Meesterbreinen Staf en Mathias Coppens hebben een nieuwe uitdaging bedacht en deze keer kun jij de Code van Coppens zelf kraken! Ben je er klaar voor? Stap dan binnen in het huis van de professor. Maar let op, er is maar weinig tijd vooraleer je eindigt als zijn proefkonijn… In deze review neem ik je mee in deze op het tv-programma gebaseerde escape roomervaring voor thuis. Benieuwd hoe moeilijk de puzzels zijn en wanneer je dit spel juist wel óf niet moet aanschaffen? Je leest het in deze Code van Coppens: Het Proefkonijn review.
Het verhaal
Staf en Mathias dagen jou uit op te ontsnappen uit een nieuwe Code van Coppens escape room, namelijk het lab van de gekke professor. Je zit opgesloten in zijn huis waar de professor jou als proefkonijn wil gebruiken. Je moet zo snel mogelijk proberen te ontsnappen, voordat hij begint met zijn proeven en de kans klein is dat je dan nog heelhuids het pand kunt verlaten.
Hoe ziet het spel er uit
Kijkers van het programma Code van Coppens herkennen het spel direct aan de vormgeving. De illustraties op de kaarten zijn met de computer gemaakt en benaderen de realiteit. Daarbij zijn de details op de kaarten goed te zien. Al blijft het, net als in een echte escape room, soms extra goed kijken om niets te missen. Het thema is goed in het spel verwerkt. Je bent opgesloten in een groot huis dat wordt weergegeven door de blauwdruk. Je verplaatst je door het huis door telkens een deur te openen en in een nieuwe ruimte te komen. Vervolgens leg je iedere vrijgespeelde ruimte op de blauwdruk. Alle puzzels die je vindt zijn met voorwerpen die je ook echt op de kaartjes terugziet. Daarnaast, net als in het tv-programma, moet je ook puzzels oplossen op basis van wetenschappelijke proefjes. Heb je het spel eenmaal uitgespeeld, dan wordt er uitgelegd hoe je deze proefjes ook zelf thuis kunt doen.
Het spel opzetten
Het spel bestaat uit 58 puzzelkaarten, 9 proefkaarten, 10 locatiekaarten en een blauwdruk voor de locatiekaarten. Het opzetten is in een minuut gedaan. Leg de blauwdruk midden op tafel met de stapels kaarten ernaast binnen handbereik, pak je telefoon of laptop en ga naar de website om de chatbot te openen en je bent helemaal klaar om te beginnen.
Het spel spelen
Je bent dus opgesloten in het huis van de professor. Door het oplossen van puzzels die je in iedere ruimte vindt kom je in de volgende ruimte, net zolang tot je het einde hebt bereikt. Het spel legt duidelijk uit wat de bedoeling is en heeft zelfs een puzzel vooraf om je aan het spel te laten wennen. De oplossing van iedere puzzel is altijd een code. Heb je de code gevonden dan vertel je dit tegen de Staf en Mathias (AKA de chatbot) via je telefoon (of laptop). Is de code goed dan krijg je instructies welke kaarten je er bij mag pakken en gaat het spel verder en ga je op zoek naar de volgende code. De juiste code vind je doorgaans door 2 voorwerpen met elkaar te combineren of een puzzel op te lossen. Heb je het fout, dan kun je het rustig nog eens proberen of om een hint vragen als je de oplossing niet weet.
Speleigenschappen
In Code van Coppens: Het Proefkonijn werk je samen met je medespelers om alle codes in het spel te vinden. Goed kunnen communiceren en taken verdelen is dus belangrijk. Hierdoor is de interactie tussen spelers hoog. Om de puzzels snel op te kunnen lossen helpt het als je verbanden kunt leggen die logisch zijn. Als je bijvoorbeeld een sleutel hebt gevonden, dan hoort deze hoogst waarschijnlijk bij dat ene slot dat je eerder hebt ontdekt. Met geluk ga je deze escape room niet halen, maar met net zolang codecombinaties blijven invullen zou je een eindje kunnen komen. Het spel is wel echt maar 1 keer speelbaar. Want als je de oplossing van de puzzels eenmaal weet is de uitdaging verdwenen. Gelukkig vernietig je tijdens het spelen geen spelmateriaal. Je kunt het spel dus weer netjes op volgorde leggen en er iemand anders blij mee maken.
