Hop Kameeltje Hop!

Camel Up

Koop Spel

Hop Kameeltje Hop!

Gebruikers Score: 8

Hop Kameeltje Hop!

Camel Up Review

Woeste woestijnrace

Het is tijd voor een race door het zand. Belangrijke en vermogende personages zijn aanwezig om grof te wedden op hun favoriete kameel. Moge het een mooie wedstrijd worden… en moge je zakken daarbij goed gevuld worden.

Bij Camel Up is het de bedoeling dat je aan het einde van elke race het meeste geld binnensleept. Dit doe je door geld in te zetten op kamelen (racetickets), etappetegels te pakken of eigen hulp- of hinderniskaarten in te zetten.

De vijf kamelen hebben elk een kleur en de spelers zijn vrij om in te zetten op elke gewilde kleur (en als ze de kansen willen spreiden op meerdere kleuren). De race wordt gespeeld in etappes, waarbij een etappe voorbij is als alle vijf dobbelstenen uit de piramide zijn geworpen.

De race heeft een allesbehalve saaie verloop, doordat het rennen van de kamelen wordt bepaald door dobbelstenen en… stapelen?

De Piramide van het lot

Elke beurt kiest een speler een tegel of een raceticket. Dit kan een etappetegel zijn, waarbij je een kleur kameel kiest en een beloning (of schuld!) krijgt aan het einde van de race, afhankelijk van de positie van de kameel. Wordt de gekozen kleur kameel eerste of tweede, dan heb je winst. Beland het trage dier echter bij de onderste drie, dan moet je betalen voor je gebrek aan inzicht.

Je kan ook een Woestijntegel plaatsen, waarbij je hulp biedt aan alle kamelen (alle kamelen die erop landen mogen nog een stap zetten) of kamelen juist probeert te vertragen (stap terug). Bovendien krijg je een muntje voor iedere kameel die op jouw woestijntegel komt.

Dan is er nog de spannendste optie: De Piramide tegel. In het midden van het bord staat namelijk een holle piramide gevuld met dobbelstenen. Deze schud je en dan open je de top waarbij er precies één dobbelsteen uitkomt. De kleur en aantal ogen van de dobbelsteen staan voor welke kleur kameel hoeveel stappen gaat zetten. Oh, en omdat je de race helpt, krijg je een muntje.

In plaats van een tegel kan je ook nog kiezen om een raceticket in te zetten. Deze zijn van een speler zelf en je hebt er evenveel als er kamelen zijn. Deze kan je neerleggen op een winnar of verliezer stapel. Op het eind van een race wordt deze stapel omgedraaid en krijgen speler beloningen – de bovenste (en eerste kaart die op de stapel gelegd is) krijgt de hoogste beloning en daarna wordt de beloning steeds lager. Dit doe je dus twee keer, voor de kleur kameel die eerste is geworden en voor de kleur kameel die laatste is. Maar pas op, je verliest een muntje voor iedere verkeerde kaart die van jou is in een stapel.

Stapelen!

Als kamelen op een positie eindigen waar al een kameel staat, dan is het stapelen geblazen! De nieuwste kameel belandt dan bovenop de kameel die al aanwezig was. Dit is nu een kameleneenheid. Als de onderste kameel gaat rennen, dan gaan alle kamelen die erop gestapeld zijn automatisch mee. Dit zorgt voor veel afwisseling in de positie van een kameel. Staat een kameel prinsheerlijk bovenop een andere gestapeld die nog aan de beurt moet komen, dan krijgt deze gratis extra stappen. En mocht een kameleneenheid de finish passeren, dan wint de bovenste kameel.

Op blind vertrouwen

Doordat de dobbelsteen dus willekeurig uit de piramide vallen en je niet weet hoeveel stappen een kameel gaat zetten, én omdat kamelen met elkaar kunnen meeliften, is het voorspellen van een winnaar geen makkie.

De beloningen voor het voorspellen van de winnaar zijn hoog, maar alleen voor de spelers die snel toehappen. Doe dit te snel, en dan kan het best zijn dat de kameel waarvan je dacht dat het een snelle Jelle was, onderaan een stapel belandt.

Conclusie: Voor de hele familie en vriendengroep

Camel Up zal niet de geschiedenis ingaan als een denkspel. De enige tactiek is het zo snel mogelijk grijpen van beloningen, maar doordat de posities van de kamelen zo enorm veranderlijk zijn is dit ook een risico. Hoe langer je wacht, des te zekerder je kan zijn dat een bepaalde kameel ook echt gaat winnen. Doordat de geluksfactor echt heel hoog is, kan het ook af en toe frustrerend zijn. Maar doordat de regels slechts 4 pagina’s zijn, het erg snel speelt en het spel echt voor iedereen geschikt is, is het toch een spel dat je vaak zult spelen. Je moet alleen wel goed tegen je verlies kunnen, want het spel kan verrassend snel voorbij zijn en kent veel hilarische momenten met onverwachte wendingen. Zelfs niet-bordspelspelers kun je hiermee verleiden… en daarna is er geen weg meer terug!

Spelers: 2-4

Speelduur: 20 min

Leeftijd: 10-99

Hinderen: 5/5

Tactiek: 1/5

Geluk: 5/5

Bluf: 1/5

Gereviewed door: Ramesh Berkhout

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!