Weerwolven Review

Koop Spel

Bijna iedereen kent het spel De Weerwolven van Wakkerdam. In dit spannende partyspel probeer je achter de identiteit van je medespelers te komen, om zo de juiste spelers te elimineren. Maar nu is er ook Weerwolven van White Goblin Games verkrijgbaar. Wat zijn precies de verschillen en welk spel is leuker? Je leest het in deze Weerwolven review!

Het verhaal

De nacht breekt aan en in de het dorp valt iedereen langzaam in slaap. In het holst van de nacht maken de weerwolven zich klaar voor de jacht! Lukt het de dorpelingen om op tijd het dreigende gevaar uit het dorp te verjagen?

Sprookjes komen tot leven

Weerwolven speelt zich af in een sprookjesachtig dorp aan de rand van het bos. De kaarten zien er schitterend uit en de sprookjessfeer komt door het artwork goed tot leven. Ook zijn alle kaarten voorzien van een omschrijving van de eigenschappen van het karakter, heel handig.

Het spel bestaat uit 25 kaarten en je kunt Weerwolven bijna direct zo uit de doos spelen. Iedere speler krijgt een willekeurige karakterkaart en het spel kan beginnen.

De Weerwolven van Wakkerdam

Het eerste dat opvalt aan Weerwolven is de gelijkenis met De Weerwolven van Wakkerdam, en dat klopt ook, beide spellen zijn vrijwel identiek, maar wat zijn dan de verschillen?

 • Weerwolven is het kleine broertje van Weerwolven & WaaghalzenWeerwolven is voor 6-24 spelers, De Weerwolven van Wakkerdam voor 8 – 18
 • Weerwolven heeft grotere en meer stevige kaarten (met omschrijving van de karakters) dan De Weerwolven van Wakkerdam
 • Weerwolven heeft 2 extra karakters, de Genezer en Roodkapje maar heeft het karakter ‘Het onschuldige meisje’ niet, welke wel in De Weerwolven van Wakkerdam zit
 • De Weerwolven van Wakkerdam heeft diverse uitbreidingen

Conclusie, beide spellen spelen vrijwel identiek aan elkaar. Het hangt van je persoonlijke voorkeur op basis van bovengenoemde verschillen of je voor de één of voor de ander moet gaan.

Heksenj…eeeuhm weerwolvenjacht

In Weerwolven spelen de weerwolven tegen de dorpelingen. Er is geen bord waarop scores worden bijgehouden maar het spel wordt geleid door een spelleider. Deze persoon neemt je mee in het verhaal en vertelt aan alle spelers wanneer het voor wie tijd is om in actie te komen. Het spel bestaat uit meerdere dagen en nachten en is afgelopen zodra één team wint. Elke nacht eten de weerwolven een slachtoffer op, die vervolgens uit het spel wordt verwijderd. De weerwolven werken hiervoor stiekem samen zonder dat de overige dorpelingen dit doorhebben. Overdag proberen alle spelers gezamenlijk (inclusief de weerwolven die geheim zijn voor de overige spelers) te achterhalen wie onder hen een weerwolf is. Hierbij wordt gediscussieerd, vragen gesteld, beschuldigingen geuit en gemanipuleerd. De dorpelingen proberen de geheime weerwolven onder hen te ontmaskeren terwijl de weerwolven dit proberen te voorkomen en anderen als schuldige aan te wijzen. Uiteindelijk wijzen de spelers één andere speler aan om aan de galg op te knopen, dit kan dus een weerwolf zijn maar ook een onschuldige mededorpeling. Dit proces gaat net zolang door tot er alleen nog maar weerwolven of dorpelingen over zijn. De winnaars zijn altijd het hele team, óf alle dorpelingen, óf alle weerwolven.

Om Weerwolven spannend en gevarieerd te maken zijn sommige dorpelingen een karakter met unieke eigenschappen. De ziener kan bijvoorbeeld een keer per dag een speler aanwijzen om te weten te komen of diegene een weerwolf is of niet. En de heks kan één keer in het spel een speler van de dood redden en één keer een speler doden.

De spelregels van Weerwolven zijn vrij eenvoudig en passen op zo’n twee A4’tjes. Speel je het spel voor het eerst dan zal het eerste potje nog een beetje onduidelijk zijn, maar heb je het eenmaal een keer gespeeld dan snap je het meteen. Voor het spelplezier helpt het enorm als de spelleider de spelregels kent en iedereen vloeiend door het spel kan loodsen.

