De Legenden van Andor Review

Koop Spel
De Legenden van Andor Review. Speldoos van De Legenden van Andor met ernaast een dobbelsteen met de tekst Review.

Het land Andor is in gevaar. Monsters rukken uit de wildernis en de bergen op naar de burcht van de oude koning Brandur. Alleen een kleine groep helden verzet zich. Lukt het hen om de burcht te verdedigen? Is De Legenden van Andor een terechte winnaar van verschillende spellenprijzen? Je leest het in deze De Legenden van Andor Review.

Helden

In De Legenden van Andor neem je de rol aan van één van de vier helden (zie hieronder). De helden wonen in het land Andor dat wordt geregeerd door koning Brandur. Zoals in alle epische verhalen duurt de rust en vrede nooit lang en zullen de helden in actie moeten komen om het kwaad te bestrijden. Het kwaad neemt in Andor de vorm aan van verschillende monsters die de burcht van de koning proberen te bereiken. Als de monsters dit lukt dan is Andor verloren en is het spel afgelopen. De helden zullen goed met elkaar moeten samenwerken om dit te voorkomen, je speelt daarom in dit spel niet tegen elkaar maar met elkaar samen.

Legenden

Een belangrijk spelelement van De Legenden van Andor is het verhaal. In de doos zitten kaarten die in totaal 5 verschillende verhalen in de vorm van legenden vertellen. Elke legende bevat instructies over welke doelen je gezamenlijk moet behalen om het spel te winnen. Je leest niet de hele legende in één keer maar gedurende het spel lees je telkens een nieuwe kaart die de legende verder vertelt.

Een goede legende kan niet zonder onverwachte plotwendingen, dit is ook in De Legenden van Andor het geval. Met het spelen van het spel moet je hier rekening mee houden. Het kan zomaar zijn dat je aan de ene kant van het speelbord een opdracht moet uitvoeren om vervolgens weer helemaal aan de andere kant de volgende opdracht te doen. Het kan dus tactisch zijn om niet met alle helden tegelijk op een doel af te gaan, maar om een of twee helden te laten staan waar ze staan.

Kiezen voor makkelijk of normaal

De legenden in De Legenden van Andor zijn leuk beschreven en dragen echt bij aan het helemaal opgaan in het spel en dus aan het spelplezier. Van elke legende is er een normale en een makkelijke variant. Dit is een erg leuke toevoeging vooral wanneer je met kinderen of onervaren spelers speelt. Om het speelplezier te verlengen heb ik zelf eerst de makkelijke variant gespeeld van elke legende, om daarna direct erachteraan, de normale variant te spelen. Wel is het zo dat wanneer je eenmaal een legende hebt gespeeld, je weet wat er gaat komen en pas je daar je tactiek en speelgedrag op aan. Maar dit voelt niet aan als valsspelen, vaak zijn de opdrachten pittig genoeg dat, ondanks dat je weet wat er gaat komen, je toch tactische keuzes moet maken om het verhaal tot een goed einde te brengen.

Extra content

Heb je de 5 verhalen allemaal een keer uitgespeeld en gewonnen, dan is de uitdaging wel een stuk minder als je ze nog eens speelt. Zelf vind ik het niet leuk om de verhalen snel achter elkaar nog een keer te spelen omdat je dan precies weet wat er komen gaat en welke tactiek werkt. Is De Legenden van Andor dan een spel dat je eenmalig speelt? Nee gelukkig niet! Op de website van 999 Games kun je extra content downloaden. Daarnaast zijn er verschillende fan made legenden op internet te vinden.

Net een schilderij

De Legenden van Andor ziet er echt prachtig uit. De illustraties passen erg goed bij het fantasy thema. Niet alleen zijn alle fiches en karakters schitterend geïllustreerd ook het grote speelbord met allerlei leuke details is net een schilderij en zorgt ervoor dat je helemaal opgaat in de wereld van Andor. De illustraties zijn van de hand van de Duitser Michael Menzel. Michael niet alleen de illustrator maar ook de bedenker van De Legenden van Andor.

360 onderdelen

Ik heb het even voor je nageteld, De Legenden van Andor bestaat uit mee dan 360 onderdelen. Alles klaarzetten voordat je kunt gaan spelen duurt daarom wel iets langer dan het opzetten van een potje dammen. Gelukkig heb je niet alle onderdelen tegelijk nodig, afhankelijk van welke legende je speelt heb je bepaalde onderdelen wel of niet nodig. Het klaarzetten van mijn eerste spel duurde zo’n 25 minuten, vooral omdat je dan nog bezig bent met uitzoeken wat alles is en doet. Heb je dat eenmaal door en krijg je hulp van je medespelers dan duurt het zo’n 10 á 15 minuten voordat je kan beginnen.

Het doel van De Legenden van Andor is om binnen een aantal beurten al je opdrachten te voltooien. Hoeveel beurten je hebt en welke opdrachten je krijgt is per legende verschillend. Ook de gekozen moeilijkheidsgraad, makkelijk of normaal, heeft hier invloed op.

Tutorial legende

De spelregels bestaan uit zo’n acht A4-tjes, dat lijkt veel maar het valt mee. De spelregels zijn niet moeilijk te begrijpen en zitten logisch in elkaar. Wat ik echt heel fijn bedacht vind aan dit spel is dat er een tutorial legende inzit. Dit betekent dat je kan beginnen met het spelen van het spel zonder de spelregels eerst doorgenomen te hebben. Wel moet je even goed lezen hoe je het spel voor de eerste keer moet opzetten maar zodra dat staat kan je direct beginnen. Gedurende deze eerste tutorial legende worden de spelregels stapsgewijs aan je uitgelegd, echt heel fijn! Bij mijn eerste keer De Legenden van Andor spelen duurde het zo’n 20 á 30 minuten voordat alles klaargezet was op tafel en we begonnen met onze eerste legende.

