Niet praten, bijna geen hints en heel weinig tijd! In Get It! moet je als team binnen de tijd de kaarten in de juiste volgorde spelen. Elke ronde wordt een stukje moeilijker. De speciale kaarten hebben verrassende effecten en zorgen voor een hilarisch spel. Weten of dit coöperatieve partyspel iets voor jou is? Je leest het in deze Get It! review!
Van laag naar hoog
Het spel springt goed in het oog door de felle kleuren roze en blauw. De vormgeving is verder niet zo indrukwekkend, maar wel doeltreffend. De getallen en symbolen staan iets hoger op de kaarten afgedrukt zodat je een kaart goed aan de onderkant kan vastpakken en je met je vingers niet het zicht blokkeert. Houd er wel rekening mee dat door het veelvuldig en heftig spelen de kaarten snel beschadigen. Wil je ze netjes houden stop de kaarten dan in sleeves.
Get It! bestaat in totaal uit 60 kaarten en daarnaast heb je een timer nodig, bijvoorbeeld je telefoon. Het spel opzetten is dan ook zo gebeurd. Je schudt de kaarten die je nodig hebt (hoe verder in het spel hoe meer kaarten je nodig hebt) en je deelt iedere speler het aantal benodigde kaarten. Iedere speler bekijkt vervolgens de kaarten en legt ze op volgorde van laag naar hoog, hierna geeft iedere speler de kaarten gesloten door naar de speler links van zichzelf, nu houdt iedere speler de kaart bedekt in de hand en het spel kan beginnen.

Kijk elkaar goed aan
In Get It! moet je als team alle kaarten die je op hand hebt in oplopende volgorde spelen. Dus het laagste getal als eerste en daarna het een na laagste getal enzovoort. Dit lijkt eenvoudig, maar je ziet alleen de kaarten van andere spelers en niet je eigen kaarten, je mag niet praten en je hebt slechts 1 minuut de tijd! Door goed op te letten, elkaar aan te kijken en snel te reageren kun je de volgende ronde halen.
Het spel bestaat uit 6 levels, waarbij er ieder level meer en nieuwe kaarten in het spel komen. In het eerste level worden de kaarten 1 t/m 40 geschud. Van deze 40 kaarten worden de bovenste 10 gebruikt en opgedeeld aan de spelers. Het maakt niet uit hoeveel spelers er mee doen, er worden altijd 10 kaarten gebruikt in het eerste level. Speel je met 3 spelers dan heeft iedere speler dus 3 of 4 kaarten in de hand. Speel je met 6 spelers dan heeft iedere speler dus 1 of 2 kaarten in de hand.
Wanneer het spel begint, weet je dus welke kaarten de speler links van je heeft, je hebt deze kaarten eerst zelf op volgorde gelegd en doorgegeven namelijk. Dit betekent dat de speler rechts van jou dus weet welke kaarten jij hebt. Zelf weet je niet welke kaarten je hebt, je weet alleen dat je ze in volgorde van laag naar hoog in je hand hebt. Je begint het level door de timer aan te zetten, hierna pakt ieder speler de bovenste kaart van zijn of haar stapel en houdt deze tegen de borst. Op die manier kan iedere speler de kaarten van de andere spelers zien, maar niet die van zichzelf.
Nu moet er duidelijk gemaakt worden wie de laagste kaart heeft, maar zonder te praten. Het effectiefste is om de speler aan te kijken met de laagste kaart in zijn of haar hand. Kijk jij naar de speler met de laagste kaart, maar kijken alle andere spelers naar jou, dan zou het zomaar kunnen dat jíj de laagste kaart hebt en doe je er slim aan om jouw kaart te spelen. Hierna pak je snel weer een nieuwe kaart van je stapel en houd je tegen je borst. Vervolgens kijkt iedere speler weer naar diegene met de laagste kaart en speelt diegene zijn of haar kaart, net zolang totdat alle kaarten op zijn. Is dit foutloos gelukt binnen de 60 seconden, dan ga je door naar het volgende level.
