In het strategische kaartspel Forest Shuffle duik je in de levendige wereld van een bos, waar je een ecologisch evenwichtig leefgebied voor planten en dieren creëert. Je bouwt aan je eigen bos door bomen te planten en daar dieren en planten aan toe te voegen. Maar laat je niet misleiden door dit familievriendelijke thema, Forest Shuffle kent meer dan genoeg strategische diepgang om ook de meest ervaren speler uit te dagen! Benieuwd of Forest Shuffle iets voor jou is? Je leest het in deze Forest Shuffle review.
Het verhaal
Het is een drukke bedoening in het plaatselijke bos: allerlei dieren scharrelen rond, op zoek naar eetbare planten en insecten. Sommigen zitten het liefst hoog in de bomen, terwijl anderen liever de veiligheid van de struiken of de beschutting van bomen opzoeken.
In het bos
Zoals de naam al aangeeft, speelt Forest Shuffle zich af in het bos. Voor zover mijn kennis van de flora en fauna reikt, kan het zowel een Europees als een Noord-Amerikaans bos zijn. Alle dieren en planten in het spel komen in beide continenten voor (al dan niet geïmporteerd in de loop der jaren). Het artwork van het spel is indrukwekkend. De illustraties benaderen het realisme en dragen goed bij aan de beleving van het spel. Daarbij is de tekst en uitleg op de kaarten duidelijk weergegeven aan de hand van gekleurde symbolen. Zoals bijna alle kaartspellen geldt ook voor Forest Shuffle, wil je de kaarten mooi houden, stop ze dan direct in sleeves.
Opzetten
Het spel bestaat in totaal uit 180 kaarten, een spelbord en een scoreblok. Het opzetten is een paar minuten gebeurd, leg het spelbord op tafel met de 14 overzichtskaarten er naast. Iedere speler krijgt een grotkaart. Leg de 3 winterkaarten apart en schud alle overige kaarten. Een grote tafel is dan wel handig, je hebt namelijk zo’n 150 kaarten te schudden. Maak daarna 3 ongeveer even grote stapels van de kaarten. Pak 1 stapel en schudt daar 2 winterkaarten doorheen. Leg daarna de laatste winterkaart op de stapel. Pak nu de andere 2 stapels en plaats deze bovenop de stapel met de winterkaart bovenop. Dit is nu de trekstapel en leg deze naast het speelbord. Iedere speler pakt nu 6 kaarten van de stapel. Heeft een speler geen enkele boom in zijn of haar hand, dan mag je de huidige kaarten afleggen en 6 nieuwe pakken. Je bent nu klaar om het spel te beginnen.
Ontwikkel je bos met dieren en planten
In Forest Shuffle creëer je een leefgebied voor planten en dieren dat ecologisch in balans is. Door bomen te planten kun je verschillende dieren, planten en paddenstoelen een veilige plek bieden om zich te ontwikkelen. Maar om de meeste punten te scoren, zul je aan hun voorkeuren moeten voldoen: sommige bosbewoners kunnen niet zonder hun soortgenoten leven, terwijl anderen bepaalde leefgebieden of voedselbronnen nodig hebben.
Iedere speler beheert zijn eigen plek in het bos. Dit doe je door bomen voor je neer te leggen. Aan iedere boom kun je vervolgens dieren en planten toevoegen. Het spelbord op tafel wordt gebruikt als gezamenlijke open plek in het bos, hier worden kaarten die spelers moeten afleggen open neergelegd. Op het speelbord mogen nooit meer dan 10 kaarten liggen. Zodra de 10e kaart op het bord ligt, worden alle kaarten van het bord gehaald en gesloten op de aflegstapel gelegd. Het spel wordt beurtelings gespeeld beginnend met de startspeler. Tijdens je beurt mag je precies één van de twee mogelijke acties uitvoeren:
- Trek twee kaarten
Voor elke kaart mag je kiezen of je deze van de trekstapel pakt of een open kaart op het spelbord. - Speel een kaart
Betaal de kosten van de kaart, leg deze in je bos neer en voer, indien aanwezig, het effect en de bonus uit.
Liggen er één of twee kaarten op het spelbord die je graag wil hebben, dan pak je deze van het bord. Anders pak je blind de bovenste kaart(en) van de trekstapel. Je mag nooit meer dan 10 kaarten in je hand hebben.
De eerste kaart die je speelt, moet altijd een boom zijn. Alle andere kaarten dan boomkaarten zijn altijd in tweeën gesplitst en kunnen aan 1 van de 4 zijdes van een boom worden gelegd. Op iedere kaart staat wat het kost om de kaart te mogen spelen, eventuele bonussen en effecten en hoeveel punten de kaart waard is. Sommige kaarten scoren meer punten als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Soms moeten ze onder een bepaalde boom worden gelegd, of moet je een x-aantal kaarten van een bepaalde soort in je bos hebben, of moet je bepaalde combinaties van kaarten in je bos hebben.
Als je een kaart speelt, dan leg je dus of een nieuwe boom in je bos, of je legt een bosbewoner aan een boom. Je betaalt de kosten voor het spelen van de kaart door andere kaarten af te leggen op het spelbord. En je handelt eventuele bonussen af.
Op deze manier wordt er beurtelings doorgespeeld, kaarten worden of gepakt of gespeeld waardoor het bos van iedere speler steeds verder groeit. Pakt iemand een winterkaart, dan wordt deze naast het bord gelegd en mag de speler een nieuwe kaart trekken. Zodra de derde winterkaart is gepakt stopt direct het spel en vindt de puntentelling plaats. De speler met de meeste punten is de winnaar. De volledige uitleg lees je in de spelregels of bekijk de video hieronder. De spelregels bestaan uit 8 pagina’s en hebben mij zo’n 15 minuten gekost om door te nemen.
