Ticket to Ride Parijs Review

Koop Spel

Het wereldberoemde en zeer geliefde bordspel Ticket to Ride was al te spelen in verschillende wereldsteden zoals Londen en Amsterdam. Nu is daar ook Parijs aan toegevoegd. Ik vertel je alles over de verschillen en overeenkomsten. En misschien wel het allerbelangrijkste; is dit spel het aanschaffen voor jou waard?! Je leest het allemaal in deze Ticket To Ride Parijs review.

Het verhaal

Laat je meevoeren door het betoverende Parijs tijdens de roerige jaren twintig van de vorige eeuw. Spring aan boord van een open bus, rijd over de Champs-Élysées, bewonder de Eiffeltoren en sluit je dag af met een schilderachtige zonsondergang vanaf een gezellig terras in Montmartre.

Hoe zit het spel er uit

Dat het hier om een Ticket to Ride-spel gaat zie je in een oogopslag. In het spelbord herken je direct de plattegrond van Parijs met de bekende locaties en gekleurde buslijnen die ze met elkaar verbindt. Ik zeg buslijnen omdat de speelstukken geen treinen, maar bussen zijn. Op de speelkaarten zijn alle vervoersmiddelen uit die tijd vertegenwoordigd, zoals fietsen, bussen, trams en zelfs boten. Ook is de rand van het bord weer voorzien van de reeks oplopende getallen om de score mee te kunnen bijhouden. Het is Ticket to Ride zoals je dat kent, maar dan met allemaal leuke details die horen bij het Parijs van de jaren 20.

Het spel opzetten

Ticket to Ride Parijs bestaat uit een spelbord, 60 bussen (plus een paar reserve), 4 pionnen, 46 transportkaarten en 20 bestemmingskaarten. Het opzetten is met een paar minuten gedaan:

 • Leg het speelbord midden op de tafel neer. Elke speler krijgt een set bussen in een dezelfde kleur en een scorepion. Zet de pion op veld 0 van het scorebord.
 • Schud de transportkaarten en deel aan iedere speler 2 kaarten uit. Leg de resterende transportkaarten op een stapel naast het bord en draai de bovenste 5 kaarten van deze stapel om en leg open op tafel neer. Als er tussen deze 5 kaarten ten minste 3 meerkleurige buskaarten zijn, leg deze dan meteen op de aflegstapel en vervang ze door 5 nieuwe kaarten.
 • Schud ook de bestemmingskaarten en geef iedere speler er 2. Spelers bekijken hun bestemmingskaarten en moeten er minimaal één van houden. Het is belangrijk dat spelers hun bestemmingskaarten geheim houden tot het spel is afgelopen.
 • Bepaal wie de startspeler is en het spel kan beginnen.

Het spel spelen

De spelregels van Ticket to Ride Parijs zijn vrijwel identiek aan die van het originele Ticket to Ride. Ik vat ze nog even heel kort samen voor je.

Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Je kunt punten scoren door:

 • Een route tussen twee aangrenzende locaties op het bord claimen
 • De route op je bestemminskaarten voltooien
 • Het verzamelen en afleggen van kaarten die samen de Franse vlag vormen

Dit is een nieuwe regel. Bij het claimen van een blauwe, witte of rode route, leg je een van de kaarten die je daarvoor speelt, open voor je op tafel. Heb je op die manier alle 3 de kleuren weten te bemachtigen, dan scoor je 4 punten.

Tijdens je beurt mag je 1 van in totaal 3 mogelijke acties uitvoeren:

 1. Transportkaarten trekken
 2. Een route claimen
 3. Bestemminskaarten trekken

Zodra een speler aan het einde van een beurt twee of minder bussen op voorraad heeft, dan krijgt elke speler nog één laatste beurt. Hierna eindigt het spel en vindt de eindtelling plaats. De volledige uitleg lees je in de spelregels. Deze bestaan uit 4 pagina’s en hebben mij zo’n 10 minuten gekost om door te lezen.

