Asante Review

Koop Spel

Een vriendelijk lachende dame met donkere ogen en rode hoofdband kijkt je aan op de doos van dit tweespelersspel. Asante straalt direct iets exotisch, maar ook vrolijks uit. Maar wees gewaarschuwd! Het is niet alleen maar vriendelijkheid in dit spel. Je probeert namelijk een betere handelaar te zijn dan je tegenspeler. En zodra de mogelijkheid zich voortdoet, zul je je geen twee keer bedenken om diegene een loer te kunnen draaien om zo zelf als winnaar uit de bus te komen. Je leest er alles over in deze Asante review.

Het verhaal

Asante betekent Bedankt in het Swahili. Zo nemen ondernemende handelaren afscheid van hun kooplustige klanten. De spelers proberen goede zaken te doen door het slim in- en verkopen van goederen. Daarbij worden ze geholpen door verschillende personen en voorwerpen met hun bijzondere eigenschappen. Dieren kunnen tegen je tegenstander worden ingezet en wie de kracht van de heilige gebieden kan gebruiken, heeft grote voordelen aan zijn kant.

Afrika

Het thema van Asante is overduidelijk Afrika. Om preciezer te zijn het oosten van Afrika, want daar wordt Swahili gesproken. De illustraties op de kaarten zien er schitterend uit en geven een sterk geromantiseerd beeld van Afrika weer. En je kunt tijdens het spelen gelijk wat kennis opdoen over welke verschillende locaties en inheemse dieren zich in Oost-Afrika bevinden.

Het spel bestaat in totaal uit 2 spelersbordjes, 112 kaarten en 99 fiches. Het opzetten is in een paar minuten gebeurd. Houd hierbij wel rekening dat de fiches niet gesorteerd zijn en alles bij elkaar in hetzelfde vakje in de doos zit. Iedere keer dat je het spel opzet moet je de fiches eerst uitsorteren. Bij het opzetten krijgt iedere speler een bordje, gaan de fiches gesorteerd op tafel, schud je de kaarten en leg je ze als 2 trekstapels op tafel, iedere speler ontvangt als laatste 20 goud en 5 kaarten en het spel kan beginnen!

asante spelmateriaal

In- en verkoop

In Asante hebben jij en je tegenspeler ieder een marktkraam waar je goederen op verzameld. Door het spelen van goederenkaarten, koop of verkoop je goederen. Koop je goederen, dan betaal je het aangegeven goud, pak je de goederen uit de algemene voorraad en plaats je ze in je kraam. Verkoop je goederen dan gaat dat net andersom. Hoeveel goud je moet betalen of ontvangt staat op de goederenkaart. De overige kaarten in het spel speel je om jezelf een voordeel, of je tegenspeler een nadeel te geven. Op deze manier wordt er beurtelings verder gespeeld totdat een speler aan het einde van zijn of haar beurt 60 goud heeft bemachtigd. Op dat moment heeft de tegenspeler nog 1 beurt om ten minste evenveel goud te bemachtigen om het spel alsnog te winnen.

Een beurt bestaat uit 2 fases met maximaal 5 acties: Fase 1 – Kaarten trekken en Fase 2 – Kaarten spelen. Je begint je beurt met het trekken van een kaart, dit kost je een actie. Besluit je deze kaart te houden, dan voeg je deze toe in je hand en ga je naar Fase 2. Besluit je de kaart niet te houden, dan leg je deze af en pak je een nieuwe kaart, dit kost wederom een actie. De overgebleven acties na het trekken van een kaart of kaarten (Fase 1) gebruik je om kaarten uit je hand te spelen (Fase 2).

Je kunt in je beurt maximaal 1 kaart pakken en maximaal 5 kaarten spelen. Dit betekent dat je je hand sneller leeg kunt spelen dan aangevuld krijgen. Het komt dus regelmatig voor dat je niet al je 5 acties gebruikt omdat je niet meer kaarten hebt (of wil gebruiken) om te spelen. Beëindig je je beurt terwijl je nog 2 of meer acties over hebt, dan ontvang je een goud.

Tijdens het spelen probeer je aan de ene kant zoveel mogelijk goederen zo gunstig mogelijk te kopen en te verkopen, om zo als eerste 60 goud te bemachtigen. Maar let op, je marktraam heeft maar beperkt plek. Goederen eindeloos opsparen tot de meest gunstige prijs voorbijkomt is niet echt een optie. Je zult dus regelmatig eerst goederen moeten kunnen verkopen om weer plek te hebben voor andere. Aan de andere kant speel je (combinaties van) kaarten om je tegenstander dwars te zitten en/of zelf een voordeel te verkrijgen. Sommige effecten zijn eenmalig, andere gedurende het hele spel. Ook zitten er kaarten in het spel die een nadelig effect teniet kunnen doen, het aanvallen van je tegenstander is dus niet altijd zonder risico.

De volledige uitleg lees je in de spelregels van Asante. Deze beslaan zo’n drie A4’tjes en zijn niet moeilijk te begrijpen. Ik ben ongeveer een kwartier bezig geweest om ze door te lezen voordat ik aan het eerste potje begon.

Waardevolle combinaties

In Asante is tactisch spelen belangrijk om te kunnen winnen. Hierbij helpt het als je het spel vaak genoeg gespeeld hebt om te weten welke kaarten er in het spel zitten en wat de effecten ervan zijn. Er zijn namelijk bepaalde combinaties van kaarten die je een groot voordeel kunnen opleveren. Tegelijkertijd speelt hierin geluk ook een aanzienlijke rol. Je moet ook gewoon domweg geluk hebben dat je de juiste kaarten op het juiste moment in handen krijgt. Gelukkig is het niet zo dat er 1 bepaalde strategie of combinatie van kaarten tot de winst leidt, er zijn verschillende manieren om je tegenstander af te troeven en als eerste 60 goud te bemachtigen. De interactie is vrij hoog in Asante. Je speelt het spel tegen elkaar, al zijn er ook veel acties die alleen betrekking hebben op je eigen spel. Maar op momenten kun je elkaar goed dwars zitten. Omdat de kaarten ieder spel geschud worden zal geen spel hetzelfde zijn en is de herspeelbaarheid van het spel hoog. Je speelt Asante uitsluitend met twee spelers. Een potje duurt ongeveer 40 minuten en het spel is geschikt vanaf 12 jaar.

Conclusie

Asante is een ligt strategisch kaartspel voor twee spelers. Het spel is mooi vormgegeven en het Afrikaanse thema is leuk doorgevoerd. Omdat het spel snel te leren, op te zetten en te spelen is, speel je het makkelijk tussendoor. Al moet je er wel rekening mee houden dat nieuwe spelers eerst een paar potjes in moeten komen om door te krijgen wat de effecten van de verschillende kaarten zijn. Asante is geschikt voor zowel casual als ervaren spelers, er zit een iets diepere strategische laag in om het spel uitdagender te maken, maar ook weer niet te diep. Voor de echte strategische spelers biedt Asante te weinig uitdaging. Zoek je een uitdagend kaartspel voor twee personen, waar geluk ook een rol in mag spelen, je elkaar dwars kunt zitten en ben je ook nog eens gek op de traditionele Afrikaanse cultuur? Haal dan zeker Asante in huis!

Positief

  • Eenvoudige spelregels
  • Hoge mate van interactie
  • Hoge herspeelbaarheid

Negatief

  • Ieder spel de fiches uitsorteren
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!