Dodelijke Dilemma’s Review

Koop Spel

Maak een keuze! Links of rechts? Je rijdt met je tram over het spoor, je hebt geen tijd meer om te remmen en komt bij een wissel. Links op het spoor ligt een kitten met een puppy te knuffelen. Maar aan de rechterkant staat een kinderbadje met drie spelende baby’s op de rails. Voor welk spoor kies jij, wetende dat diegenen op het spoor de aanrijding niet zullen overleven? Voor dit soort morele dilemma’s sta je in Dodelijke Dilemma’s van 999 games. Alles dat je moet weten over dit hilarische partyspel lees je in deze Dodelijke Dilemma’s review.

Het verhaal

Hallo allemaal! Mijn naam is Trolley Tom! In dit spel nemen de spelers om beurten de rol aan van een conducteur die zijn tram naar één van twee sporen stuurt om iedereen erop te vermoorden. Alle andere leggen karakters en aanpassingen op de sporen in een poging om de conducteur ervan te overtuigen om iedereen op het andere spoor te doden. Het is het eeuwenoude tramdilemma!

Cyanide & Hapiness

Ik kan persoonlijk de humor van Cyanide & Hapiness wel waarderen. Als je bekend bent met deze animatie-serie dan herken direct het artwork. De verschillende kaarten zijn echt super hilarisch en kunnen serieuze dilemma’s vormen om tussen te kiezen. Het dilemma-thema is sowieso goed verwerkt in het spel, er zijn twee sporen waar je kaarten aan moet leggen. De speler die de conducteur is, bepaalt over welk spoor hij gaat en dus iedereen op het spoor plat rijdt. Een klein kritiekpuntje is dat het startspoor van kwetsbaar gevouwen papier is, dat gaat dus niet lang mee. En door de vouw wil het papier niet plat blijven liggen en omhoog komen. Aan de andere kant heb je het startspoor ook niet per se nodig om het spel te kunnen spelen en kun je het ook weglaten.

Dodelijke Dilemma’s bestaat uit drie stapels van in totaal 500 kaarten, 27 fiches en het startspoor. Het spel opzetten gaat heel snel, je legt het startspoor midden op tafel, je schudt (een gedeelte van) de drie stapels en legt deze naast elkaar op tafel, de fiches ernaast en je kunt beginnen!

dodelijke dilemma's spelmateriaal

Beslissen over leven en dood

Het doel van Dodelijke Dilemma’s is om de minste dood-fiches te hebben aan het einde van het spel. Elke keer dat jouw spoor wordt gekozen om overheen te rijden, ontvang je een fiche. Je speelt het spel in twee teams, maar deze teams wisselen van samenstelling, dat zit als volgt.

De conducteur is de speler die beslist over welk spoor er gereden wordt en beslist dus over leven en dood. Iedere speler is één keer aan de beurt als conducteur. Het spel is afgelopen nadat de laatste speler als conducteur aan de beurt is geweest. De overige spelers vormen twee teams en ieder team is verantwoordelijk voor een eigen spoor, wie in welk team zit maakt niets uit. In het spel zitten 3 soorten kaarten.

  1. Onschuldig
  2. Schuldig
  3. Aanpassingen

Elk team pakt één onschuldig kaart van de stapel en legt deze aan bij zijn spoor. Vervolgens pakt ieder team drie kaarten van elke soort en legt vervolgens één kaart van elke soort aan op het spoor. Hierdoor bevat ieder spoor een set van onschuldige mensen die je niet wilt doodrijden, schuldige mensen die je graag wilt doodrijden en aanpassingskaarten om de boel goed op te schudden.

Nu is het de beurt aan beide teams om te verdedigen waarom hun spoor niet gekozen moet worden maar vooral die van het andere team. Alles is geoorloofd om de conducteur te overtuigen om maar te kiezen voor het andere spoor. Uiteindelijk maakt de conducteur de keuze over welk spoor hij rijdt. De spelers uit het team van dat spoor ontvangen allemaal een fiche.

