Boonanza: Jubileumeditie Review

Koop Spel

Boonanza bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een heuse jubileumeditie. De basis van deze editie blijft hetzelfde: oogst zoveel mogelijk bonen van dezelfde soort om munten te scoren. Maar wat is er speciaal aan deze jubileumeditie en is Boonanza na 25 jaar nog steeds leuk om te spelen? Antwoord op deze vragen en meer lees je in deze Boonanza: Jubileumeditie review.

Het verhaal

Al 25 jaar laten vlijtige bonenkwekers hun vele bonen op hun velden gedijen om van winstgevende oogsten te profiteren. Verbouw waardevolle bonensoorten en handel die met de andere spelers. Beslis op het juiste moment om je oogst binnen te halen en zo belangrijke munten te verdienen. Maar wee degene die zijn oogst te vroeg verkoopt…

Jubileumeditie

Zoals je wellicht al vermoedde, in Boonanza draait het allemaal om verschillende soorten bijzondere bonen. De makers van dit spel hebben van Boonanza geen encyclopedie gemaakt, ondanks dat de bonen in het spel daadwerkelijk bestaan, wordt er verder geen informatie over verstrekt maar zijn ze als grappige karikaturen vormgegeven. Humor en luchtigheid voeren de boventoon in Boonanza. Voor deze jubileumuitgave is er een bijzonder doosje ontworpen. Het doosje moet een bonenkistje voorstellen en opent zoals een boek. De binnenkant van de doos is voorzien van een inlay waar alle kaarten precies in 2 stapels in passen en op de bodem is er plek voor de speciale jubileummunt. Om ervoor te zorgen dat deze speciale doos niet ongewenst opengaat is er een gele elastieken Boonanza-band bijgeleverd die je om de doos kunt schuiven. De bonenveldtableaus is het enige spelmateriaal dat een jubileumsausje hebben gekregen, alle speelkaarten zijn verder (gelukkig) onveranderd gebleven, zodat je deze jubileumeditie ook gewoon kunt blijven combineren met de andere uitbreidingen van Boonanza.

Boonanza: Jubileumeditie bestaat in totaal uit 181 kaarten en 1 munt. Voor het basisspel heb je hiervan in totaal 104 kaarten nodig. Ondanks de hoeveelheid kaarten is het spel opzetten in 3 minuten gebeurd. Iedere speler krijgt een bonentableau, bepaal een willekeurige startspeler, schud de kaarten goed en geef iedere speler er 5, de overige kaarten gaan met de muntenzijde naar bovenin het midden van de tafel als trekstapel, nu ben je klaar om het spel te beginnen.

Verbouwen, handelen en oogsten van bonen

In Boonanza draait het om het verbouwen, handelen en oogsten van bonen. Verbouw bonen op je eigen velden en handel met de andere spelers. Hoe meer bonen je van een soort op je veld hebt, hoe hoger de opbrengst bij de verkoop van de oogst is. Het spel wordt beurtelings gespeeld, beginnend bij de startspeler. De speler die aan het einde de meeste munten heeft verzameld, is de winnaar.

Op je bonentableau is er plek om 2 of 3 (afhankelijk van het aantal spelers) soorten bonen te verbouwen en een plek om je verdiende munten neer te leggen. Je moet dus keuzes maken in welke bonen je tegelijkertijd gaat verbouwen. Heb je eenmaal een soort boon op je veld neergelegd, dan mag je alleen bonen van dezelfde soort bijleggen. Om weer plek vrij te maken (voor een andere soort boon) moet je de verbouwde bonen gaan oogsten. Door te oogsten verdien je ook munten, maar hoe meer bonen je tegelijkertijd kunt oogsten, hoe meer munten je krijgt. Het kan dus lonen om te wachten met oogsten en dezelfde boon nog door te sparen. In het basisspel zitten 8 verschillende soorten bonen. Van sommige bonen zijn er meer kaarten in het spel dan van andere bonen. Hoe zeldzamer een boon is, hoe meer munten deze waard is wanneer je ze oogst.

Je begint het spel met 5 kaarten in je hand. Heel belangrijk hierbij is, is dat je de volgorde van de kaarten niet mag veranderen. Nieuw getrokken kaarten plaats je altijd achteraan je hand er bij, waardoor de kaart in je hand die volledig zichtbaar is, altijd de eerste kaart is om te spelen.

Een beurt bestaat uit 4 fases

 1. Bonenkaart uit de hand verbouwen
  Je moet de eerste kant uit je hand op je bonentableau neerleggen. Kun je dat niet omdat er geen plek is, dan moet je eerst een bonensoort direct oogsten om plek te maken. Optioneel mag je ook de tweede kaart uit je hand spelen om te verbouwen.
 2. Bonenkaarten omdraaien en handelen
  Je pakt de bovenste 2 kaarten van de trekstapel en legt deze open voor iedereen zichtbaar op tafel. Je mag deze kaarten verbouwen op je tableau (mits je er plek voor heb), of één of meerdere van deze kaarten proberen te ruilen met de andere spelers.
 3. Ontvangen bonenkaarten verbouwen
  Alle bonenkaarten die de speler(s) uit de vorige ronde hebben ontvangen, moeten nu verbouwd worden op hun eigen tableau. Is er geen plek, dan moet er eerst geoogst worden.
 4. Bonenkaarten trekken
  De actieve speler pakt 3 kaarten van de stapel en plaatst deze achteraan in zijn of haar hand.

