De Grote Dalmuti Review

Koop Spel

Het leven is niet eerlijk en dat geldt ook voor de Grote Dalmuti! Tachtig spelkaarten moeten zo snel mogelijk uitgespeeld worden. Lukt het je om als eerste je kaarten kwijt te raken, dan ben je de volgende ronde de Grote Dalmuti. Eindig je echter als laatste, dan ben je de volgende ronde de Grote Dienaar van de Grote Dalmuti en moet jij steeds alle kaarten verzamelen, schudden en uitdelen… Benieuwd of De Grote Dalmuti iets voor jou is? Lees dan nu deze De Grote Dalmuti review!

Dalmuti’s en Dienaren

Wie of wat de Grote Dalmuti is vertelt het spel niet, maar de indruk wordt gewekt dat deze interne strijd zich allemaal afspeelt in een koninkrijk ergens tijdens de middeleeuwen. In het spel zijn 13 beroepen opgenomen waarbij de Grote Dalmuti de hoogste in rang is en de nar het laagste. Het artwork van de kaarten vind ik zelf minder fraai en met minder detail dan ik van de meeste andere spellen gewend ben, maar aan de andere kant past deze stijl wel weer goed bij een middeleeuws karakter.

Het spel bestaat uit 80 kaarten, waarvan 1 kaart met de waarde 1, 2 kaarten met de waarde 2, 3 kaarten met de waarde 3, en hoe de rest van de kaarten tot en met waarde 12 zijn opgebouwd verklap ik niet ????. De snelle rekenaars onder ons hebben het direct opgemerkt, het totaal aantal kaarten komt op deze manier op 78. En dat klopt want er zitten ook nog 2 narren a.k.a. jokers in het spel. Voordat het spel kan beginnen moeten voor de eerste ronde de Dalmuti’s en Dienaars bepaald worden. Iedere speler pakt blind een kaart uit de stapel. Diegenen met de hoogste kaart wordt de Grote Dalmuti, de een na hoogste kaart de Kleine Dalmuti, de een na laagste kaart de Kleine Dienaar en de laagste kaart de Grote Dienaar. In dit spel heeft niemand een vaste plek aan tafel, iedere nieuwe ronde begint altijd met een ‘stoelendans’. De Grote Dalmuti mag als eerste een plek aan tafel uitzoeken (meestal is dit de stoel waar hij of zij al op zit). Links van de Grote Dalmuti, gaat de Kleine Dalmuti zitten. Rechts van de Grote Dalmuti, gaat de Grote Dienaar zitten. Daar weer rechts van, gaat de Kleine Dienaar zitten. Daar weer rechts van gaan de eventuele overige spelers zitten in oplopende volgorde van rang. Hierna schudt de Grote Dienaar alle kaarten en deelt ze helemaal op, beginnend met de eerste kaart aan de Grote Dalmuti. Het kan zijn dat er spelers met meer kaarten zijn dan andere spelers. Hierna ben je klaar om het spel te beginnen. Al met al duurt het een paar minuten om De Grote Dalmuti op te zetten.

Op het juiste moment slagen winnen om zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te spelen

Het is dus de bedoeling in De Grote Dalmuti om zo snel mogelijk alle kaarten in je hand kwijt te raken. De eerste speler die alle kaarten kwijt is, wordt De Grote Dalmuti in de volgende ronde. De tweede speler die alle kaarten kwijt is wordt De Kleine Dalmuti. Terwijl de één na laatste en laatste speler die alle kaarten kwijt zijn De Kleine en Grote Dienaar worden. Eventuele overige spelers er tussenin hebben geen specifieke rol voor de volgende ronde. Ben je een Dalmuti, dan begin je het spel met een voordeel te opzichte van de andere spelers. Ben je een Dienaar dan begin je het spel juist met een nadeel. Ben je eenmaal een Dienaar, dan is het dus extra lastig om je kaarten kwijt te raken en in rang te stijgen.

Aan het begin van iedere ronde, nadat de kaarten gedeeld zijn, sorteert iedere speler zijn of haar kaarten van laag naar hoog. Vervolgens geeft de Grote Dienaar zijn 2 hoogste kaarten in rang aan de Grote Dalmuti. De Grote Dalmuti geeft vervolgens 2 kaarten van zijn keuze terug aan de Grote Dienaar. De Kleine Dienaar en Dalmuti doen hetzelfde, maar dan met 1 kaart. De Dienaren hebben hierdoor een nadeel omdat zij hun hoogste kaart(en) kwijt zijn, terwijl de Dalmuti’s juist een voordeel hebben omdat zij er hoge kaarten voor terugkrijgen.

De Grote Dalmuti begint altijd de eerste slag in een ronde door één of meerdere dezelfde kaarten in een rang te spelen. Hierna is de speler links van hem (de Kleine Dalmuti). Deze heeft twee opties, óf hetzelfde aantal gelijke kaarten spelen van een hogere rang, óf passen. Hierna is de volgende speler met dezelfde opties. Dit gaat door totdat alle spelers hebben gepast. De speler die het laatst de kaarten gespeeld heeft, wint de slag en mag de volgende slag openen. De bedoeling is om zo snel mogelijk al je kaarten in een ronde te spelen. De eerste speler die geen kaarten meer heeft, wordt de volgende ronde de Grote Dalmuti en krijgt net zoveel punten als het aantal spelers min één (dus bij 5 spelers, 4 punten). De tweede speler die alle kaarten kwijt is wordt de Kleine Dalmuti en ontvangt één punt minder dan de Grote Dalmuti. De een na laatste speler die alle kaarten kwijt is wordt de Kleine Dienaar en ontvangt 1 punt. De laatste speler wordt de Grote Dienaar en ontvangt geen punten. Hierna begint weer de ‘stoelendans’ voor de volgende ronde. Vervolgens verzamelt de nieuwe Grote Dienaar alle kaarten, schudt deze en deelt ze uit. De kaarten worden weer gesorteerd en uitgewisseld en de nieuwe ronde kan beginnen.