Een goede leider

Weerwolven staat of valt echt bij een goede spelleider. Met de juiste persoon die het spel snapt en goed kan vertellen wordt dit spel zoveel leuker. Zorg er ook voor dat iedere speler elkaar goed kan zien, het beste kun je hiervoor in een kring gaan zitten. Soms moeten spelers stiekem en geruisloos met elkaar samenwerken, zit je aan een lange tafel naast elkaar dan moet je teveel bewegen om stiekem met elkaar te kunnen communiceren.

Wachten en toekijken

Een nadeel van Weerwolven vind ik wel dat als jij als eerste uit het spel ligt, je daarna ook niets meer kunt doen en je alleen nog maar kunt toekijken hoe de rest het spel uitspeelt. Speel je met een grote groep dan kan dat vrij lang duren. Helaas spreek ik uit ervaring dat mijn medespelers mij blijkbaar als grote bedreiging zien en mij het liefst zo snel mogelijk elimineren, of er nou enige aanleiding is om te denken dat ik een weerwolf zou zijn of niet. Bij het derde potje gelijk in de eerste beurt geëlimineerd te zijn was voor mij de lol van het spel er wel echt van af inmiddels.

Je speelt niet alleen

In dit spel draait het helemaal om samenwerken, bluffen en deduceren. Je hebt je medespelers nodig om informatie te vergaren en verbanden te leggen om de juiste spelers uit te schakelen. Tegelijkertijd moet je ook goed kunnen bluffen om eventuele verdenkingen op jou af te wenden. Geluk speelt een minimale rol, je kunt geluk hebben dat je net toevallig het juiste karakter weet te elimineren, maar verder komt het echt op je eigen skills aan. De mate van interactie in Weerwolven is heel hoog, en omdat voor ieder nieuw spel alle karkaterkaarten worden geschud zal geen spel hetzelfde zijn en is hierdoor de herspeelbaarheid groot.

Maak meer vrienden

Ik hoop dat je veel vrienden hebt, want Weerwolven speel je met 6 t/m 24 spelers, exclusief de spelleider. Mijn ervaring is dat hoe meer spelers er mee doen, hoe leuker het spel is. Hierdoor is Weerwolven uitermate geschikt voor op verjaardagen en feestjes. Speel je met veel spelers, zorg er dan wel voor dat de spelers die afvallen iets anders kunnen gaan doen, want een uur moeten wachten en toekijken is voor niemand leuk. Afhankelijk van het aantal spelers duurt een potje tussen de 30 en 90 minuten en het spel is geschikt vanaf 8 jaar.

Conclusie

Met de juiste spelleider is Weerwolven echt een fantastisch partyspel. De spelregels zijn eenvoudig en je hebt weinig extra speelruimte nodig. Zowel als dorpeling als weerwolf is het spel leuk en spannend om te spelen. Je moet voorzichtig te werk gaan en je ogen en oren goed gebruiken om erachter te komen wie je het beste kunt elimineren. En dan is het nog de kunst om je medespelers van jouw gelijk te overtuigen, jij kunt het wel weten, maar je hebt de rest toch echt nodig, want de meeste stemmen gelden. Zorg er wel voor dat je al je vrienden en vage kennissen uitnodigt, want hoe meer spelers hoe leuker Weerwolven is. Een nadeel van het spel is dat wanneer je er uit ligt je ook niets anders meer kan doen dan toekijken. Heb je De Weerwolven van Wakkerdam al in huis, dan biedt Weerwolven weinig nieuws. Maar anders is dit spel een must have om te spelen met een grote groep!

weerwolven speleigenschappen

Positief

 • Eenvoudige spelregels
 • Geluk speelt een kleine rol
 • Hoge herspeelbaarheid
 • Hoge mate van interactie
 • Leuk voor jong en oud
 • Grote en stevige kaarten met omschrijving
 • Must have voor grote groepen

Negatief

 • Spelplezier hangt voor groot deel af van een goede spelleider
 • Lig je uit het spel dan kun je niets anders doen dan wachten en toekijken
 • Geen uitbreidingen beschikbaar
 • Heb je De Weerwolven van Wakkerdam, dan brengt dit spel je weinig nieuws
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!