In de levels 2 t/m 6 komt er ieder nieuw level telkens een of meerdere speciale kaarten in het spel. Naast de getallen 1 t/m 40, kan het voorkomen dat je ook een of meerdere speciale kaarten in je hand hebt. Zodra iemand een speciale kaart laat zien, geldt dit automatisch als de laagste kaart en moet deze als eerste gespeeld worden. In het geval dat er meerdere speciale kaarten tegelijk te zien zijn, maakt het niet uit welke speciale kaart als eerste gespeeld wordt. Heeft iemand een speciale kaart vast, dan moet je dat diegene duidelijk maken. Dit doe je niet door diegene aan te kijken, maar aan de hand van het symbool dat op de speciale kaart staat. Dit kan bijvoorbeeld zijn door naar iemand te lachen, langs iemand te kijken, je eigen kaart bekijken of de getallen die je ziet hardop te noemen. Zie je dat je medespelers allemaal 1 van die dingen doen, dan is de kans groot dat jij een speciale kaart in je hand hebt en moet je hem direct spelen. Naast dat er ieder level extra speciale kaarten aan het spel worden toegevoegd, moeten er ook iedere ronde meer kaarten, en dus sneller, gespeeld worden. Level 1 begint met 10 kaarten in 1 minuut, in level 6 zijn dit er 25! Weet je zelfs level 6 te halen binnen een minuut? Gefeliciteerd je bent echt een Get It!-professional! Je kunt hierna jezelf uitdagen door een level te spelen met 27 kaarten. Is dat zelfs ook gelukt? Probeer dan maar eens een level met 30 kaarten, of te wel ieder 2 seconden moet er 1 kaart gespeeld worden. Ik ben benieuwd of het je gelukt is!
De volledige uitleg lees je in de spelregels, deze bestaan uit 6 kleine pagina’s en kosten zo’n 5 minuten om door te lezen.
Uiterste concentratie en stalen discipline
In Get It! is je reactiesnelheid enorm belangrijk. In een split second moet je bepalen wie de laagste kaart heeft en naar diegene kijken, tegelijkertijd moet je ook bepalen of niet iedereen naar jou kijken en zelf een kaart spelen. En, minstens even zo belangrijk, weer snel een nieuw kaart pakken zodat het spel verder kan. Stressbestendigheid is dus ook een vaardigheid om niet te onderschatten, net als goed samenwerken en je aan de van te voren afgesproken tactiek houden. Wacht bijvoorbeeld met alvast kijken naar de daaropvolgende laagste kaart terwijl iemand een kaart speelt, de nieuwe kaart van diegene zou zomaar een speciale kaart kunnen zijn waardoor diegene nog een keer moet spelen. Door de tijdsdruk en hectiek is Get It! vooral een hilarisch spel. Geluk speelt een kleine rol in het spel. Je kunt bijvoorbeeld geluk hebben dat er veel speciale kaarten in het spel zitten (bij dezelfde speler) zodat diegene snel de kaarten achter elkaar kan spelen. Je moet op zoveel dingen tegelijkertijd letten dat het gegarandeerd een keer misgaat. Uiterste concentratie en stalen discipline is nodig om het laatste level binnen de tijd uit te spelen.
Let op de speler die als eerste door zijn kaarten heen is
Je speelt Get It! met 3 t/m 6 personen, het doosje geeft aan dat een potje zo’n 20 minuten duurt en het spel is geschikt vanaf 8 jaar. Of je nu met 3 of 6 spelers bent, het aantal kaarten per level blijft hetzelfde, dit betekent dus dat afhankelijk van het aantal spelers, het aantal kaarten in de hand meer of minder is. Wat beide voor- en nadelen heeft. Het voordeel van 3 spelers is dat je op minder verschillende kaarten tegelijk hoeft te letten. Maar het voordeel van 6 spelers is dat zodra een speler door zijn kaarten heen is, diegene nog steeds meedoet met aankijken. Alle overige spelers weten dan dat als die speler naar jou kijkt, jij een kaart moet spelen, want diegene kan zelf nooit de laagste kaart hebben. Alleen in alle hectiek van het spel wordt dat trucje nog weleens vergeten. Verder is Get It! echt een spel als je zin hebt in meligheid. De spelregels zijn eenvoudig, het spel is zo uitgelegd, maar het juiste doen onder tijdsdruk blijkt toch voor bijna iedereen een grote uitdaging. Ook is Get It! leuk om te spelen met het hele gezin, waarbij jonge kinderen nog verrassend goed in dit spel kunnen zijn.
Conclusie
Get It! is een coöperatief partyspel waarin een hoge reactiesnelheid en stressbestendigheid essentieel zijn. De kaarten moeten binnen 60 seconden van hoog naar laag gespeeld worden en dat terwijl je niet tegen elkaar mag praten. Het klinkt misschien eenvoudig, maar het is toch echt een uitdaging in de praktijk. De vergelijking tussen Get It! en The Mind is snel gemaakt. In beide spellen moet je de kaarten van laag naar hoog spelen zonder dat je mag praten. Maar waar je in The Mind vooral langzaam en aanvoelend aan het spelen bent, speel je in Get It! juist heel snel en rationeel. Ga je Get It! avond na avond spelen, dat denk ik niet, op een gegeven moment ken je het trucje wel. Maar ik weet het zeker, eens in de zoveel tijd pak je Get It! weer uit de kast. Niet alleen omdat het spel hilarisch is om te spelen, maar ook om te zien hoe lang het deze keer duurt om het laatste level te halen. Zoek je een heel snel en hilarisch partyspel dat zo te leren is, en ben je wel een beetje stressbestendig? Haal dan zeker Get It! in huis!
