen waarmee je je in de studio waant bij Linda, Guus, Jeroen en hun kandidaten. Speel `Geen ja, nee en uh’, de Spellingronde, Woordslang, Kaaswerpen en al die andere topspellen van de afgelopen jaren. Inclusief een zoemer om het programma zo goed mogelijk na te doen. Veel superlang speelplezier! Het Ik hou van Holland bordspel speel je met twee teams. Hoe groot de teams zijn mag je zelf bepalen, als de teams maar even groot zijn. Je hebt minimaal 4 spelers nodig.


9. King of Tokyo

Ga als gigantisch monster wild tekeer en vernietig alles op je pad! Gooi de dobbelstenen en vorm de juiste combinaties om aan te vallen, te herstellen, speciale kaarten te kopen of overwinningspunten te scoren. Het is aan jou om de beste strategie te vinden om King of Tokyo te worden en je tegenstanders uit te schakelen door een allesvernietigende aanval… De speler die als eerste 20 overwinningspunten verzamelt – of het laatst levende monster is – wint het spel en bemachtigt de troon van Tokyo!


10. The King’s Dilemma

Verplaats je naar het koninkrijk Ankist met zijn rijke geschiedenis. Jij bent een van de adviseurs van de koning en staat aan het hoofd van jouw huis. In dit legacy-spel worden alle beslissingen die de koning moet maken aan jullie voorgelegd. Elke ronde trekken jullie gezamenlijk een kaart van de ‘dilemmastapel’ en ervaren jullie hoe het verhaal verder gaat. Jullie keuzes bepalen niet alleen het lot van het koninkrijk maar ook dat van de nobele huizen. Elk huis heeft zijn eigen achtergrond, ambities, sterke en zwakke punten. Ga je voor eigen succes of voor het grotere belang? Elke beslissing kan verstrekkende gevolgen hebben, dus bedenk goed wat jouw rol in de geschiedenis wordt.


11. Kingdomino

Je bent een koning die zijn koninkrijk wil uitbreiden met nieuwe gebieden. Korenvelden, meren, bergen… Alles moet verkend worden om de beste stukken grond te vinden. Maar de concurrentie is groot, dus zorg ervoor dat jij op het juiste moment aanspraak kunt maken op de beste grond! Kies om beurten een dominosteen uit en leg deze in jouw koninkrijk. Hoe groter het gebied is en hoe meer gebouwen er zich in bevinden, hoe meer punten je ervoor krijgt.


12. De Legenden van Andor

Dit uitdagende avonturenspel won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs. De jury prees naast het fantastische artwork vooral de unieke opbouw van de spelregels, die de spelers tijdens het spelen stap voor stap krijgen uitgelegd. De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven!


13. Majesty

Als aankomende Koning of Koningin probeer je het meest welvarende vorstendom op te bouwen om gekroond te worden. Daartoe heb je de hulp van je onderdanen nodig. Een eenvoudige molenaarster of een vrouw van adel, elk mens kan een beslissende rol in jouw vorstendom spelen. Neem je op het juiste tijdstip de meest waardevolle persoon in dienst, dan zal je veel geld verdienen. Maar pas op voor de naburige Koningen! Heb je niet genoeg wachters geronseld, dan wacht een bezoek van de soldaten van je concurrenten… In Majesty kies je steeds een persoon die je in je vorstendom opneemt. Elk ervan heeft zo zijn eigen voordelen. De een zorgt voor geld, de ander voor verdediging, de derde voor genezing, enzovoort. Wie het beste met zijn middelen omgaat en de juiste combinatie van personen in zijn koninkrijk weet te verzamelen, wint het spel. Majesty is een ideaal spel met vrienden of familie. Je kunt het even snel tussendoor spelen of er meteen een paar na elkaar doen.


14. Op Zoek Naar Lutjebroek

Weet jij waar Lutjebroek ligt? Ligt dat ten zuiden van Arnhem? Of misschien ten westen van Utrecht? Maar toch zeker ten noorden van Maastricht! Wie zoveel van de Nederlandse topografie weet, dat hij deze vragen zonder na te denken beantwoordt, heeft goede kansen om dit spel te winnen. Wie die kennis niet heeft, moet hopen dat de anderen dat niet in de gaten hebben of dat de door hem getrokken kaart een plaats uit zijn geboortestreek toont.

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!