Paranormale Detectives Review

Koop Spel

Man met een omgeslagen handdoek en verwondingen over zijn hele lichaam… Okay… Wat moet je hiervan denken? Een handdoek, dus dat duidt op een natte ruimte. De badkamer? Een Sauna? Of misschien het zwembad? En hoe komt hij dan en al die verwondingen over zijn lichaam? Op precies dat soort vragen probeer je het antwoord te vinden in Paranormale Detectives. Je kunt in dit spel contact leggen met de geest van het slachtoffer om deze vragen stellen. Alleen zijn de antwoorden wellicht minder duidelijk dan je zou willen. Zou ik een moord doen voor dit partyspel of is dit dodelijk saai? Je leest het in deze Paranormale Detectives review.

Het verhaal

Je opent je ogen en krijgt de grootste schok van je leven. Het is allemaal voorbij: Je bent een geest, zwevend in de lucht! Verschrikt kijk je neer naar je eigen lichaam en zie je dat een vreemde groep zich om jouw sterfelijke resten heeft verzameld en deze gefascineerd bestudeert. Dat zijn… detectives! Op de een of andere manier moet je met hen communiceren om hen duidelijk te maken hoe jouw leven eindigde, zodat de schuldige kan worden gepakt en jij in vrede kunt rusten!

Moordmysterie met geesten

Zoals de titel van het spel al weggeeft, is het thema van Paranormale Detectives een moordmysterie met geesten. Het spel is erg spookachtig en in het thema vormgegeven. Maar wel op een cartooneske manier, dit is erg prettig voor de jongste spelers. Een grote pluspunt is dat het spelmateriaal geplastificeerd is en de doppen van de stiften voorzien zijn van een wisser. Op deze manier kun je eenvoudig al het beschreven spelmateriaal weer uitvegen en hergebruiken.

Het spel bestaat uit een hoofdspelbord, 83 kaarten, 5 detectiveschermen, 18 fiches, 7 herschrijfbare bladen, 2 touwen en 6 stiften. Het opzetten is binnen 5 minuten gedaan, iedere detective krijgt een setje interactiekaarten, een onderzoeksblad en een stift. De geest kiest een verhaalkaart, pakt de interactiekaarten, geestblad en een stift. De overige materialen gaan op tafel en het onderzoek naar de dood van het slachtoffer kan beginnen!

spelmateriaal

Wie raadt de 5 hoofdelementen uit het verhaal

Paranormale Detectives is een partyspel met deductie-element. Eén van de spelers neemt de rol van de geest op zich. Alle andere spelers zijn de paranormale detectives, die moeten uitzoeken hoe het slachtoffer stierf. Door middel van hun paranormale gaven kunnen ze met de geest communiceren. Daarbij stellen ze vragen over de details van het misdrijf. De eerste speler die alle 5 hoofdelementen van het verhaal correct raadt, wint samen met de geest het spel.

De geest wint dus alleen het spel als het mysterie wordt opgelost en is er dus bij gebaat om zo goed mogelijk te communiceren. Maar in de wijze van hoe de geest kan communiceren is hij of zij beperkt. De geest heeft op het verhaalblad het hele mysterie staan, inclusief de 5 sleutelwoorden die de detectives moeten raden. Voordat het spel begint, helpt de geest de detectives door op het speelbord aan te geven of het slachtoffer een man of een vrouw is, en waar er zich zichtbare verwondingen op het lichaam zitten. Heeft het slachtoffer bijvoorbeeld wonden op benen en voeten, dan weten de detectives dat het slachtoffer waarschijnlijk niet is doodgeschoten.

De detectives zoeken de antwoorden op de vragen; wie, waarom, waar, hoe en wat was het wapen. Om hier achter te komen zoeken de detectives contact met de geest. Iedere detective mag beurtelings één open vraag stellen. bijvoorbeeld, op welke locatie ben je gestorven? Alle detectives hebben een setje interactiekaarten, op deze kaarten staat een manier waarop de geest kan communiceren. Bijvoorbeeld door het gebruik van het ouijabord of door een vorm te maken met de touwen. Deze interactiekaart speelt de detective samen met het stellen van de vraag. Op deze manier weet de geest hoe hij of zij mag communiceren. De detectives moeten ook goed nadenken welke vraag ze stellen in combinatie met welke kaart ze spelen. Iedere detective kan ieder soort interactiekaart maar één keer spelen namelijk. En een slimme detective stelt de vraag op zo’n manier zodat het voor de geest zo makkelijk mogelijk is om een duidelijk antwoord te geven. Nadat de geest de vraag heeft beantwoordt mag de detective een poging doen om het verhaal te raden. Iedere detective heeft in het hele spel maximaal twee pogingen om het verhaal goed te raden, hierbij gaat het erom dat alle vijf de sleutelwoorden goed geraden worden.

