Dobbel Vouwen Review

Koop Spel

Dobbelen en vouwen, in Dobbel Vouwen doe je het allebei! In dit spel rol je met de dobbelstenen om vakjes aan te kruisen en zo je doelsymbolen met elkaar te verbinden. Maar niet al je doelsymbolen staan op dezelfde zijde van je scorevel! Door smiley’s af te kruisen mag je de hoeken van je scorevel omvouwen, waardoor je doelsymbolen zichtbaar worden. Ingewikkeld? Nee hoor, helemaal niet. Lees er alles over in deze Dobbel Vouwen review.

IJsglijden en wormgaten

Dobbel Vouwen ziet er erg vrolijk uit. Ieder moeilijkheidsniveau van de scorevellen heeft een eigen kleur (geel, blauw, groen en paars) en bijbehorende vrolijke emoji (smiley, pinguïn, alien en Albert Einstein). Hierbij zijn de emoji’s best grappig in het spel verwerkt. Bijvoorbeeld, bij de pinguïns kan je over het ijs glijden en zijn er wakken en bij de aliens zijn er wormholes in het scorevel verwerkt. Verder zien de scorevellen er overzichtelijk uit met duidelijke symbolen. Per moeilijkheidsniveau komen er nieuwe of andere regels bij, waardoor het scorevel ingewikkelder wordt. Maar als je gewoon begint bij level 1, dan wordt het vanzelf duidelijk. Let wel op dat je bij spellen met scorevellen er op een gegeven moment doorheen bent, dus dan moet je weer nieuwe kopen, zelf gaan printen of je gaat op zoek naar een digitaal scorevel.

Het spel bestaat uit een scoreblok met 4 verschillende levels, 2 dobbelstenen en 4 stiften. Het opzetten is dus in 10 seconden gebeurd. De dobbelstenen gaan op tafel, iedere speler krijgt een scorevel van hetzelfde level en een viltstift, en het spel kan beginnen.

Hoeken omvouwen

In Dobbel Vouwen probeert iedere speler zo snel mogelijk de vijf doelsymbolen aan te kruizen en via een netwerk van kruizen aan elkaar te verbinden. De meeste doelsymbolen staan echter aan de achterkant van het vel. Zoals de naam van het spel al aangeeft, moet je het scorevel dus omvouwen om zo de symbolen aan de achterkant zichtbaar te maken. De speler die als eerste alle doelsymbolen heeft aangekruist en met elkaar heeft verbonden is de winnaar.

Hoeveel kruisjes je moet zetten wordt bepaald door de dobbelstenen. De actieve speler werpt de stenen en kiest vervolgens één van beide dobbelstenen (wit of zwart), de andere dobbelsteen is voor de overige spelers. Op iedere dobbelsteen staan één of twee getallen, deze geven aan hoeveel kruisjes er gezet moeten worden. Je moet kruisjes altijd achter elkaar door in een rij zetten, horizontaal of verticaal. En je moet exact het aantal aangegeven kruisjes zetten. Heb je een dobbelsteen met twee getallen, dan mag je twee afzonderlijke rijen zetten.

Je mag niet zomaar overal een rij van kruisjes zetten, deze moeten beginnen bij een start-/eindpunt. Je begint met vier van deze punten op je vel en ze worden aangeduid door een rondje met een kruis er doorheen. Vanaf zo’n punt mag je beginnen om in een rij kruisjes te zetten. Het laatste kruisjes wat je zet, wordt automatisch een extra start-/eindpunt. Dit doe je door een rondje te zetten door het laatste kruisje. Hierdoor heb je iedere beurt steeds meer punten waarvan je kruisjes mag zetten.

Om het spel te kunnen winnen moet je dus alle 4 de hoeken om gaan vouwen. Dit mag je doen op het moment dat je alle smiley’s in een hoek hebt afgekruist. Door je hoek om te vouwen maak je de achterkant zichtbaar, maar dit betekent ook dat de kruizen die je eerder hebt gezet in de hoek, nu verdwenen zijn en je ze weer opnieuw moet gaan zetten. Met het vouwen heb je de mogelijkheid voor een kleine of een grote vouw. Voor de grote vouw moet je meer smileys afkruisen en dat duurt dus langer, maar levert je wel een extra bonus op.

De volledige uitleg lees je in de spelregels, deze beslaan 6 pagina’s en hebben mij zo’n 10 minuten gekost om door te nemen.

Weet waar je stopt

Je scorevel zo efficiënt mogelijk invullen met kruisjes, dat is waar het voornamelijk om draait in Dobbel Vouwen. Aan de ene kant wil je zo’n hoog mogelijk getal werpen met de dobbelstenen om zoveel mogelijk kruisjes te kunnen zetten. Maar aan de andere kant heb je ook regelmatig lage getallen nodig om in de volgende beurt ‘het bochtje om’ te kunnen. Waar je een rij van kruisjes precies stopt is dus ook van belang. Daarnaast moet je de afweging maken of je voor een kleine of grote vouw gaat. De bonus die je krijgt met een grote vouw kan heel handig zijn, maar uiteindelijk wil je zo snel mogelijk je doelsymbolen aankruisen, en een kleine vouw heb je nu eenmaal sneller voor elkaar. Geluk speelt een beperkte rol in dit spel. Je kunt geluk hebben met de getallen die geworpen worden, maar een slimme speler kruist zijn vel op zo’n manier af, dat je ieder getal altijd wel ergens efficiënt kwijt kunt. De interactie met andere speler is gemiddeld. Iedere speler is wel altijd bij het spel betrokken, omdat na iedere worp elke speler moet kruisen. Maar in de praktijk speelt iedere speler voornamelijk zijn of haar eigen spel. Houd potentiële valsspelers (al dan niet onbedoeld) dus goed in de gaten, want achteraf controleren is erg lastig.

Zeer geschikt voor 2 spelers

Je speelt Dobbel Vouwen met 1 tot en met 4 spelers. De spelregels bevatten een solovariant om je vaardigheden in het spel te ontwikkelen en om jezelf uit te dagen. Omdat je voornamelijk je eigen spel speelt, is Dobbel Vouwen zeer goed met 2 spelers te spelen. Maar hoe meer spelers er meedoen hoe uitdagender het spel wordt. Niet alleen omdat er dan meer concurrentie is, maar ook omdat je dan zelf minder vaak de actieve speler bent en dus vaker afhankelijk bent van de dobbelsteenkeuze van de andere spelers. Verder duurt een potje zo’n 20 minuten en het spel is geschikt vanaf 8 jaar.

Conclusie

Wat mij betreft is Dobbel Vouwen een goede aanvulling in het populaire Roll ’n Write-genre. Het spel ziet er vrolijk uit en de spelregels zijn erg toegankelijk waardoor het ook voor jongere kinderen een leuk spel is. Maar ook de meer ervaren spelers kunnen met Dobbel Vouwen prima uit de voeten, kies gewoon een hoger moeilijkheidsniveau voor meer uitdaging. Vooral het hoogste niveau 4 is echt wel pittig en heeft niet voor niets als thema Albert Einstein. Maar verwacht geen diepe strategische lagen, in de kern blijft Dobbel Vouwen een toegankelijk spel voor de hele familie. En als dat precies is wat je zoekt, een leuk en toegankelijk spel voor de hele familie, haal dan zeker Dobbel Vouwen in huis!

Positief

  • Toegankelijke spelregels
  • Leuk voor de hele familie
  • 4 moeilijkheidsniveau’s
  • Zeer geschikt voor 2 spelers

Negatief

  • Scorevellen niet herbruikbaar
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!