Dixit Odyssey

Volg Koop Spel
9.9

Gebruikers Gemiddelde

Wat is het Verschil tussen Dixit en Dixit Odyssey

Wat is het Verschil tussen Dixit en Dixit Odyssey

Speel je Dixit dan stap je een droomwereld binnen met fantastisch vormgegeven speelkaarten. Elke kaart is een waar kunststuk op zich. Het is dan ook niet zonder reden dat Dixit bekroond is met diverse internationale prijzen en al jaren een favoriet is onder bordspelers. Dixit is mede zo populair omdat er diverse uitbreidingen verkrijgbaar zijn waardoor het spel uitdagend blijft en niet snel gaat vervelen. Naast het basisspel Dixit is er ook het basisspel Dixit Odyssey verkrijgbaar. Voor veel mensen is het onduidelijk wat de verschillen tussen deze twee basisspellen zijn en welke ze het beste kunnen kopen. Hoe dat zit leg ik je hieronder uit.

Dixit in het kort

Dixit bestaat uit een stapel kaarten. Op iedere kaart staan een unieke sprookjesachtige afbeelding met meerdere figuren en voorwerpen. Iedere speler krijgt zes kaarten en elke ronde is een andere speler de verteller. De verteller kiest uit zijn hand één kaart en geeft de andere spelers een cryptische omschrijving van (een detail van) de afbeelding op zijn kaart. Dit kan één woord zijn, maar ook een zin, quote, geluid of zelfs een gebaar zijn. De andere spelers kiezen vervolgens uit hun hand een kaart die volgens hen het beste past bij de cryptische omschrijving van de verteller. Hierna worden alle kaarten (inclusief die van de verteller) geschud en open op tafel gelegd. Nu moeten de spelers ieder voor zich raden welke kaart van de verteller is. Als speler krijg je punten als je de juiste kaart hebt geraden maar ook als een andere speler foutief jouw kaart heeft aangewezen als zijnde de kaart van de verteller. Omdat er zoveel details op iedere kaart staan zijn er eindeloos verschillende manieren om een kaart cryptisch te omschrijven en is ieder potje weer anders.

Dixit en Dixit Odyssey

Dixit verscheen in 2008, drie jaar later in 2011 verscheen daarnaast Dixit Odyssey. Dixit Odyssey is géén herziende versie geworden die de ‘oude’ versie van Dixit vervangt, zoals dat wel vaker bij spellen gebeurt, maar een op zichzelf staand spel die naast de originele versie van Dixit verkrijgbaar is. Maar wat is dan precies het verschil tussen deze twee spellen, hoor ik je nu denken. Ik leg het je hieronder uit.

Aantal spelers

Dixit is te spelen met 3 – 6 personen
Dixit Odyssey is te spelen met 3 – 12 personen

Kaarten

Dixit en Dixit Odyssey hebben ieder unieke kaarten. Als je al in het bezit bent van Dixit dan kan je de kaarten die horen bij Dixit Odyssey gebruiken alsof het een uitbreiding is. Andersom kan natuurlijk ook.

Scorebord

In Dixit houd je de score bij op het scorebord in de doos. De eerste speler die helemaal rond is gegaan op het scorebord is de winnaar. Er is geen hulpmiddel om het stemmen op de gekozen kaarten makkelijker te maken, je moet zelf onderling afspreken welke speler welk nummer heeft.

In Dixit Odyssey houd je de score bij op een apart scorebord die je op tafel legt. Op het scorebord staan aan de randen nummers, deze zijn bedoeld om de gekozen kaarten van de spelers aan te leggen. Op deze manier wordt het stemmen op de kaarten eenvoudiger en overzichtelijker.

Raden van kaarten

In Dixit geef je jouw keuze voor een kaart aan door middel van kaartjes met nummers er op.
In Dixit Odyssey krijgt iedere speler een kaart met 12 gaatjes en een pinnetje.

Spelvarianten

De spelregels van Dixit Odyssey bevatten twee extra varianten; Dixit Party (6 – 12 spelers) en Team Dixit (6, 8, 10 of 12 spelers).

Conclusie

Kort gezegd komt het er op neer dat Dixit Odyssey de verbeterde versie is van Dixit; je kunt Dixit Odyssey spelen met meer spelers, het aangeven van de gekozen kaarten is makkelijker en er zijn extra speelvarianten. Ben je nog helemaal niet in het bezit van Dixit (wat echt schandalig zou zijn! 😛) dan zou ik kiezen voor Dixit Odyssey. Je hebt dan gelijk alle voordelen van de verbeterde versie zonder de nadelen.

Ben je al in het bezit van Dixit dan is er niet per se een noodzaak om Dixit Odyssey ook aan te schaffen. Tenzij je graag Dixit met meer dan 6 speler wil spelen en je gelijk een extra uitbreiding voor je kaarten wil hebben.

Ben je al in het bezit van Dixit Odyssey dan is er geen noodzaak om Dixit ook aan te schaffen. Tenzij je de kaarten van Dixit wilt gebruiken als uitbreiding.

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

1 Reactie

  1. Ben eigenlijk wel benieuwd naar de verschillende kaarten van Dixit vs Dixit Odyssey. Persoonlijk vind ik het scorebord van Dixit Odyssey niet mooi. Waarom ze gekozen hebben voor een bruine industriële look ipv voor het gezellige groene landschap is mijn en raadsel.

    De de stembordjes van Dixit Odyssey vind ik ook niet praktisch met die pinnetjes. Zo heb je snel schade.

    Onlangs een Dixit gespeeld waarbij het stemmen ging met draaischijfjes en het score bord los neer te leggen was op tafel, en dat was de gewone Dixit. Welke versie is dat dan?

    Reply

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!