De spelregels van Dodelijke Dilemma’s zijn super eenvoudig en passen op een half A4’tje. Binnen 10 minuten ben je aan het liegen, bedriegen, slijmen, dreigen en moorden!

Humor is het belangrijkste

Een spel winnen is leuk, maar daar gaat het in Dodelijke Dilemma’s helemaal niet om. Het draait allemaal om de humor. Dit spel is echt hilarisch door het unieke spelconcept en de bizarre keuzes die je voorgeschoteld krijgt. De interactie met andere spelers is erg hoog, met je teamleden bepaal je de beste kaarten en bedenk je goede redenen waarom jullie spoor niet, en het spoor van het andere team juist wel gekozen moet worden. Kortom alles wat je doet is gericht om samen met je team de conducteur ervan te overtuigen om voor het spoor van het andere team te kiezen. Maar ook tactiek speelt een rol in dit spel. Is de conducteur een enorme dierenliefhebber, dan zorg je er natuurlijk voor dat je de meest schattige kittens op jouw spoor hebt liggen. Kleine kans dat de conducteur het over zijn/haar hart kan verkrijgen om jouw kittens aan te rijden, zeker niet als je beeldend weet te vertellen wat er met zo’n kleine kitten gebeurt, wanneer het metalen wiel van de tram dwars door het kleine lijfje snijdt en de ingewanden gepaard met een stortvloed aan bloed alle kanten op schiet… Ben je nog niet afgehaakt? Gelukkig! Door de grote hoeveelheid aan kaarten kan je eindeloos combineren en blijft het spel lang herspeelbaar. Al is de grootste grap van de meeste kaarten wel af wanneer je ze voor een tweede keer tegenkomt.

Niet bedoeld voor kinderen

Ondanks het vriendelijke en cartooneske uiterlijk van het spel, is Dodelijke Dilemma’s niet bedoeld voor minderjarigen. Al zijn de afbeeldingen op de kaarten eerder grappig dan eng, het spelconcept waarbij je moet moorden en ziektes en andere obsceniteiten meer regel dan uitzondering zijn, maakt Dodelijke Dilemma’s niet geschikt voor kinderen. Maar doordat dit spel niet geschikt is voor kinderen, maakt dit het tegelijkertijd des te leuker voor volwassenen om eens ongeremd je fantasie de vrije loop te laten. Want zeg nou eerlijk, wat is er nou bevredigender dan een satanistische, pedofiele, dierenbeul met volle vaart helemaal kapot te rijden?! Je speelt Dodelijke Dilemma’s met 3 t/m 13 spelers en een potje duurt zo’n 15 tot 30 minuten afhankelijk van het aantal spelers. Het is bij uitstek een partyspel, niet zozeer in het aantal spelers, maar wel qua stemming. Want met een paar drankjes op wordt Dodelijke Dilemma’s nog leuker.

Dodelijke Dilemma’s een keer proberen voor je deze koopt?
Huur hem dan nu bij de bordspellenbieb.nl®.

Conclusie

Dodelijke Dilemma’s is een partyspel voor volwassenen vol morele dilemma’s en tram-ongelukken. Speel dit vooral wanneer je in de juiste stemming bent, al dan niet na de nodige glazen wijn of bier, want je moet Dodelijke Dilemma’s vooral niet serieus nemen. Het spel heeft super eenvoudige spelregels en is zo opgezet, ook duren potjes niet te lang. Door de vele kaarten kun je eindeloos veel combinaties maken, al wordt de humor wel minder als je na vaak spelen dezelfde kaarten tegen gaat komen. Heb je geen tere ziel en wil je weleens weten wie jouw vriend(in) of partner doodrijdt als het er op aankomt? Dan is Dodelijke Dilemma’s zeker het spelen waard!

Bekijk Dodelijke Dilemma’s op de website van Bol.com.

Positief

  • Hilarisch
  • Eenvoudige spelregels
  • Snel te leren en te spelen
  • Zowel leuk met minder als meer spelers
  • Hoge mate van interactie

Negatief

  • Vooral leuk als je in een melige stemming bent
  • Op een gegeven moment is de lol er grotendeels vanaf
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!