Op deze manier wordt er doorgespeeld tot het aantal afgesproken rondes is bereikt. Standaard is dit 10 rondes, maar je kunt er net zoveel of weinig spelen als je zelf wilt. De speler met de meeste punten van alle rondes bij elkaar opgeteld is de winnaar. De volledige uitleg lees je in de spelregels. Deze beslaan 8 kleine pagina’s en hebben mij zo’n 10 minuten gekost om door te nemen. Of bekijk de video met speluitleg hieronder.

Wat is het toch oneerlijk

Man, man, man, man, man, wat is De Grote Dalmuti toch een ontzettend oneerlijk spel. Zelfs Mario Kart voelt nog eerlijker als je vlak voor de finish het derde blauwe schild te verduren krijgt. Je hoge positie als Dalmuti is erg lastig te behouden, tenminste, als het je überhaupt lukt om ooit Dalmuti te worden. Want stijgen in rang lijkt al helemaal onmogelijk. Als Dienaar is al je hoop gevestigd op het krijgen van 2 narren zodat je de Grote Opstand kan activeren. (Hiermee wisselen alle tegenovergestelde spelers direct van rang en kaarten met elkaar, de Grote Dienaar wordt hiermee direct de Grote Dalmuti en omgekeerd.) Iedere keer moet je als Dienaar je hoogste kaart(en) afstaan waardoor je echt met een groot nadeel het spel in gaat. Maar met een goede tactiek en een portie geluk is het toch echt mogelijk om van Dienaar op te krabbelen naar Dalmuti. Door op het juiste moment te passen en een volgende beurt toe te slaan, kun je er voor zorgen dat je niet telkens (één na) laatste wordt. En het allerbeste is je gewoon heel goed realiseren dat dit een oneerlijk spel is. Soms ben je als eerste je kaarten kwijt, maar veel vaker niet. En die frustratie, vooral om deze te zien bij je medespelers, is natuurlijk ook de lol van het spel. De interactie tussen spelers is erg hoog in De Grote Dalmuti. Je speelt niet alleen echt tegen elkaar. Maar de hele hiërarchie en het van plek wisselen iedere ronde geeft het spel veel sfeer en charme.

Een melig partyspel

Je speelt De Grote Dalmuti met 4 t/m 8 spelers, een potje duurt ongeveer 15 minuten en het spel is geschikt vanaf 8 jaar. Je kunt het spel prima met z’n vieren spelen. Er zijn dan alleen de Dalmuti’s en de Dienaren in het spel, geen tussenspelers. Maar echt het állerleukste is met 8 spelers. Er is dan veel meer concurrentie en uitdaging. Bovendien wordt de rol van Dalmuti dan veel exclusiever en waardevoller omdat deze relatief gezien zo moeilijk te bemachtigen (en te behouden) is. Door de super eenvoudige spelregels is het spel ook goed met jongere kinderen te spelen. Maar met wel één kanttekening. Als je meedoet aan dit spel, moet je wel tegen je verlies kunnen en realiseren dat het een oneerlijk spel is. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen (die kinderachtig gedrag vertonen). Mocht mijn vader deze review lezen, ja pap, hiermee bedoel ik ook jou! Eigenlijk kun je De Grote Dalmuti het beste beschouwen als een melig partyspel.

Conclusie

De Grote Dalmuti is een zeer oneerlijk maar daarom ook super hilarisch partykaartspel! Je probeert zo snel mogelijk al je kaarten uit te spelen door de huidige slag te overtreffen met kaarten van een hogere rang. Maar of je hierin slaagt heeft vaak meer met geluk dan met tactiek te maken. Ben je eenmaal de Grote Dalmuti, dan zit je comfortabel en begin je iedere ronde met een voordeel. Terwijl de Grote Dienaar altijd met een nadeel begint en gedoemd is alle kaarten te schudden en te delen. Maar weet je eenmaal de hiërarchische ladder van rangen en standen te beklimmen naar Grote Dalmuti, dan proeft deze overwinning extra zoet! Kan je heel slecht tegen je verlies, speel dit spel dan alsjeblieft niet, je therapeut en directe omgeving zullen je hier erg dankbaar voor zijn. Kan jij echter de lol wel inzien van de oneerlijkheid in dit spel en zoek je een super snel te leren melig partyspel dat leuk is voor jong en oud? Wacht dan niet langer en bestel nu direct De Grote Dalmuti!

Positief

  • Eenvoudige regels
  • Snel te leren en te spelen
  • Veel interactie tussen spelers
  • Leuk voor jong en oud
  • Frustratie zorgt voor hilariteit
  • Je kunt zolang doorgaan met spelen als je zelf wil

Negatief

  • Geen eerlijke spelregels
  • Minimaal 4 spelers nodig
  • Als je eenmaal onderaan staat, lastig om op te klimmen
  • Telkens van plek wisselen
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!