Kip-Koe-Koning Review

Koop Spel

In Kip-Koe-Koning probeer je in 2 rondes de juiste kaarten te verzamelen door met je handen een getal uit te beelden. Alleen als je een uniek getal hebt, mag je de kaarten nemen. Heb je hetzelfde getal als een andere speler gekozen? Dan gaat er een kaart uit het spel en vermindert het je kansen. Weten of dit spel iets voor jou is? Je leest het in deze Kip-Koe-Koning review!

De vrolijke middeleeuwen

Een vriendelijk ogende oude koning op de doos zet direct de toon voor dit spel. Geen ‘dark ages’, maar een vrolijk tafereel dat zo uit een tekenfilm over de middeleeuwen kan komen. De illustraties zijn leuk gedaan en vriendelijk, maar tegelijkertijd ook niets spectaculairs. De verschillende kleuren en symbolen zijn erg overzichtelijk en het is een oogopslag duidelijk wat de functie is van iedere kaart.

Het spel bestaat in totaal uit 120 kaarten. Hiervan zijn er 8 getalkaarten en 112 speelkaarten. Het spel opzetten is met een minuutje gebeurd. Leg alle getalkaarten open in een rij op tafel. Schud vervolgens alle speelkaarten en leg bij elk van de acht getalkaarten, 3 speelkaarten open neer. De resterende kaarten gaan als gedekte trekstapel op tafel. Je bent nu klaar om te beginnen.

Sommige kaarten leveren twee keer punten op

In Kip-Koe-Koning ontvangen de spelers iedere ronde kaarten. Voor de kaarten die je hebt verzameld, ontvang je punten tijdens twee puntentelling. In totaal zijn er 112 speelkaarten in 6 verschillende categorieën. Over het algemeen geldt, hoe meer kaarten je verzamelt in dezelfde categorie, hoe meer punten je kunt verdienen. Alle kaarten die beschikbaar zijn in een ronde liggen altijd open op tafel, zo kun je zien welke (combinatie van) kaarten welke punten opleveren.

Op ieder kaart staat

  • Tot welke categorie de kaart behoort
  • Of de kaart na de 1e puntentelling afgelegd wordt of blijft liggen voor de 2e puntentelling
  • Hoeveel punten de kaart (of combinatie van kaarten) oplevert

Aan het begin van iedere ronde liggen er dus 8 rijen met ieder 3 open speelkaarten op tafel. Iedere speler bekijkt de kaarten en kiest in stilte voor zichzelf een rij uit waarvan hij of zij de kaarten graag wil hebben. Zodra iedere speler een keuze voor zichzelf heeft gemaakt, zeggen alle spelers tegelijkertijd hardop het getal van de rij terwijl ze ook hetzelfde aantal vingers als het getal van de rij opsteken. Dus als je graag de kaarten van rij 3 wil hebben zeg je hardop ‘drie’ en steek je tegelijkertijd 3 vingers op. In plaats hiervan kan ook iedere speler zijn of haar keuze met de hand afgedekt op een stukje papier schrijven of het getal in de telefoon typen, om het hierna allemaal tegelijk de hand op te tillen. Als een speler de enige is die een bepaalde rij heeft gekozen, dan ontvangt hij of zij alle kaarten uit die rij. Zijn er meerdere spelers die dezelfde rij hebben gekozen, dan wordt de bovenste kaart van die rij uit het spel gehaald (de rij bevat hierna dus nog maar twee kaarten) en gaan de betreffende spelers opnieuw een rij kiezen en hun keuze tegelijkertijd bekend maken. Net zolang tot iedere speler een eigen rij heeft gekozen. Zodra ieder speler kaarten uit een rij heeft ontvangen, worden de lege plekken weer aangevuld met nieuwe kaarten en begint de volgende ronde. Iedere ronde wordt op dezelfde manier verder gespeeld.

Op het moment dat een speler na een ronde 13 of meer kaarten heeft, vindt direct de 1e puntentelling plaats. Iedere speler ontvangt nu punten op basis van de kaarten die hij of zij voor zich heeft liggen. Alle kaarten die spelers hebben ontvangen met een rood kruis worden hierna uit het spel gehaald. De kaarten met een groen kruis mogen blijven liggen. Hierna gaat het spel verder met de volgende ronde. Op deze manier wordt er ronde voor ronde doorgespeeld totdat de trekstapel leeg is gespeeld en vindt de 2e en tevens eindtelling plaats. De speler met de meeste punten is de winnaar. De volledige uitleg lees je in de spelregels. Deze hebben mij zo’n 5 minuten gekost om door te nemen.