Veel om over na te denken
Bij het zo goed mogelijk beheren van je bos komt een hoop planning, tactiek en flexibiliteit kijken. Er zijn namelijk verschillende strategieën waarmee je het spel kunt winnen. Met sommige kaarten kun je namelijk veel bonuspunten verdienen als je veel bomen of dieren van dezelfde soort hebt. Met andere kaarten verdien je weer veel bonuspunten als je juist heel veel verschillende bomen hebt. En met weer andere kaarten verdien je veel bonuspunten als je bepaalde combinaties van kaarten hebt. Maar je kunt maar een beperkt aantal kaarten spelen, dus je zult keuzes moeten maken. Welke keuze het meeste oplevert is ook sterk afhankelijk van welke kaarten je krijgt of kunt bemachtigen. Meestal is het verstandig om je niet blind te staren op 1 specifieke bonus, maar om ook alternatieve scoringsmogelijkheden te hebben. Je weet immers nooit zeker of je wel de juiste kaarten kunt spelen. Sowieso is het altijd goed nadenken en vooruitplannen bij het spelen van kaarten. Om een kaart te kunnen spelen, moet je meestal andere kaarten in je hand afleggen op het spelbord waardoor ze beschikbaar worden voor andere spelers. Ook moet je vaak voor bepaalde bonussen specifieke kaarten afleggen, je moet deze kaarten dan wel in je hand hebben om af te kunnen leggen.
Geluk speelt in dit spel een kleine rol. Je kunt geluk krijgen dat je alle kaarten krijgt om de maximale bonus te krijgen, maar in de praktijk is een goed uitgekiende strategie en flexibiliteit om je snel aan te passen veel waardevoller. De interactie tussen spelers is hoog in Forest Shuffle. Ondanks dat iedereen in zijn of haar eigen bos speelt, oefen je toch veel invloed op elkaar uit door het gezamenlijke spelbord. Als je kaarten aflegt, dan moet je ook goed kijken dat je niet die kaarten aflegt die een andere speler juist graag wil hebben voor een hoge bonus. Doordat de beurten kort zijn, is iedere speler weer snel aan de beurt en blijft iedereen betrokken bij het spel. De eerste potjes zullen nog wel een stuk trager verlopen omdat iedereen die functie van de verschillende kaarten nog moet leren kennen.
Voor wie is dit spel
Je speelt Forest Shuffle met 2 t/m 5 spelers, een potje duurt ongeveer een uur en het spel is geschikt vanaf 10 jaar. Je kunt Forest Shuffle heel goed met z’n tweeën spelen, maar het spel is het leukste en uitdagendste met 4 of 5 spelers. Je hebt dan meer concurrentie en bent veel afhankelijker van wat andere spelers doen. Al is het alleen maar omdat het speelbord dan veel vaker net voor je neus geleegd wordt omdat er meer dan 10 kaarten liggen. De spelregels van Forest Shuffle zijn erg eenvoudig. Je pakt kaarten of je speelt kaarten. Al kan het spel de eerste potjes nog wat overweldigend zijn omdat er zoveel verschillende kaarten zijn met allemaal verschillende eigenschappen en bonussen. Maar als je eenmaal begonnen bent, krijg je het allemaal heel snel door. Maar laat je niet misleiden door de eenvoudige spelregels, er gaat toch een diepere tactische laag in dit spel schuil. Hierdoor is Forest Shuffle ook een uitdagend spel voor de meer ervaren spelers. Ook omdat je nooit weet wanneer het spel eindigt. Je weet dat de derde winterkaart ergens in het laatste derde deel van de stapel zit, maar waar precies weet je niet. Hierdoor kan het verschil tussen potjes oplopen tot 50 kaarten meer of minder die gespeeld kunnen worden. Dus wat doe je als de eerste winterkaart getrokken is, zo snel mogelijk alle punten veiligstellen of toch nog extra kaarten verzamelen voor een hogere bonus?
Conclusie
Forest Shuffle is een strategisch kaartspel met een familievriendelijk thema. Het spel is erg mooi vormgegeven en geeft een hele ontspannen vibe tijdens het spelen. Door het spelen van dit spel leer je ook nog eens verschillende soorten dieren en planten herkennen, je algemene kennis vergroten was nog nooit zo leuk geweest! Maar laat je niet misleiden door het familievriendelijke thema en de eenvoudige spelregels van Forest Shuffle. Het spel zit goed in elkaar en biedt veel strategische uitdaging. Of je nu een casual of ervaren speler bent. In dit spel speelt niet iedereen met dezelfde strategie, maar pas je je strategie gaandeweg aan op de kaarten die er voor jou beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat je ieder potje weer opnieuw leert over het nut en functie van de verschillende kaarten en je steeds beter in het spel wordt. Ben je op zoek naar een uitdagend kaartspel dat ook leuk is om met z’n tweeën te spelen en hou je van de natuur? Haal dan zeker Forest Shuffle in huis!
Goed om te weten
Zoals ik in de review al aangaf, wil je je kaarten mooi houden, dan kun je ze het beste in sleeves stoppen. Zelf vind ik het de investering meer dan waard, zeker voor kaartspellen die ik veel speel. Let bij Forest Shuffle wel op dat je voldoende sleeves koopt voor 180 kaarten. Op de achterkant van de doos staat namelijk een aanbeveling voor 3 pakjes Gamegenic Green sleeves, maar dit is te weinig, je hebt 4 pakjes nodig. Houd er ook rekening mee dat wanneer je de kaarten in sleeves stopt, ze niet meer in de vakjes in de doos passen. Ik heb dit opgelost door de inlay plat te vouwen en onder de bodem in de doos te leggen. Op die manier past al het spelmateriaal inclusief de kaarten in sleeves weer in de doos.