Voor wie is dit spel
Je speelt Code van Coppens: Het Proefkonijn met 1 t/m 5 spelers, je hebt maximaal 75 minuten de tijd en het spel is geschikt vanaf 10 jaar. Het beste speel je dit spel in je eentje of twee of maximaal drie spelers. Je kunt het wel met nog meer spelen, maar het is dan heel lastig om tegelijkertijd naar de kaartjes te kijken. Je krijgt dan snel dat één speler de telefoon bediend, twee andere spelers de puzzel oplossen en de overige spelers niet goed meekrijgen wat er precies gebeurt. Ik schat de doelgroep voor dit spel op kinderen tussen de 10 en 18 jaar met een interesse voor puzzelen en wetenschap en met weinig escape roomervaring. Ik als volwassen man met behoorlijk wat ervaring vloog echt door de puzzels heen. Ondanks dat ik het wel een leuke ervaring vond en zie dat het spel prima in elkaar zit, is het spel voor mij veel te eenvoudig en ontbrak het aan echte uitdaging. Maar voor tieners kan ik mij voorstellen dat het een leuke en uitdagende ervaring is. Ken je het tv-programma dan maakt dat het spel extra herkenbaar. En de proefjes die je na het spelen zelf thuis kunt uitproberen maken het voor de meeste tieners wellicht het allerleukste.
Conclusie
Code van Coppens: Het Proefkonijn is escape roomspel voor thuis. Je gaat op zoek naar codes door puzzels op te lossen. De chatbot waar je de oplossingen naar typt werkt prima en zorgt voor extra spelbeleving. Ken je het tv-programma Code van Coppens, dan herken je veel in dit spel en maakt het extra leuk voor je. Maar gelukkig hoef je het programma niet te kennen om het spel met plezier te kunnen spelen. De puzzels zitten prima in elkaar. Soms moet je even speuren, maar de oplossing is altijd logisch en nooit ver weg. Het niveau van de puzzels is gericht op tieners of mensen zonder escape roomervaring. De oplossing van veel puzzels zijn na te doen met een leuk wetenschappelijk proefje voor thuis, dit maakt het spel dus extra leuk voor de leer- en nieuwsgierige tieners! Voor volwassenen of ervaren spelers zijn de puzzels te makkelijk en biedt het te weinig uitdaging. Dus zoek je een leuk puzzelspel om je tieners een paar uur mee zoet te houden en waar ze ook nog eens wat van kunnen opsteken? Tel dan gerust een punt bij de score op en haal zeker Code van Coppens: Het Proefkonijn in huis!
Het tv-programma
Code van Coppens is een van origine Vlaams televisieprogramma gepresenteerd door Staf en Mathias Coppens en uitgezonden op VTM. Het programma wordt ook voor Nederland gemaakt en uitgezonden op SBS6.
In het programma nemen twee duo’s bekende Vlamingen/Nederlanders het tegen elkaar op om zo snel mogelijk te ontsnappen uit een escaperoom. Deze bestaat uit twee afzonderlijke kamers die via een tunnel of doorgang met elkaar in verbinding staan. Ze worden opgesloten en krijgen een uur de tijd om een aantal raadsels op te lossen en wetenschappelijke experimenten uit te voeren die hen naar de uitgang leiden. Staf en Mathias Coppens begeleiden de duo’s vanuit een controlekamer en steken een handje toe waar nodig. Aan de uitgang worden de duo’s opgewacht door de broers die hen vertellen wie de snelste tijd had.
In elke aflevering staat de escaperoom in een bepaald thema. Zo moeten de duo’s een ring stelen uit een zwaarbewaakte bankkluis, of moeten ze zich een weg naar buiten graven uit een streng bewaakte gevangenis.
Elke aflevering komt Lieven Scheire langs om meer uitleg te geven over enkele wetenschappelijke principes of om de experimenten in de studio opnieuw te doen. Daarbij wordt regelmatig het studiopubliek betrokken.
(Bron: Wikipedia)