Sixto Review

Koop Spel

De bedenker van Qwixx heeft een nieuw spel uitgebracht, Sixto! In Sixto ben je continu op zoek naar de juiste balans tussen de juiste kruisjes zetten en de voortgang op je scoreblad. Kruis de meeste getallen aan, zonder dat je punten verliest! Weten of Sixto iets voor jou is? Je leest het in deze Sixto review!

Play the rainbow

Overgoten met de kleuren van de regenboog ziet Sixto er lekker vrolijk uit. Zelfs het normaal zo doodsaaie scoreformulier oogt gezellig door de verschillende kleuren en het speelse effect van de hoekige lijnen. Ook de 6 plastic dobbelstenen hebben ieder hun eigen kleur, het enige dat nog ontbreekt is een zak Skittles. Of nou ja, het enige dat ontbreekt… Sixto wordt niet geleverd met schrijfwaren, dus je moet zelf potloden of pennen regelen. Iets minder gebruiksgemak, maar wel beter voor het milieu zullen we maar zeggen.

Sixto bestaat uit 6 dobbelstenen en een scoreblok. Haal deze uit het doosje en regel voor iedere speler een pen, en je bent klaar om het spel te gaan spelen.

Wel of niet afstrepen

In Sixto probeer je zo effectief mogelijk de getallen op je scorevel weg te strepen. Welke getallen je weg mag strepen hangt af van het dobbelresultaat. Hoe meer getallen je in een rij hebt afgestreept, hoe meer punten je ontvangt. Ook ontvang je punten voor de getallen die je in iedere kolom afstreept. Maar let op! Je scoort pas punten vanaf 3 getallen die je kunt afstrepen. En streep je enkel 1 getal af in een rij of kolom, dan ontvang je minpunten. In Sixto maak je telkens de afweging tussen snel vooruitgaan op je scorevel en voldoende getallen afstrepen per rij en kolom om punten te scoren.

Op het scorevel staan 6 rijen (een rij voor iedere kleur dobbelsteen). Iedere rij bestaat uit 12 keer een getal (twee keer de getallen 1 t/m 6) In totaal staat er dus 72 keer een getal op je vel. Dobbel je een gele 2 en een paarse 5, dan mag je op je vel een gele 2 en paarse 5 afstrepen. Maar je mag getallen alleen afstrepen van links naar rechts. Sla je hierbij andere getallen over, dan mag je deze later niet meer afstrepen. Getallen overslaan heeft vooral effect op punten scoren per kolom, iedere kolom bestaat uit 6 getallen en je moet ten minste 3 getallen in een kolom hebben afgestreept om punten te ontvangen. En heb je enkel 1 getal afgestreept in een kolom, dan ontvang je dus minpunten. Je moet dus goed kijken bij elk getal dat je afstreept in een rij, of je ook voldoende getallen in de bijbehorende kolom kunt afstrepen om minpunten te voorkomen.

Er wordt beurtelings gedobbeld. Ben je aan de beurt dan dobbel je alle 6 de stenen tegelijk. Heb je gedobbeld, dan mag je bepalen of je deze worp houdt of nogmaals dobbelt. Hierna is de worp definitief. Alle spelers mogen nu zoveel getallen afstrepen ze willen. Dit mogen de getallen van alle 6 de dobbelstenen zijn, maar ook geen enkel getal. Je streept dus ook getallen af in de beurt van de andere spelers.

De laatste 3 getallen in iedere rij heet het doelgebied. Zodra een speler 2 getallen in dit doelgebied heeft afgestreept, verdwijnt de bijbehorende dobbelsteen uit het spel, en kan in deze rij niet meer afgestreept worden. Het kan dus voordelig zijn om zo snel mogelijk vooruit te gaan in een rij. Om getallen in een doelgebied af te mogen strepen, moeten er wel eerst al 4 keer een getal in dezelfde rij zijn afgestreept. Je kunt dus niet direct in de eerste beurt al in een doelgebied gaan afstrepen. Zodra de derde dobbelsteen uit het spel is stopt het spel en vindt de eindtelling plaats. Hoe meer getallen er zijn afgestreept in iedere rij en kolom, hoe meer punten je ontvangt. De speler met de meeste punten is de winnaar. De volledige uitleg lees je in de spelregels of bekijk de video hieronder. Deze beslaan 4 pagina’s en kost je zo’n 5 minuten om door te lezen.