Kruip in de hoofd van je tegenspelers

Je moet in Kip-Koe-Koning niet alleen opletten welke kaarten in welke rij voor jou gunstig zijn, maar ook goed opletten welke kaarten er voor de andere spelers gunstig zijn. In de meeste gevallen win je het spel namelijk niet door zelf altijd maar voor de best mogelijke kaarten te gaan, maar door te voorkomen dat andere spelers de voor hen gunstige kaarten weten te bemachtigen. Als je denkt te weten voor welke rij je tegenspeler gaat, en jullie gaan beiden voor die rij, dan verdwijnt er uit die rij de bovenste kaart, deze kaart gaat dus sowieso niet naar de tegenspeler. Hierna mag jij en je tegenspeler nog een keer opnieuw een rij kiezen. Net zolang totdat iedere speler een eigen rij heeft gekozen en dus één of meerdere kaarten uit een rij heeft bemachtigd. Kip-Koe-Koning is dus echt een omgekeerde psychologische mind fuck van bluffen en kansberekening. Tenminste, dat kán het spel zijn, als je alle opties compleet over analyseert. Goed kunnen bluffen en je tegenspeler op het verkeerde been zetten is daarom een fijne eigenschap om te hebben tijdens dit spel. Geluk speelt een hele beperkte rol in dit spel. Je kunt geluk hebben dat er in een rij alleen maar hele gunstige kaarten voor jou liggen, maar dat komt zelden voor. Verder speel je Kip-Koe-Koning echt tegen elkaar. Je verzamelt wel je eigen kaarten, maar je kunt andere spelers dus goed dwars zitten door voor dezelfde rij te gaan en zij zo een voor hen waardevolle kaart kunnen mislopen. Omdat alle acties tegelijkertijd worden gedaan blijft iedereen betrokken bij het spel en is de interactie tussen spelers hoog.

Voor wie bedoeld

Je speelt Kip-Koe-Koning met 2 t/m 4 spelers, een potje duurt ongeveer 20 minuten en het spel is geschikt vanaf 8 jaar. Het spel is ook geschikt om met z’n tweeën te spelen, maar mist dan wel de dynamiek van het elkaar echt goed dwars kunnen zitten door dezelfde rij te kiezen. Het allerleukste is om Kip-Koe-Koning met 4 spelers te spelen. Daarnaast is Kip-Koe-Koning echt een familiespel dat goed is te volgen voor kinderen. De strategische gelaagdheid is beperkt en daardoor overzichtelijk. Ook de kleuren en symbolen die in het spel gebruikt worden maken het erg overzichtelijk en speelbaar. Voor de casual spelers is dit erg fijn, maar de ervaren spelers zijn waarschijnlijk snel uitgekeken op dit spel.

Conclusie

In Kip-Koe-Koning verzamel je sets van kaarten door een rij te kiezen. Kiest geen enkele andere speler jou rij, dan zijn de kaarten voor jou. Zo wel, dan verdwijnt er een kaart uit de rij en kies je opnieuw. Op deze manier probeer je in de hoofd van je tegenspelers te kruipen en zorg je ervoor dat zij in ieder geval niet de allerbeste kaarten ontvangen. De eenvoudige spelregels en het vriendelijke en duidelijke ontwerp maken het een toegankelijk spel voor de hele familie. Maar je hebt dit spel niet zomaar gewonnen, strategische nadenken en goed bluffen ga je nodig hebben om te eindigen met de meeste punten. Ben je een ervaren (strategische) speler, dan is dit spel waarschijnlijk niet echt iets voor jou. Maar zoek je een niet alledaags, toegankelijk kaartspel waarin iedereen betrokken blijft tijdens het spelen en je elkaar af en toe goed dwars kan zitten? Haal dan zeker Kip-Koe-Koning in huis!

Positief

  • Snel te leren en te spelen
  • Hoge interactie tussen spelers
  • Voor de hele familie
  • Weer eens iets anders
  • Geluk speelt een kleine rol

Negatief

  • Te weinig diepgang voor ervaren spelers
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!