7 Wonders 7 Wonders Review

Koop Spel

Naar eigen zeggen heeft 7 Wonders meer awards gewonnen dan ieder ander spel. Wereldwijd meer dan 30 awards en daarnaast meer dan een miljoen exemplaren verkocht. In 2010 verscheen het spel voor het eerst en na 10 jaar, in 2020, is de tweede editie uitgebracht. Het is dus hoogtijd dat wij 7 Wonders eens kritisch onder het licht houden en onze bevindingen delen met jou. Benieuwd of 7 Wonders deze hoge verwachtingen weet waar te maken? Je leest het in deze 7 Wonders review.

Het verhaal

Leid één van de zeven grote steden tijdens de oudheid. Ontwikkel jouw stad via wetenschappelijke ontdekkingen, militaire veroveringen, commerciële overeenkomsten en prestigieuze bouwwerken om jouw beschaving naar glorie te leiden! Let intussen wel goed op de voortgang van je tegenspelers, want zij hebben dezelfde ambities. Zal het wonder het millennium overstijgen?

Geen historie

Zoals je al direct aan de titel en het artwork van het spel hebt kunnen afleiden, heeft 7 Wonders als thema de 7 wonderen uit de klassieke oudheid. Enige uitleg of historische context wordt verder helaas niet gegeven (daarom heb ik onderstaande tabel voor je geplaatst). Als geschiedenisliefhebber vind ik het een gemiste kans dat er geen educatief element in het spel is verwerkt, maar het zit het spelplezier gelukkig verder niet in de weg. De illustraties van de zeven wonderen op de speelborden zien er schitterend uit. De voorstellingen zijn net mini-schilderijtjes en geven een erg romantisch (zij het daardoor wel een historisch incorrect) beeld. Met als bonus, van ieder wonder ook een nachtelijke voorstelling. Het artwork op de kaarten is al net zo mooi en romantisch en de achterkanten hebben een mooie glimmende bronzen, zilveren en gouden laag. Ondanks dat de 7 wonderen zelf niet echt in het spelmechaniek terugkeren, ademt 7 Wonders wel de sfeer van de klassieke oudheid.

WonderConstructiedatumArchitectVernietigingsdatumOorzaak van vernietigingGeografische locatie
Piramide van Cheops (soms worden de gezamenlijke Egyptische piramiden als wereldwonder genoemd)2584-2561 v.Chr.EgyptenarenBestaat nog steeds, wel beschadigdVandalismeGizeh, Egypte
Hangende tuinen van Babylon/Babyloniërs/Hebben wellicht nooit bestaanBabel/Nineveh Irak
Tempel van Artemis in EfezeCirca 550 v.Chr.Lydiërs, Perzen, Grieken356 v.Chr.
262 (door Goten)
Brandstichting door Herostratos
Plundering
Selçuk, İzmir, Turkije
Beeld van Zeus te Olympia466–456 v.Chr. (tempel)
435 v.Chr. (standbeelden)
GriekenVijfde en zesde eeuw n. Chr.BrandstichtingOlympia, Griekenland
Mausoleum van Halicarnassus351 v.Chr.Cariërs, Perzen, Grieken1494De originele structuur werd vernietigd door overstroming.Bodrum, Turkije
Kolossus van Rhodos292–280 v.Chr.Grieken226 v.Chr.AardbevingRhodos, Griekenland
Pharos van AlexandriëCirca 280 v.Chr.Macedonische Rijk, (Macedoniërs, Grieken)13031480Aardbeving te KretaAlexandria, Egypte

7 Wonders bestaat in totaal uit 7 wonder borden, 148 tijdperkkaarten, 78 munten en 48 fiches. Het spel opzetten is in 5 minuten gebeurd. Verdeel de tijdperkkaarten in 3 stapels (per tijdperk 1 stapel), haal uit iedere stapel. afhankelijk van het aantal spelers. de aangegeven kaarten er uit. Schud hierna de drie stapels en leg ze in het midden van de tafel. Iedere speler krijgt een wonder bord en drie munten. De overige munten en fiches gaan op tafel. Hierna kan het spel beginnen.