De spelregels van Paranormale Detectives zijn eenvoudig en bestaan uit 12 bladzijden. Dit lijkt veel, maar het lettertype is vrij groot en er zijn veel afbeeldingen. Ik ben ruim een kwartier bezig geweest met lezen voordat ik begon aan het eerste potje.

Kruising tussen Cluedo en Black Stories

Waar Paranormale Detectives mij gelijk aan deed denken is een kruising tussen Cluedo en Black Stories. Als detective ben je bezig om antwoord te geven op wat er is gebeurd. Naast de vragen Wie heeft het gedaan, in welke locatie en met welk wapen, ben je ook op zoek naar het motief en hoe het slachtoffer is gestorven. In tegenstelling tot Black Stories mogen er nu alleen open vragen gesteld worden en worden deze indirect beantwoordt. De overeenkomst met Black Stories is dat de meeste verhalen een donker randje hebben. Sommige verhalen zijn dan ook niet zo geschikt voor jongere kinderen. Hier houdt het spel rekening mee door deze verhalen een kenmerk te geven zodat je deze kunt overslaan. Ben je door de verhalen heen dan zijn er extra nieuwe verhalen te downloaden. Ook is er een app voor je telefoon waar de verhalen in staan. Daarnaast kun je natuurlijk altijd je eigen verhalen bedenken.

Party hardy

Een partyspel is toch wat Paranormale Detectives het meeste is. Maar dan wel van het serieuzere soort. Niet dat er niet gelachten wordt, sterker nog, het spel is met vlagen echt hilarisch als de geest op de meest onbegrijpelijke manieren iets duidelijk probeert te maken. Maar uiteindelijk ben je toch wel bezig met het oplossen van doodsoorzaken, dat is toch iets anders dan het gooien met burrito’s. De interactie in het spel is erg hoog. Ondanks dat je uiteindelijk voor de eigen winst speelt, speel je het spel toch ook samen met andere detectives. Iedere speler hoort en ziet de vragen en de antwoorden. De verschillen tussen de detectives zit hem dan in de interpretaties van de antwoorden. De ene detective ziet er soms een heel ander antwoord in dan de andere. Doordat de ieder verhaal in principe maar 1 keer gespeeld kan worden door dezelfde detectives, is de herspeelbaarheid middelmatig. Gelukkig zijn er veel extra verhalen online te vinden en kun je je eigen verhalen bedenken. Dus snel uitgespeeld ben je niet, maar het is niet oneindig.

Je speelt Paranormale Detectives met 2 – 6 spelers. Technisch gezien is het spel prima met z’n tweeën te spelen, echter is dan het partyelement en de competitie zo goed als verdwenen. Desondanks is het spel dan nog steeds leuk om te spelen, maar hoe meer spelers er mee doen, hoe leuker het spel wordt. Ik speel het liefste met zes spelers. Een potje duurt zo’n drie kwartier en het spel is geschikt vanaf 12 jaar.

Conclusie

Paranormale Detectives is een partyspel waarin je door middel van deduceren tot de oplossing van de doodsoorzaak van het slachtoffer komt. Ik leg het spel altijd uit als een kruising tussen Cluedo en Black Stories. Ondanks het morbide thema is dit zeker een spel om te lachen. Het is hilarisch om de geest te zien worstelen met hoe hij of zij in hemelsnaam het antwoord op deze vraag toch duidelijk moet gaan maken. De cartooneske vormgeving benadrukt hierbij de humoristische toon van dit spel. Desondanks deze luchtigheid, vind ik dat sommige verhalen minder geschikt zijn voor jongere kinderen. Niet per se omdat ze heel eng zijn, maar thema’s zoals seks, drugs en geweld worden toch anders beleefd door kinderen. Gelukkig geeft het spel aan wanneer een verhaal deze thema’s bevat, zodat je deze kunt overslaan. Ben je erg slecht in het oplossen van cryptische omschrijvingen, dan is dit spel niets voor jou. Maar zoek je een partyspel waarin veel gelachen wordt, maar toch ook serieus nagedacht moet worden, dan is Parnormale Detectives jouw nieuwe favoriet voor de zaterdagavond!

Positief

  • Eenvoudige regels
  • Humoristisch en toch uitdagend
  • Spel houdt rekening met kinderen
  • Extra verhalen online beschikbaar
  • Spelmateriaal herschrijfbaar

Negatief

  • Beperkte herspeelbaarheid
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!