Je probeert in het spel dus zoveel mogelijk bonen van dezelfde soort te bemachtigen om deze te kunnen verbouwen, tegelijkertijd probeer je de bonen die voor jou waardeloos zijn kwijt te raken, voordat je verplicht wordt om deze te verbouwen. Je maakt telkens de afweging tussen een bonensoort oogsten zodat je een nieuwe kunt verbouwen en dezelfde boon door blijven sparen voor meer inkomsten.

Er wordt op deze manier doorgespeeld totdat de trekstapel voor de derde keer leeg is geraakt. Op dat moment oogst iedereen voor de laatste keer alle bonen en vindt de eindtelling plaats. De volledige uitleg lees je in de spelregels, deze beslaan in totaal 16 pagina’s en hebben mij een kwartiertje gekost om door te nemen voordat ik met het eerste spelletje begon. Of bekijk de uitlegvideo hieronder.

Veel interactie tussen spelers

Wil je winnen met Boonanza dan zul je een uitgekiende strategie nodig hebben en goed moeten kunnen handelen. Je moet kunnen inschatten op welk moment je het beste voor welke boon kunt gaan om het hoogste rendement te  halen. En door slim te handelen kun je gunstige bonen bemachtigen en ongunstige bonen kwijt raken en tegelijkertijd voorkomen dat je gedwongen moet oogsten. En dan nog weet je nooit zeker of je het juiste doet, want je moet ook maar net geluk hebben met welke kaarten jij en je tegenspelers ontvangen. De interactie in Boonanza is erg hoog. Je speelt het spel dan wel op je eigen tableau, maar je bent continue aan het handelen en communiceren met je tegenspelers. Ook de herspelbaarheid is hoog, zeker wanneer je uitbreiding toevoegt. Doordat de kaarten iedere keer weer anders gedeeld worden is geen spel hetzelfde en moet je iedere keer weer een passende tactiek bedenken.

Geschikt voor iedereen

Je speelt Boonanza: Jubileumeditie met 2 t/m 7 spelers, een potje duurt ongeveer drie kwartier en het spel is geschikt vanaf 10 jaar. Het basisspel speel je met 3 t/m 5 spelers, voor meer of minder spelers, speel je de uitbreiding of variant die is meegeleverd. Je kunt Boonanza prima met z’n tweeën spelen, maar ik vind het spel het leukst en uitdagendst met 4 of 5 spelers. Ben je met 6 of 7 spelers dan is Boonanza door de uitbreiding ook erg goed te spelen. Boonanza heeft vrij toegankelijke spelregels, maar vraagt toch om goede tactiek om te kunnen winnen. Hierdoor is het spel geschikt voor zowel jongere als oudere en casual als ervaren spelers. Boonanza is vrijwel geschikt voor iedereen.

Conclusie

Boonanza: Jubileumeditie is het vertrouwde basisspel van Boonanza met een aantal extra’s. In dit kaartspel plant, verzamel, oogst en handel je bonen om zoveel mogelijk munten te verzamelen. Dit klinkt makkelijker dan het is. Ondanks het vrolijke uiterlijk en toegankelijke spelregels, heb je toch echt een goede tactiek en scherpe onderhandel-skills nodig om te kunnen winnen. Ben je al in het bezit van het ‘gewone’ basisspel van Boonanza en verkeert deze nog in goede staat, dan voegt deze jubileumeditie niet heel veel toe, je kunt dan beter een extra uitbreiding voor Boonanza kopen. Maar is jouw spel wel aan vervanging toe of je hebt Boonanza helemaal nog niet, dan is deze jubileumeditie een aanrader! Je hebt dan direct een uitgebreide basisset van Boonanza in een mooie verpakking. En bestaande uitbreidingsset zijn gewoon te combineren met deze jubileumeditie. Zoek je een tactisch kaartspel voor de hele familie, waar veel uitbreidingen voor beschikbaar zijn en een spel dat zich de afgelopen 25 jaar heeft bewezen? Haal dan zeker Boonanza: Jubileumeditie in huis!

Wat is er anders aan de jubileumeditie.

De jubileumeditie bevat naast het basisspel van Boonanza ook de bonen van de uitbreidingsset voor maximaal 7 spelers en een variant voor een spel met 2 spelers. Daarnaast zijn er twee extra varianten toegevoegd. De jubileummunt, waarmee je meer kaarten mag trekken aan het einde van je beurt. En de 6 Eksterboonkaarten, waarmee je bonen van andere spelers kunt stelen.

Positief

 • Uitgebreide basisset in een mooie doos
 • Te combineren met bestaande uitbreidingen
 • Leuk voor de hele familie
 • Veel interactie tussen spelers 
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!