De speleigenschappen

Ook Ticket to Ride Parijs heeft een goede mix tussen tactiek en geluk. Je moet goed kijken welke route(s) voor jou het meest gunstig zijn en de bijbehorende kaarten zien te bemachtigen. Tegelijkertijd moet je ook geluk hebben dat de juiste kleur kaarten voor jou beschikbaar komen. Een extra tactische laag is het maken van de Franse vlag met de kleuren blauw, wit en rood voor extra punten. De interactie met je medespelers is matig, in principe speelt iedere speler vooral z’n eigen spel. Al kun je elkaar door het kleine speelbord wel beter dwarszitten en is het makkelijker om het iemand vrijwel onmogelijk te maken om een bepaalde route te halen, zeker wanneer je met z’n vieren speelt. Bluffen en je medespelers hierdoor op het verkeerde been te zetten met naar welke locatie je precies toe aan het bouwen bent, kan hierdoor zeker in je voordeel zijn.

Voor wie is dit spel bedoeld

Je speelt Ticket to Ride Parijs met 2 t/m 4 spelers, een potje duurt ongeveer een kwartier en het spel is geschikt vanaf 8 jaar. Het spel is erg goed met z’n tweeën te spelen. Door het kleinere speelbord heb je meer interactie met elkaar dan in het origineel. Mijn ervaring is dat de scores met twee spelers erg dicht bij elkaar liggen, het blijft spannend tot op het laatste moment dus. Maar het spel wordt nog uitdagender wanneer je met drie of vier speelt. Het nadeel is dan wel dat het bord heel snel vol raakt, dus wacht niet te lang met bouwen! Door de korte speelduur is het ideaal om tussendoor te spelen. Dit geldt helemaal voor mensen met een korte aandachtsspanne en kinderen. Hou je van wat meer strategische diepgang, dan is dit spel daar te kort voor en ben je beter af met het originele Ticket to Ride.

Conclusie

Ticket to Ride Parijs is de snellere en iets vereenvoudigde variant van het originele Ticket to Ride. Afgezien van de locatie, is het spel weer net even anders dan de spellen in andere steden en vraagt dit om een aangepaste strategie. Ben je al bekend met Ticket to Ride, dan pak je dit spel vrijwel direct op. Terwijl nieuwkomers het spel zo hebben geleerd door de eenvoudige spelregels. Vind je Ticket to Ride geen leuk spel, dan brengt deze variant je niet op andere gedachten. Ticket to Ride Parijs is vooral bedoeld voor Francofielen en fans van Ticket to Ride die graag hun favoriete spel (met z’n tweeën) ook snel tussendoor kunnen spelen.

Je hebt het originele Ticket to Ride en nu wil je graag weten of Ticket to Ride Parijs het kopen waard is.

Ja

 • Je bent helemaal verzot op Ticket to Ride
 • Je spaart alle uitbreidingen en varianten
 • Je wil een betere variant om Ticket to Ride met twee spelers te kunnen spelen
 • Je vindt het origineel te lang duren
 • Je houdt van nieuwe dingen proberen, zolang ze maar sterk lijken op hetgeen dat je al kent
 • Je bent gek op Parijs en/of Frankrijk

Nee

 • Je vindt Ticket to Ride niet heel geweldig en hoopt dat deze variant beter is
 • Je wil dezelfde mogelijkheden en tijd om tactiek te kunnen bepalen
 • Je speelt altijd met vijf (of meer) spelers
 • Je hebt een hekel aan chauvinisme en vindt daarom alles dat met Frankrijk te maken heeft k*t

Positief

 • Eenvoudige spelregels
 • Erg geschikt voor twee spelers
 • Leuk voor de hele familie
 • Speelt erg vlot
 • Meer interactie
 • Speelt toch anders dan het origineel

Negatief

 • Minder diepgang
 • Niet per se leuker dan het origineel
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!