
Stel je eens voor: Je bent geheim agent en jij bent verkozen tot de leider van een zeer geheime missie. Maar je kan slechts twee van je teamleden meenemen. Je kiest die twee teamleden die je het meest vertrouwt. De missie begint, jullie hebben je doel bijna bereikt en dan…. de missie mislukt. Iemand uit jouw team saboteerde de missie, maar wie? Wie is de mol in jullie midden. Je kijkt elkaar aan. Wie van je meegenomen teamleden is diegene die expres dingen laat mislukken. Je kan het niet aflezen. De blik in beide ogen lijkt onschuldig. Maar als zij onschuldig zijn… ben je dan misschien zelf de mol?! Is niets wat het lijkt of is juist alles precies wat het lijkt in dit geheimzinnige spel De Mol? Je leest het in deze De Mol review.
Agenten en mollen
Je speelt De Mol (The Resistance in de Engelse versie) met 5 tot 10 geheim agenten. Binnen dit team van geheim agenten zitten altijd mollen. Deze mollen willen absoluut dat de missies mislukken. Aan jou de taak om de meerderheid van de missies tot een succes te brengen, tenzij je zelf een mol bent natuurlijk.
Communicatie en sociale vaardigheden
Het spel draait helemaal om communicatie en sociale vaardigheden. Toch is er daadwerkelijk een ‘’bord’’ aanwezig. Het tableau met hierop de missies, laat een aantal duistere plekken zien. Wie je meeneemt op missie laat je blijken door fiches te geven met wapens. Alle componenten zijn goed in het thema uitgegeven. De tableaus waarop je de missie fiches op legt zijn wat dun en lijken op papier. Om je missies te laten starten heb je niet veel nodig aan spelmateriaal. Opzetten van dit spel gaat binnen 2 minuten.

Jouw missie!
Aan de start van het spel krijgen alle spelers een geheime rol. Of je bent ‘’goed’’ of je bent ‘’slecht’’. Dit verschilt per aantal spelers. Goede spelers willen dat de missies goed gaan en de mollen willen de missies juist laten mislukken.
De startspeler is de leider van de huidige missie. Hij stelt het team samen die de missie mag uitvoeren. Hierna legt hij zijn keuze voor aan alle spelers en wordt er gestemd of alle spelers het met dit voorstel eens zijn. Er moet een meerderheid zijn om het voorgestelde team op missie te sturen. Is er geen meerderheid bij het stemmen? Dan gaat de beurt door naar de volgende speler en mag hij een team samenstellen waar weer over gestemd wordt. Is er bij het stemmen nog steeds geen meerderheid terwijl iedere speler als teamleider aan de beurt is geweest, dan is de missie automatisch mislukt.
Wordt het team goedgekeurd, dan gaan de aangewezen spelers op missie. De geheim agenten op missie geven vervolgens gedekt één kaart aan de teamleider. Op deze kaart staat missie geslaagd of missie mislukt. De goede spionnen mogen de missie alleen laten slagen. De mollen mogen de missie zowel laten slagen als laten mislukken. De kaarten worden vervolgens geschud (zodat je niet weet welke kaart van wie was) en één voor één opengedraaid. Zijn alle kaarten ‘missie geslaagd-kaarten’ dan is de missie geslaagd. Zit er tenminste één ‘missie mislukt-kaart’ tussen, dan is de missie mislukt. Zodra de meerderheid van de missies is behaald winnen de ‘’goede’’ geheim agenten. Is de meerderheid van de missies mislukt, dan winnen de mollen.
Liegen, bluffen, bedriegen en manipuleren
Als mol is het dus belangrijk om zo lang mogelijk onontdekt te blijven. Dit geeft je de macht om missies te doen mislukken. Ben je een mol dan komt het dus aan op jouw skills om te liegen, bluffen, bedriegen en manipuleren. Als ‘goede’ geheim agent is het belangrijk om zo snel mogelijk de mollen te identificeren, zit er namelijk geen mol in het team dat op missie gaat dan is de missie altijd geslaagd.
Oefenpotje
De spelregels van De Mol zijn in 5 minuten uitgelegd. Het spel kan in een kwartier gespeeld worden. Speel je De Mol met nieuwe spelers dan is je eerste spel een oefen potje zodat iedereen de spelregels snapt, daarna is er meer dan genoeg tijd over om gelijk door te spelen voor het echte werk.
Social Deduction
De Mol is een leuk spel dat je goed tussen andere spellen door kunt spelen. Maar je kan hier ook een hele avond mee zoet zijn. Het neigt naar een party spel. Speel je De Mol met bekenden, bedenk dan goed of je beste vriend eigenlijk wel te vertrouwen is. Speel je met onbekenden, dan is dit een leuke manier om elkaar snel te leren kennen. Je komt er namelijk gelijk achter hoe mensen praten en je proberen te overtuigen van hun ‘goedheid’. De Mol is een spel met geheime rollen.

De Mol een keer proberen voor je deze koopt?
Huur hem dan nu bij de bordspellenbieb.nl®.
Conclusie
Je hebt sterke sociale vaardigheden nodig om De Mol goed te kunnen spelen. Je moet overtuigingskracht hebben en kunnen en durven bluffen. Ook moet je er van houden mensen te ‘back-stabben’. Liegen is noodzakelijk tijdens dit spel, maar laat het niet vooral niet persoonlijk worden, De Mol heet niet voor niets een Social Deduction game. Je speelt De Mol met minimaal 5 personen. Echter is bij dit spel ‘’hoe meer zielen, hoe meer vreugd’’ absoluut van toepassing. Spellen met geheime rollen vind ik zelf altijd erg leuk. Als je het moeilijk of niet leuk vindt om een mol te zijn? Dan is dit spel niets voor jou. Vind je het leuk om mensen (in spelvorm) te manipuleren en overtuigen én hou je van een sociaal spel met een scherp randje? Dan is dit de juiste missie voor jou!
Bekijk De Mol op de website van Bol.com.
