Carcassonne: Wintereditie Review

Koop Spel
carcassonne wintereditie review

Speel Carcassonne nu ook in winterse sferen. Deze speciale editie bevat 12 extra landtegels en de uitbreiding De Peperkoekman. Geeft dit spel je een warm gevoel van binnen of stelt het ijskoud teleur? Je leest het in deze Carcassonne Wintereditie review.

Carcassonne Wintereditie is qua spelregels (met uitzondering van de uitbreiding De Peperkoekman) gelijk aan het reguliere basisspel van Carcassonne. In deze review ga ik alleen in op de specifieke verschillen tussen deze twee versies. Lees alles dat je moet weten over het basisspel van Carcassonne in mijn Carcassonne review.

Warme chocolademelk

Buiten is het guur, grauw en het waait stevig. Tik, Tik, Tik, de regen ketst tegen het raam af. Binnen is de temperatuur een aangename 21 graden, de geur van warme chocolademelk vult de kamer en het licht boven de eetkamer geeft een warme gele gloed. De ideale omstandigheden om Carcassonne Wintereditie te spelen!

Idyllisch laagje sneeuw

Het eerste dat opvalt aan Carcassonne Wintereditie is het winterse thema. Alle tegels zijn voorzien van een idyllisch laagje sneeuw. Voor mij voegt dit echt wat toe aan het spelplezier. Daarnaast zijn er 12 extra tegels en een extra figuurtje aan het spel toegevoegd vanwege de unieke uitbreiding De Peperkoekman, deze extra tegels zijn te herkennen aan het peperkoekmansymbool.

carcassonne wintereditie spelmateriaal

Peperkoekman

Zodra de eerste tegel wordt getrokken met het peperkoekmansymbool komt de peperkoekman in het spel. De speler legt eerst de tegel volgens de normale spelregels aan en plaatst eventueel een horige. Daarna plaatst de speler de peperkoekman in een willekeurige onafgebouwde stad. Zodra een stad is afgebouwd of er weer een tegel met het peperkoekmansymbool wordt getrokken, verplaatst de peperkoekman naar een andere onafgebouwde stad. Sta je met tenminste één horige in de stad waar de peperkoekman vandaan komt, dan ontvang je per tegel waaruit de (onafgebouwde) stad bestaat één punt. Sta je met meerdere horigen in de stad dan krijg je per horige extra in de stad deze punten nog een keer, dit geldt niet alleen voor jou maar ook voor je medespelers. (Lees de volledige werking van de peperkoekman in de spelregels.) Kort gezegd geeft de peperkoekman je de mogelijkheid om extra punten te scoren.

Conclusie

Wanneer ik zin heb in een laagdrempelig spel dat niet te lang mag duren pak ik standaard Carcassonne Wintereditie uit de kast. Het sfeervolle winterthema geeft mij een warm gevoel van binnen en verkies ik boven de gewone editie van Carcassonne. De unieke uitbreiding De Peperkoekman is een leuke toevoeging en geeft het spel extra diepgang. Wil je nog meer diepgang toevoegen dan ben je aangewezen op de gewone versie van Carcassonne, helaas is de Wintereditie niet te combineren met andere uitbreidingen.

Goed om te weten

  • Carcassonne Wintereditie is een opzichzelfstaand spel en de tegels hebben een andere kleur achterkant dan het gewone Carcassonne. Je kunt hierdoor dit spel helaas niet combineren met de uitbreidingen van Carcassonne.
  • De spelregels van de uitbreiding De Peperkoekman zijn niet bijgeleverd met het spel, je kunt deze wel downloaden.
  • Het spel is een collectors item en is helaas niet meer verkrijgbaar.
carcassonne wintereditie speleigenschappen

Positief

  • Extra sfeer door het winterse thema
  • Peperkoekman is een leuke uitbreiding
  • Ook erg geschikt voor 2 spelers

Negatief

  • Niet te combineren met andere uitbreidingen
  • Spel is niet meer verkrijgbaar
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!