Kies een kaart en geeft de rest door

Een spel 7 Wonders wordt in 3 rondes gespeeld, genaamd tijdperken, waarin je tegelijkertijd met de andere spelers kaarten speelt om jouw stad te ontwikkelen. Deze kaarten vertegenwoordigen de verschillende bouwwerken die je kunt bouwen:

  • Grondstofproducerend
  • Burgerlijk
  • Commerciëel
  • Militair
  • Wetenschappelijk
  • Gildes

Aan het einde van elk tijdperk wordt jouw militaire macht vergelijken met de twee spelers direct naast jou. Het spel is afgelopen na het derde tijdperk. Hierna volgt de eindtelling plaats en krijg je overwinningspunten voor je stad, het uitbouwen van je wonder, je militaire successen en hoeveel munten je over hebt. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Aan het begin van elk tijdperk neemt je de bijbehorende stapel (1, 2 of 3) en krijgt iedere speler 7 kaarten van de stapel. Deze kaarten vormen je starthand. Ieder tijdperk bestaat uit 6 beurten en in iedere beurt zijn er 3 fases die in volgorde worden afgehandeld.

  1. Kies een kaart
  2. Speel een kaart
  3. Geef je handkaarten door

Uiteindelijk blijft er 1 kaart over, deze wordt niet gespeeld maar afgelegd waarna de volgorde ronde begint.

Je begint een ronde dus met 7 kaarten in je hand. Hier kies je er 1 van uit om te spelen. Sommige kaarten geven je toegang tot grondstoffen, andere breiden je militaire macht uit en weer andere geven je een voordeel in latere rondes. In totaal zijn er 7 verschillende soorten kaarten. Sommige kaarten kun je kosteloos spelen, voor andere moet je betalen en moet je in het bezit zijn van de gevraagde grondstoffen. Heb je een grondstof niet, dan kun je deze ook van één van je buren kopen, mits zij hiervan in het bezit zijn. Nadat je een kaart hebt uitgekozen om te gaan spelen, leg je deze gesloten voor je neer, totdat iedere speler een keuze heeft gemaakt. Hierna worden de kaarten opengedraaid en afgehandeld. De resterende kaarten uit je hand geef je door aan de speler links naast je (net zoals in bijvoorbeeld Sushi Go!). Op deze manier wordt er doorgespeeld totdat iedere speler 6 kaarten heeft gespeeld. Hierna is de ronde geëindigd en wordt er gekeken naar de militaire macht van iedere speler. Je vergelijkt jouw militaire macht met die van de spelers naast je. Ben je sterker dan krijg je overwinningspunten, maar ben je zwakker dan krijg je een minpunt. Hierna begint de volgende ronde.

Ronde 2 verloopt precies hetzelfde, alleen geef je de kaarten door aan je rechter buurman/-vrouw. En in ronde 3 geef je ze weer door aan de linkerbuur. In ieder opvolgend tijdperk worden de kaarten duurder maar ook krachtiger. Dit betekent ook dat je niet iedere kaart kunt spelen, dit is mede afhankelijk van welke kaarten je ervoor hebt gespeeld en tot welke grondstoffen je toegang hebt. Sommige combinatie van kaarten versterken elkaar en leveren extra voordelen of punten op. Kan of wil je een kaart niet spelen, dan kun je deze ook inwisselen voor extra munten of gebruiken om je wonder te upgraden voor een bonus. Na de derde ronde is het spel afgelopen en vindt de eindtelling plaats.

De volledige uitleg lees je in de spelregels of bekijk de video hieronder. De regels beslaan 8 pagina’s en hebben mij ongeveer een half uur gekost om door te nemen. Omdat je de eerste spellen nog niet alle kaarten kent, heb je ook regelmatig de referentiebladen nodig. Wil je echt goed worden in het spel dan is het belangrijk om welke ketens je kunt vormen met welke kaarten. Je kunt hiervoor de spelregels bestuderen, maar door gewoon het spel een aantal keer te spelen, leer je het snel genoeg.

