De Crew is een coöperatief slagenspel met missies. Dit betekent dat alle spelers niet tegen elkaar spelen maar gezamenlijk winnen of verliezen van het spel. Belangrijk aspect in het spel is dat de spelers over de inhoud van hun kaarten niets mogen communiceren. Je weet dus niet van elkaar wie welke kaarten heeft. Het spel bestaat uit 50 missies, ieder met eigen opdrachten die gehaald moeten worden. Bijvoorbeeld; speler 1 wint de blauwe vijf en speler 2 de groene drie. Is er aan alle opdrachten voldaan dan gaan de spelers door naar de volgende missie. Is de missie mislukt, dan worden alle kaarten opnieuw geschud en proberen de spelers dezelfde missie nogmaals.
Naast De Crew, dat in 2020 gekozen werd tot “Speelgoed van het jaar” en “De Nederlandse Spellenprijs” won, is er ook het opzichzelfstaande vervolg verkrijgbaar, De Crew: Missie Diepzee. Wat precies het verschil is tussen beide spellen en welke je het beste kunt aanschaffen lees je hieronder.

Lees de review van De Crew
Wat is hetzelfde
Het recept van beide spellen is precies hetzelfde, een coöperatief slagenspel met missies. In beide spellen zit je in een afgesloten pak en bent voor de communicatie afhankelijk van externe factoren. Bij De Crew is dit in het vacuüm van de ruimte en bij Missie Diepzee diep onder water. Ook de speelkaarten in vier kleuren met de waardes 1 t/m 9 plus vier troefkaarten zijn gelijk gebleven. Daarnaast is ook de mogelijkheid tot communiceren door een kaart open voor je neer te leggen en er een fiche op te leggen hetzelfde gebleven.
Wat is anders
In De Crew worden opdrachten samengesteld door het halen van specifieke kaarten in een bepaalde volgorde. Bijvoorbeeld, een speler moet de blauwe twee halen voordat een andere speler de gele zeven haalt. Speel je dezelfde missie opnieuw, dan blijft de volgorde van te halen kaarten hetzelfde (eerst de ene kaart en daarna de andere), alleen om welke specifieke kaarten het gaat verandert. Om de opdrachten samen te stellen gebruik je fiches (Fiches 1 t/m 5 en de vijf “specifieke volgorde fiches”) in combinatie met de kleine speelkaarten als opdrachtkaarten.

Het verschil tussen De Crew en Missie Diepzee zit hem in de opdrachten.
In Missie Diepzee zijn de fiches en kleine speelkaarten verdwenen en vervangen voor 96 verschillende opdrachtkaarten. Bijvoorbeeld, haal de blauwe 4, haal ten minste 5 roze kaarten of win nooit twee slagen achter elkaar. Er zijn nu meerdere verschillende voorwaarden, naast het halen van een specifieke kaart, om een opdracht te voltooien. Elke opdrachtkaart heeft een cijfer op de achterkant, hoe moeilijker de opdracht, hoe hoger het cijfer. Het missieboek geeft per missie de totale waarde van de opdrachtkaarten aan. Is deze 3 dan pak je net zolang kaarten van bovenaf de opdrachtkaartenstapel tot je precies op 3 uitkomt. Bijvoorbeeld drie kaarten van waarde 1, of één kaart van waarde 2 en één kaart van waarde 1, of één kaart van waarde 3. Opdrachtkaarten met een te hoge waarde leg je af. Wanneer je dezelfde missie opnieuw speelt, en weer nieuwe opdrachtkaarten moet pakken, heb je totaal andere opdrachten. Niet alleen de inhoud van de opdracht maar ook de hoeveelheid opdrachten kan dus verschillen. Je kunt één moeilijkere opdracht hebben of juist drie makkelijker.

Welk spel kan ik het beste aanschaffen
Ben je nog helemaal niet bekend met De Crew, dan maakt het niet zoveel uit of je De Crew of Missie Diepzee speelt. Beide spellen spelen vrijwel hetzelfde. Het ene spel is niet beter of leuker dan de ander. Missie Diepzee heeft wel als klein voordeel dat door de opdrachtkaarten de herspeelbaarheid wat groter is.
Ben je al bekend met De Crew en vind je het spel leuk, dan kan ik je zeker aanbevelen om ook Missie Diepzee in huis te halen. De spelregels zijn in de basis hetzelfde, maar door de grotere diversiteit in opdrachten speelt het spel toch weer als nieuw. Ik weet zeker dat je ook aan De Crew: Missie Diepzee weer heel veel dagen spelplezier gaat hebben!