Root is niet zomaar een bordspel; het is een strategisch avontuur waar iedere speler een unieke rol aanneemt met eigen regels, doelen en speelstijlen. Van de industriële Marquise de Cat die de bossen wil overheersen door middel van houtproductie en infrastructuur, tot de Eyrie Dynasties die hun verloren glorie willen herstellen door nieuwe nesten te bouwen en territorium te veroveren. Ondertussen vormt de Woodland Alliance een ondergrondse rebellie, terwijl de eenzame Vagabond zijn eigen weg baant door allianties te smeden en quests te voltooien. Of je nu een doorgewinterde strategische speler bent of nieuw bent in de wereld van asymmetrische bordspellen, in deze Root review geef ik je een uitgebreid inzicht in waarom Root een must-play is voor elke liefhebber van complexe en thematische spellen.
Het verhaal
De snode markiezin de Cat heeft het grote bos in beslag genomen, met de bedoeling de rijkdommen ervan te oogsten. Onder haar heerschappij hebben de vele dieren van het bos zich verenigd. Deze Alliantie van dieren zal proberen haar hulpbronnen te versterken en de heerschappij van de Cats te ondermijnen. De Alliantie kan bij deze missie de hulp inroepen van rondzwervende Vagabonds die zich door de gevaarlijkere bospaden kunnen bewegen. Hoewel sommigen sympathiseren met de hoop en dromen van het Bondgenootschap, zijn deze zwervers oud genoeg om zich de grote roofvogels te herinneren die ooit de bossen beheersten. Ondertussen hebben de trotse, kibbelende Eyrie aan de rand van de regio een nieuwe commandant gevonden van wie ze hopen dat hij hun factie zal leiden om hun eeuwenoude geboorterecht te hervatten. Alle ingrediënten zijn er voor de ultieme strijd die het lot van het grote bos zal beslissen. Het is aan de spelers om te beslissen welke groep uiteindelijk zal overheersen.
Het thema
Het thema van Root draait om de strijd tussen de verschillende bosbewoners om de controle over het bos. Elke speler vertegenwoordigt een andere factie van dieren, elk met hun eigen doelstellingen en speelstijl. De 4 facties zijn:
Marquise de Cat: Een kattenfractie die de bossen wil industrialiseren en haar macht wil uitbreiden door gebouwen en houtproductie.
Eyrie Dynasties: Een vogel aristocratie die haar verloren glorie wil herstellen door nieuwe nestplaatsen te bouwen en territorium te veroveren.
Woodland Alliance: Een guerrillabeweging van verschillende bosdieren die opkomen voor de onderdrukten en de macht van de andere facties willen omverwerpen.
Vagabond: Een eenzame avonturier die door de bossen zwerft, allianties aangaat en quests uitvoert om zijn eigen doelen te bereiken.
Het spel heeft een prachtige en gedetailleerde vormgeving. Het dubbelzijdige spelbord stelt het bos voor met verschillende regio’s en paden. De andere kant van het bord is anders ingedeeld en speelt zich af in de winter. De speelstukken zijn houten figuren die de verschillende dieren voorstellen. De stijl van illustrator Kyle Ferrin is zeer kleurrijk en speels, wat het spel een unieke charme geeft.

Het spel opzetten
Je hebt Root in ongeveer een minuut of 5 opgezet. Let vooral goed op dat iedere factie zijn eigen en ander spelmateriaal nodig heeft. Wat deze zijn staat duidelijk vermeld op het factie-overzicht.
- Iedere speler kiest een factie
- Plaats het bord op tafel en leg de scoremarkers op veld 0
- Schud de 54 kaarten van het gezamenlijke deck en deel iedere speler er 3
- Plaats de ruïne markers op de juiste plekken op het bord
- Leg de itemtokens op de juiste plek bovenaan het bord
- Geef iedere speler de overzichtskaarten en leg de dobbestenen naast het bord
- Volg de instructies op het factieoverzicht om iedere factie juist op te zetten
Je bent nu klaar om te beginnen met spelen.

