review saboteur de uitbreiding

Saboteur: De Uitbreiding

Koop Spel

De uitbreiding die het orignele spel ECHT nodig heeft!

Gebruikers Score: 9

review saboteur de uitbreiding

De uitbreiding van Saboteur bevat nieuwe rollen en gangen- en actiekaarten. Zoals gewoonlijk zijn er schatzoekende dwergen, maar deze zijn nu verdeeld in een groen en blauw team. De rol van deze schatzoekende dwergen is voor het grote deel niet veranderd, echter moeten ze nu wel goed met hun teamgenoten samenwerken, want mocht de schatzoekende dwerg met een andere kleur de schat bereiken, moet je helaas met lege handen vertrekken.

Nieuwe rollen

In de uitbreiding bevinden zich interessante nieuwe rollen. Neem bijvoorbeeld de chef. Als het groene of blauwe team wint, wint de chef ook, maar altijd 1 goudstuk minder dan het winnende team. Er is ook nog de rol van profiteur. Hij wint niet alleen als de goudzoekers winnen, maar OOK als de saboteurs winnen. Echter moet hij altijd tevreden zijn met 2 goudstukken minder dan de winnende deelnemers. Als laatste extra rol in deze uitbreiding hebben we de geoloog. Deze dwerg is helemaal niet geïnteresseerd in het bereiken van de schat. Hij wilt alleen maar de kristallen in het speelveld aanbrengen. Het totaal aantal zichtbare kristallen aan het einde van het spel krijgt hij aan goudstukken.

Nieuwe gangenkaarten

In de originele versie van Saboteur zijn er een beperkt aantal varianten wat betreft de gangenkaarten. In de uitbreiding worden hier nog 4 nieuwe variaties aan toegevoegd! De meest interessante vind ik persoonlijk de gang met de ladder. Deze kaart kan je aan elke kaart leggen (behalve de doelkaart) en dan telt deze als “nieuw” begin om verder straten aan te bouwen. Dit maakt het spel naar mijn mening dynamischer en lastiger om te blokkeren door de saboteurs.

Nieuwe actiekaarten

Net als in het basisspel mogen er nooit twee gelijke actiekaarten voor een speler liggen. Met de invoer van we liefst 7 nieuwe actiekaarten(!) moet het spel een stuk tactischer gespeeld worden door elke speler.
Naast de blokkeer en deblokkeer kaarten zijn er een variant in het spel gekomen, namelijk de “Gevangen” en “Eindelijk vrij!” kaarten. Wat maakt deze kaarten verschillend aan de (de)blokkeer kaarten? Is het spel afgelopen, dan krijg je met een gevangen kaart voor je geen goudstukken.

Heb je de kaart “Diefstal” voor je liggen, mag je van een speler naar keuze één goudstuk stelen (indien mogelijk). Dit mag echter niet als je gevangen bent genomen. De kaart “Afblijven” kan je een gespeelde kaart “Diefstal” ongedaan maken.

Er zijn nog een aantal hele interessante actiekaarten, waaronder “Mutsen ruilen”, “Inspectie” en “Handkaarten ruilen”.
De kaart “Mutsen ruilen” spreekt eigenlijk voor zich. Je kunt je getrokken rol ruilen met iemand naar keuze. Je kunt ook de rollen van twee andere medespelers laten wisselen.
Met de kaart “Inspectie” speel je als een kleine Sherlock Holmes. Je mag namelijk stiekem kijken bij een medespeler welke rollenkaart hij/zij heeft getrokken. Zeer relevante informatie, mocht je die nodig hebben!
Als laatste hebben we de actiekaart “Handkaarten ruilen”. Bij het spelen van deze kaart kies je een medespeler uit waarmee je de kaarten in je hand wisselt. Wederom een kans om het spel helemaal om te gooien!

Conclusie

Met deze uitbreiding voor het originele spel Saboteur breng je een hele nieuwe dimensie naar het spel. Veel meer rollen en meer actiekaarten om te spelen, maakt het spel zeker uitdagender en wisselend. Elk potje eindigt op een andere manier en zo blijft het in mijn mening zeer leuk om te spelen.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!