Voorkom minpunten

In Sixto ligt de nadruk op tactisch spelen, maar je moet ook wel een portie geluk hebben. Het lijkt soms namelijk erg verleidelijk om aaneengesloten getallen in een rij af te strepen, want hoe meer getallen je in een rij afstreept, hoe meer punten je verdient. Maar voor iedere getal dat je in een rij afstreept, moet je in diezelfde kolom tenminste nog 1 ander getal afstrepen om geen minpunten te krijgen. En dan moet je maar net geluk hebben dat er een specifiek getal in de juiste kleur gedobbeld wordt. Soms kan het slim zijn om geen getallen af te strepen en te wachten op die ene worp. Maar wacht je te lang, dan lopen de andere spelers voor op je en kan zelfs een rij gesloten worden zonder dat jij daar in hebt weten te scoren. Je kunt dus geluk hebben met welke dobbestenen op welk moment gegooid worden. Maar in de praktijk heeft niemand zoveel geluk zovaak achter elkaar dat je met alleen geluk kan winnen.

De beurten zijn kort en omdat je ook in de beurten van andere spelers mag afstrepen blijft iedereen altijd betrokken bij het spel. Interactie tussen de spelers is er wel, maar is beperkt. Tijdens je beurt kun je ervoor kiezen om opnieuw de dobbelen, dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je ziet dat jouw worp wel heel erg gunstig is voor andere spelers. Soms kan dit net de doorslag geven tussen winst en verlies. Het is in het begin wel even wennen om het dobbelresultaat te kunnen vertalen naar mogelijkheden op je scorevel. Hierdoor kunnen de beurten in het begin lang aanvoelen en de snelheid wat uit het spel halen. Het helpt om de dobbelstenen niet op cijfer te sorteren, maar op kleur.

Voor het hele gezin

Je speelt Sixto met 2 t/m 6 spelers, een potje duurt zo’n 15 minuten en het spel is geschikt vanaf 8 jaar. Hoe meer spelers er mee doen, hoe meer concurrentie je hebt, hoe meer je afhankelijk je bent van de keuzes van andere spelers, hoe uitdagender het spel wordt. Maar Sixto is ook uitermate geschikt om met z’n tweeën te spelen. Daarnaast bevat de spelregels ook de uitleg voor een solovariant. Door de eenvoudige regels en de snelle beurten is het spel ook erg geschikt om met (jonge) kinderen te spelen.

Conclusie

Sixto is een snel en eenvoudig dobbelspel voor het hele gezin. De spelregels heb je zo begrepen en het scorevel is overzichtelijk. Tegelijkertijd is het nog knap lastig om het spelletje te winnen. Je uitgekiende tactiek om bepaalde getallen wel of niet af te strepen, moet vervolgens wel ondersteund worden door het dobbelresultaat dat nog moet gaan komen. Het kan voorkomen dat je beurten lang helemaal niets kunt afstrepen als de dobbelstenen niet juist voor jou rollen. Maar dat maakt het spel juist ook uitdagend en spannend. Ben je op zoek naar een leuk, snel, eenvoudig maar toch uitdagend dobbelspel dat je met iedereen in de familie kunt spelen? Haal dan zeker Sixto in huis!

Wat is het verschil tussen Qwixx en Sixto

Steffen Benndorf, de bedenker van Qwixx en Sixto, legt het je uit:

“In Qwixx kun je je focussen op de vooruitgang van iedere aparte rij, maar in Sixto tellen de kolommen ook mee. Je kunt met de kolommen zelfs minpunten behalen, dus je moet constant het overzicht over alle rijen en kolommen bewaren. Het is ook gemakkelijker om een rij compleet te maken, dus het loont zich niet om lang te wachten tot iemand specifieke getallen gooit. In de tussentijd kunnen andere spelers namelijk al veel verder zijn. Daarnaast mag je bij Sixto opnieuw gooien in de hoop op een beter resultaat, waar je medespelers weer slim op kunnen inspelen. Verder hoef je geen getallen bij elkaar op te tellen, waardoor Sixto ook gemakkelijk te spelen is voor jongere spelers.”

Positief

  • Snel te leren en te spelen
  • Zeer geschikt voor twee spelers
  • Goede balans tussen geluk en tactiek
  • Leuk voor het hele gezin

Negatief

  • Scorevellen niet herbruikbaar
  • Geen pennen/potloden bijgeleverd
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!