Het spel spelen
In Root speel je als 1 van de 4 facties en strijd je om te bewijzen dat jij de ware heerser van het bos bent. De eerste speler die óf 30 overwinningspunten heeft behaald óf een dominantiekaart speelt én aan de voorwaarden voldoet, is de winnaar. Verder is Root een asymmetrisch spel, dit betekent dat iedere factie eigen regels en voorwaarden heeft en dus anders speelt. Hieronder geef ik je een beknopte samenvatting van de spelregels.
Spelverloop
Je speelt het spel in beurten, waarbij elke speler een beurt heeft die uit drie fasen bestaat: Birdsongs, Daylight en Evening.
- Birdsongs
Tijdens de Birdsongs-fase voeren spelers specifieke acties uit die uniek zijn voor hun factie. - Daylight
Tijdens de Daylight-fase voeren spelers de meeste van hun acties uit. Dit kan het bouwen van gebouwen, verplaatsen van troepen, aanvallen van andere facties of andere unieke acties omvatten. - Evening
Tijdens de Evening-fase herstellen spelers hun posities, trekken ze kaarten, en bereiden ze zich voor op de volgende beurt.
Kaarten
Tijdens het spelen trek je kaarten van de gezamenlijke stapel. Kaarten zijn er in 4 verschillende soorten (rood – vossen, Geel – konijnen, Oranje – muizen en Blauw – vogels) Veel acties die je kunt uitvoeren vereisen dat je een of meerdere kaarten van een bepaalde soort speelt.
Vechten
Gevechten worden gevoerd door dobbelstenen te rollen en de uitkomst te vergelijken met het aantal troepen in een clearing. Elke factie heeft unieke regels voor gevechten.
Ik begrijp heel goed dat je na het lezen van deze beknopte samenvatting van de spelregels niet echt een goed beeld hebt van hoe je Root speelt. Ik heb de basisregels proberen uit te leggen die voor iedere speler gelden, maar vervolgens heeft iedere factie een compleet eigen uitwerking van deze basisregels. Wil je de spelregels beter begrijpen? Bekijk dan onderstaande video of lees de spelregels, deze beslaan 24 pagina’s en hebben mij zo’n drie kwartier gekost om goed door te nemen.
Speleigenschappen
Root biedt een rijke strategische diepgang en een unieke ervaring dankzij de asymmetrische gameplay. De kern van het spel ligt in het zorgvuldig plannen van acties, anticiperen op de zetten van tegenstanders, en het optimaal benutten van de unieke voordelen van je factie. Elke factie heeft eigen regels, doelstellingen en speelstijl, wat betekent dat spelers hun strategie moeten aanpassen op basis van hun factie en de acties van anderen. Geluk speelt een beperkte rol: dobbelsteenworpen bepalen de uitkomst van gevechten en het trekken van kaarten beïnvloedt de beschikbare opties, maar over het algemeen is Root meer afhankelijk van strategische planning.
Elke factie in Root heeft unieke krachten en zwaktes en speelt op een geheel eigen manier. Dit maakt het spel boeiend en uitdagend, maar ook complex om in balans te houden. Hoewel Root in theorie goed uitgebalanceerd is, kan de balans tussen de facties variëren afhankelijk van het aantal spelers en hun ervaringsniveau. Nieuwe spelers kunnen moeite hebben met de complexe interacties tussen de facties, wat een gevoel van onbalans kan geven. Ervaren spelers vinden echter vaak dat het spel goed in balans is als iedereen de mechanieken en strategische mogelijkheden van hun factie begrijpt.
De asymmetrische aard van het spel zorgt voor een hoge herspeelbaarheid. Elke keer dat je een andere factie speelt, krijg je een geheel nieuwe ervaring. Het basisspel bevat verschillende scenario’s en er zijn diverse uitbreidingen beschikbaar, wat ervoor zorgt dat Root niet snel gaat vervelen. De interactie tussen spelers is hoog. Acties van de ene speler kunnen directe invloed hebben op andere spelers, en vooral de factie Vagabond gaat diplomatieke interacties aan met andere spelers.

Voor wie is dit spel bedoeld
Je speelt Root met 2 t/m 4 spelers, een potje duurt zo’n anderhalf uur en het spel is geschikt vanaf 14 jaar. Root is speelbaar met 2 spelers, maar het spel komt echt tot zijn recht met meer spelers vanwege de dynamiek en interactie tussen verschillende facties. Het beste speel je Root met 4 spelers. Dan komen alle facties volledig tot hun recht, en de interactie en strategische mogelijkheden zijn op hun best. Door de asymmetrische speelstijl en bijbehorende complexere regels, is Root minder geschikt voor de casual speler, maar des te uitdagender voor de meer ervaren speler. Houd er wel rekening mee dat het spelen van Root een tijdsinvestering is. Niet alleen duurt een potje al vlug anderhalf uur. Het gaat ook een aantal speelsessies duren voordat je alle sterke en zwakke punten van de verschillende facties en de bijbehorende spelregels door hebt. Maar ken je eenmaal alle ins-and-outs, dan heb je ook echt een unieke en uitdagende spelervaring.
Conclusie
Root is een diepgaand, strategisch spel dat een unieke ervaring biedt dankzij de asymmetrische gameplay. De 4 verschillende facties spelen totaal verschillend van elkaar en hebben hun eigen unieke routes naar de overwinning. De regels van het spel zijn niet heel complex, maar het zijn vooral veel verschillende regels voor verschillende situaties. Het is niet een spel dat je zo oppakt en direct speelt. Je zult de tijd moeten nemen om het spel in z’n volledigheid te leren kennen. Heb je eenmaal deze steile leercurve doorlopen, dan wordt je beloond met een unieke spelervaring waar je nog lang en vaak plezier van gaat hebben. Ben je een speler met weinig ervaring, dan is Root wellicht te complex voor je om echt leuk te vinden. Maar hou jij juist van complexe, strategische uitdagingen en een rijk thematisch spel met veel interactie en variatie haal dan zeker Root in huis!.
