Tiny Towns: Experts Review

Koop Spel

De tweede uitbreiding van Tiny Towns draait om de arbeiders van het dorp. Deze gebruiken hun vaardigheden om jou meer punten te laten verdienen. Maar om deze vaardigheden te kunnen activeren, moeten de arbeiders wel in één van je gebouwen aan het werk zijn. Hoe dat precies zit lees je in deze Tiny Towns: Experts review.

Het verhaal

In Tiny Towns: Experts wordt overal gesproken over een bloeiende kleine beschaving in het bos. Wezens met ongelofelijke deskundigheid, van ingenieurs tot handelaren, komen naar de steden om te bepalen waar zij zich willen gaan vestigen. Ze bieden de scherpzinnige burgemeesters hun vaardigheden aan, zoals het renoveren van gebouwen, het controleren van de goederenstroom en het uitvoeren van indrukwekkende architectonische hoogstandjes. De wereld van Tiny Towns groeit en bloeit verder!

Tiny Towns: Experts is een uitbreiding van Tiny Towns. Ben je nog niet bekend met Tiny Towns? Lees dan eerst onze Tiny Towns review.

Houten dierenfiguren

Het spelmateriaal van Tiny Towns: Experts bestaat uit: 6 herbergborden, 20 arbeiders, 18 gebouwenkaarten, 5 monumentkaarten en 7 arbeiderskaarten. Ik vind de speelstukken van de arbeiders erg leuk gedaan, ze zijn uitgevoerd als vier verschillende dierenfiguren (vogel, egel, muis en eekhoorn) van hout. Dit soort kleine details geven het spel net even iets meer ‘jeu’. Het opzetten is echt zo gepiept, je bent een minuutje langer bezig dan met alleen het basisspel. Iedere speler krijgt een herbergbord en 3 arbeiders. Iedere speler plaatst de arbeiders in de vier hoeken van zijn of haar speelveld (er blijft dus één hoek leeg). De gebouwen- en monumentkaarten van Experts worden door die van het basisspel geschud. Als laatste maak je twee stapels van de arbeiderskaarten en legt deze op tafel neer, hierna volg je de verdere voorbereiding van het basisspel en kan het spel beginnen.

Arbeiderskaarten activeren

In Tiny Towns: Experts zijn dezelfde regels van kracht als in het basisspel. Maar in deze uitbreiding bieden de arbeiders met hun vaardigheden je de mogelijkheid om meer punten te verdienen. Om deze vaardigheden te kunnen activeren, moeten de arbeiders wel in één van je gebouwen aan het werk zijn. Dat zit als volgt.

Je plaatst de arbeiders op een lege plek op je speelbord. Wanneer je een grondstof op je speelbord plaatst waar ook een arbeider staat, dan moet je de arbeider hierna verplaatsen naar een aangrenzend leeg veld. Kan dit niet, dan gaat de arbeider terug naar de herberg en mag je hem de volgende ronde op een nieuw leeg veld plaatsen. De uitzondering is wanneer je een grondstof bij een arbeider plaatst en direct een gebouw bouwt. In dat geval werkt de arbeider in het gebouw en word deze naast het gebouw op het speelbord geplaatst. Je doet er dus goed aan om je arbeiders op een plek te krijgen waar je verwacht de laatste grondstof voor het bouwen van een gebouw neer te zetten.

Op deze manier kun je dus maximaal drie arbeiders tegelijkertijd aan het werk hebben in je gebouwen. Je kunt werkende arbeiders gebruiken wanneer je de kracht van een arbeiderskaart wilt activeren. Je plaatst hiervoor het aangegeven aantal (1, 2 of 3) werkende arbeiders in de herberg. De krachten van de arbeiderskaarten geven je een voordeel en helpen je (indirect) om meer punten te kunnen scoren. Naast de krachten van de arbeiders zijn er 18 nieuwe gebouw- en 5 monumentkaarten aan het spel toegevoegd.

De volledige uitleg van Tiny Towns: Experts vind je in de spelregels. Deze zijn erg eenvoudig en beslaan dan ook slechts 4 pagina’s. Het kostte mij zo’n 10 minuten om ze door te lezen voordat ik aan het eerste potje begon.

Tiny Towns: Experts een keer proberen voor je deze koopt?
Huur hem dan nu bij de bordspellenbieb.nl®.

Conclusie

Het belangrijkste (zo niet het enige) dat Tiny Towns: Experts als uitbreiding toevoegt, zijn de arbeiders waarmee je bepaalde krachten kunt activeren. Om deze te kunnen gebruiken moet je goed plannen en een klein beetje geluk hebben. Dit zodat je de laatste grondstof om te kunnen bouwen, kunt plaatsen op de plek waar ook een arbeider staat. Er wordt hierdoor iets meer planning en strategie van je gevraagd. De nieuwe gebouw- en monumentkaarten zorgen voor meer variatie in het spel, maar veranderen de speleigenschappen niet. Je zou kunnen stellen dat Tiny Towns: Experts een kleine uitbreiding in een grote doos is. Was je al niet zo onder de indruk van Tiny Towns, dan verandert deze uitbreiding hier niets aan. Maar ben je (groot) fan van Tiny Towns, dan is Experts een welkome aanvulling. Je krijgt er nieuwe kaarten bij en de arbeiders zorgen voor extra laagje strategie. En je kunt Experts moeiteloos combineren met de eerste uitbreiding Voorspoed.

Positief

  • Zorgt voor (iets) meer diepgang in het spel
  • Leuke houten figuren

Negatief

  • Relatief duur voor een kleine uitbreiding
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!