Escape Room The Game: Jumanji Review

Koop Spel

Escape rooms zijn booming business, ook voor gezinnen. Maar hoe vervul je je onbedwingbare behoefte aan een nieuwe escape room in tijden van een pandemie? Juist, met Escape Room The Game: Jumanji. Een spel om te kopen of aan te ontsnappen? Je leest het in deze review.

Drie levels

Hogere kunst kan je het niet noemen, maar dat is ook niet het idee van een escape room spel. De puzzels in het spel zijn vaak wel leuk vormgegeven, waardoor je soms echt in het verhaal zit. Op andere momenten is dat gevoel minder aanwezig.

In totaal bestaat Jumanji uit drie levels, die verpakt zijn in aparte, afgesloten enveloppen. Zo voorkom je dat je al te veel informatie hebt, voordat je goed en wel van start bent. Naast die losse informatie heb je een bak aan sleutels (onderdeel van de code) en een zogenaamde chrono decoder waar de sleutels inpassen. Extra pluspuntje: de decoder geeft de resterende tijd weer en voorziet je tijdens het spel van statisch geluid.

De juiste sleutels vinden

Logischerwijs is het spel gebaseerd op het principe van een escape room. Het is dan ook de bedoeling dat je samen puzzels oplost die onderdeel zijn van een spannend verhaal. Voor elk van de drie levels krijg je een uur de tijd. Voorbereidingstijd is minimaal gezien de minimale spelregels: het echte spel speelt zich immers af in de enveloppen. Elke envelop start met een schets van de situatie, waarna je vier stappen moet doorlopen die je naar de vier juiste sleutels leiden. Denk je de code te weten, dan stop je de sleutels in de decoder. Heb je het goed, dan ben je gepromoveerd naar het volgende level. Maar heb je het fout, dan krijg je een minuut straftijd en moet je je opnieuw over de puzzels buigen.

Het spel heet natuurlijk niet voor niets Jumanji, dus in het spel zijn wel enige verwijzingen naar de films. Wanneer je – zoals wij – geen kenner bent van de films, mis je niets. Gelukkig maar, want fanatiek zijn we zeker.

Vanaf het moment dat de eerste envelop opengaat word je in het spel gezogen. Het statische geluid dat de decoder afgeeft, jaagt je daarbij nog wat extra op. Wel hadden we het leuker gevonden wanneer de decoder geluiden had laten horen die passen bij het verhaal. Dat was op zich zo moeilijk niet geweest.

Met name het begin was voor ons – als beginner op het gebied van escape room puzzels – even lastig. De bijgeleverde hints waren voor ons dus zeker waardevol. Helaas bieden die niet altijd garantie op succes: soms bleken de hints gericht op puzzels die we wél wisten op te lossen.

Geef het door

Escape room games kan je natuurlijk maar één keer spelen, wat spijtig is. Daar is in dit spel gelukkig wel op een leuke manier een twist aan gegeven: nadat je het uit hebt gespeeld, print je gebruikt materiaal opnieuw uit. Een makkelijke manier om een ander gezin blij te maken.

Uitdagender dan je denkt

Mocht je denken dat een familie-editie van een escape room simpel is, niets is minder waar. Sommige opdrachten bleken verrassend lastig, waardoor wijzelf niet alles binnen de tijd wisten te halen. Geen probleem, want als je te laat bent, telt de decoder vrolijk verder, ditmaal omhoog. Daarnaast vonden wij dat ook het materiaal je parten kan spelen; de combinatie ongeduldige handjes en flinterdun puzzelpapier is niet altijd een gelukkige.

Escape Room The Game: Jumanji is bij uitstek een spel om met het hele gezin te spelen. Wij trokken er wel twee dagen voor uit, omdat de kinderen na twee levels even uitgepuzzeld waren. Bij uitstek dus een spel om in een weekend te spelen.

Conclusie

Al met al is Escape Room The Game: Jumanji zeker een spel om aan te raden, vooral voor gezinnen die van puzzelen houden. Met een leuke variatie aan puzzels komt iedereen aan zijn trekken

Positief

  • Afwisselende, korte puzzels in de context van een leuk verhaal
  • Geschikt voor het hele gezin

Negatief

  • Flinterdun papier en kinderhanden zijn niet altijd een goede combinatie
  • Slechts één keer speelbaar, maar ja, dat weet je bij aanschaf
7

Goed

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!