Bepaal je eigen regels

Er kunnen zich gedurende het spel situaties voordoen die de spelregels niet (helemaal) uitleggen. Dit leverde bij mij interessante discussies op aan tafel hoe nu verder. Uiteindelijk zijn wij erachter gekomen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt hoe je met die regels omgaat, het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan het voltooien van de legende. Heb je weinig ervaring met bordspellen of vind je het spel lastig, dan los je een situatie in jouw voordeel op. Wil je het voor jezelf uitdagender maken dan los je dezelfde situatie in jouw nadeel op. Ditzelfde principe kun je ook toepassen bij het verslaan van de verschillende monsters. Deze versla je door het werpen van dobbelstenen (vergelijkbaar principe als bij Risk). Komt een worp je niet helemaal lekker uit dan weerhoudt niets je er van om nog een keer opnieuw te gooien. Is dit eerlijk? Nee. Maar als dat voor jou op dat moment het spel leuker maakt, waarom zou je het dan niet doen?! De maker van De Legenden van Andor spoort je tenslotte aan om je eigen legenden te creëren, dus doe dat vooral!

Speleigenschappen

Samenwerken, dat is de belangrijkste speleigenschap van De Legenden van Andor. Wil je de legende tot een goed einde brengen dan moet je met alle spelers samenwerken en de taken goed verdelen. Er is geen ruimte voor iemand om zijn eigen plan te trekken. Daarna is tactiek de belangrijkste speleigenschap. Je hebt per beurt maar een beperkt aantal stappen die je kunt doen, dus gebruik je die om terug te lopen om dat ene item te bemachtigen óf gebruik je dezelfde stappen om bij dat ene monster te komen die bijna de burcht heeft bereikt…? Met je medespelers de taken goed verdelen en de juiste tactiek bespreken is essentieel om te winnen! Geluk speelt ook zeker een rol bij dit spel. Dat zit hem vooral in de uitkomst van de dobbelstenen die je werpt en welke kaarten je trekt met daarop gebeurtenissen die het spel beïnvloeden. Hierdoor is elke legende toch weer net even anders als je hem nog een keer speelt.

Speel met vier helden

De Legenden van Andor is niet een spel dat je even snel tussendoor speelt. Het spelplezier zit hem voor een groot deel in het je kunnen mee laten voeren in het verhaal en de ervaring die je beleeft. Plan er rustig twee of drie uur voor in om een legende te spelen. Je kunt dan beginnen met de makkelijke variant om vervolgens direct erachteraan de normale variant te spelen. Het spel is met 2 tot 4 spelers te spelen maar mijn ervaring is dat het spel wel echt bedoeld is om met vier personen te spelen. Of eigenlijk met vier helden. Omdat het een coöperatief spel is kun je toch heel goed dit spel met zijn tweeën spelen door in totaal vier helden te gebruiken, iedere speler beheert in dat geval dan twee helden tegelijk. Mocht je dat niet willen dan zijn er aangepaste spelregels voor 2 of 3 spelers.

De Legenden van Andor een keer proberen voor je deze koopt?
Huur hem dan nu bij de bordspellenbieb.nl®.

Conclusie

De Legenden van Andor is net zoveel een spel als een beleving. Het dompelt jou en 3 medespelers onder in de fantasiewereld van het land Andor en laat je aan de hand van epische legenden het spel ontdekken. Goed nadenken en tactische keuzes maken als team is essentieel om alle legenden tot een goed einde te brengen, hierdoor is er een goede balans tussen ervaring en spel.

Het is niet een spel dat je maanden achter elkaar blijft spelen. Zodra je alle legenden met succes hebt voltooid is de uitdaging om ze nog een keer te spelen een stuk minder. Gelukkig zijn er op internet tal van nieuwe ‘fan made’ legenden te vinden zodat je voorlopig vooruit kan.

Wil je graag zelf alle controle hebben en zelf je eigen keuzes kunnen maken dan is De Legenden van Andor niets voor jou, samenwerken is echt een vereiste. Ik beleef zelf uitermate veel plezier aan dit spel en laat mij graag meevoeren in de wereld van Andor. De Legenden van Andor is een terechte winnaar van zowel Speelgoed van het Jaar als de Nederlandse Spellenprijs 2014. Tip voor extra sfeer tijdens het spelen, zet een fantasy playlist aan op Spotify, succes gegarandeerd!

Bekijk De Legenden van Andor bij Bol.com. Op de website van 999 Games kun je de gratis extra content downloaden.

De Legenden van Andor speldoos. 2 tot 4 spelers. Speeltijd 75 minuten. Leeftijf vanaf 10 jaar. Tactiek 4 van de 5 sterren. Geluk 2 van de 5 sterren. Coöperatief 5 van de 5 sterren.

Positief

  • Goede combinatie tussen spel en beleving
  • Het spel ziet er schitterend uit
  • Je speelt samen tegen het spel, dus allemaal winnaars (of verliezers)
  • Veel gratis aanvullende content te vinden op internet

Negatief

  • Niet iedereen houdt van minder spel en meer beleving
  • Niet iedereen houdt van samenwerken
  • Niet eindeloos herspeelbaar
9

Geweldig

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!