Er is niet één strategie de beste

Tactiek is de belangrijkste speleigenschap van 7 Wonders. Niet alleen moet je telkens goed kijken welke kaart je uit je hand zelf wilt spelen, je moet ook opletten dat je je buurman niet een te gunstige kaart doorgeeft. Je tactische keuzes zijn ook afhankelijk van met welk wonder je speelt, en dus welke specifieke voordelen je hebt. En vergeet je militaire macht niet, in de eerste ronde levert dit nog niet heel veel op, maar wordt steeds waardevoller na elke ronde. Ervoor zorgen dat je net ietsjes sterker bent dan je buren kan dus erg lonen. Je moet je strategie dus telkens aanpassen aan de omstandigheden, met welk wonder je speelt, welke grondstoffen je tot je beschikking hebt, welke kaarten je in je hand krijgt en welke kaarten je buren spelen. Daarnaast is er niet één strategie de beste, maar zijn er meerdere wegen die naar de winst kunnen leiden. Geluk speelt een middelmatige rol. Je kunt geluk hebben met de kaarten die je krijgt en welke kaarten je buren (niet) spelen. Maar zelden is geluk de doorslaggevende factor voor de winst. De interactie met andere spelers is ook gemiddeld. In principe ben je gefocust op je eigen kaarten en spel, maar je zult toch ook echt je buren goed in de gaten moeten houden. Al is het maar om op te letten of ze niet (onbewust) valsspelen, want doordat iedereen tegelijkertijd speelt is er ruimte voor de fanatieke speler die slecht tegen zijn of haar verlies kan. Ondanks dat er dus zeker genoeg interactie met de andere spelers is, merkte ik wel dat er tijdens het spelen niet echt gezellig gepraat wordt, omdat iedereen gefocust is op zijn of haar eigen spel. Al is dit natuurlijk ook geheel afhankelijk van het gezelschap waarmee je speelt. Doordat er heel veel verschillende combinaties van kaarten mogelijk zijn, is geen spel hetzelfde en is de herspeelbaarheid erg hoog. Mocht je toch op een gegeven moment toe zijn aan vernieuwing, dan zijn er verschillende uitbreidingen verkrijgbaar.

Weet welke kaarten in het spel zijn

Je speelt 7 Wonders met 3 tot en met 7 spelers, een potje duurt zo’n half uur en het spel is geschikt vanaf 10 jaar. Het spel is prima te spelen ongeacht het aantal spelers. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er meer of minder kaarten in het spel, waardoor je altijd een ronde begint met 7 kaarten. Het spel wordt met meer spelers vooral lastiger omdat je meer concurrentie hebt, en je met het kaarten doorgeven de kans kleiner wordt dat je eenzelfde kaart nog eens krijgt. Mijn eigen ervaring is dat ik 7 Wonders het fijnste vind spelen met 4 of 5 spelers. De moeilijkheid van het spel valt erg mee. De eerste keren dat je het speelt is het vooral leren welke (combinatie van) kaarten waardevol zijn op welk moment. Iedereen met een beetje spelervaring pakt 7 Wonders zo op. Voor de hele casual spelers kan het spel misschien een beetje overweldigend zijn, maar als ze even doorzetten, dan pakken ook zij dit spel zo op.

Conclusie

7 Wonders is een card draftingspel dat zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Je speelt kaarten uit je hand om je stad steeds verder uit te bouwen. De kaarten die je speelt, bouwen voort op de kaarten die er al liggen, je wordt dus telkens steeds ‘sterker’. Sommige kaarten hebben direct effect, andere kaarten geven je voordelen later in het spel. Het spel beslaat 3 rondes en in iedere ronde kies je telkens 1 kaart uit je hand om te spelen, de overige kaarten geef je door aan de speler naast je. Het thema is leuk in het spel verwerkt en het artwork ziet er schitterend uit. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat er verder geen (historische) informatie over de wonderen wordt gegeven of in het spel is verwerkt, maar dit zit het spelplezier gelukkig verder niet in de weg. Zoek je een tactisch kaartspel dat niet te lang duurt, je goed met zowel 3 als 7 spelers kunt spelen en meerdere uitbreidingen voor te krijgen zijn? Haal dan zeker 7 Wonders in huis!

Wat is het verschil tussen de eerste en tweede editie

Ben je in het bezit van de eerste editie en ben je benieuwd wat de verschillen zijn met de tweede editie? Je vindt ze (in de video) hieronder.

  • De vormgeving is aangepast
  • De doos is ietsjes groter geworden
  • Het spel bevat niet langer een twee spelersvariant
  • De eigenschappen van de wonderen zijn aangepast
  • De eigenschappen van een aantal kaarten zijn aangepast

Positief

  • Goed te spelen met zowel 3 als 7 spelers
  • Wil je je kaarten mooi houden, dan zijn er speciale sleeves voor te verkrijgen
  • Spelregels zijn toegankelijk maar het spel kent toch voldoende diepgang

Negatief

  • Geen historische informatie in het spel
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

1 Reactie

  1. Wij hebben het spel afgelopen weekend met 4 spelersvoor het eerst gespeeld en waren eigenlijk niet zo enthousiast als de review hier. een 7 pagina tellende speluitleg maakte al dat het best lang duurde voordat we uberhaupt konden starten waarna het alsnog best onoverzichtelijk bleek. Daarnaast gebeurd er enorm veel tegelijk in een ronde omdat iedereen tegelijkertijd zijn ‘actie’ mag uitvoeren. Daardoor heb je niet precies door wat je buurman aan het doen is en is het ook best gevoelig voor ‘valsspelen’ Niet ons spel!

    Reply

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!