Aqualin Review

Koop Spel

“Diep in de zee, Diep in de zeeeeeee!” Dat is wat ik Sebastiaan de krab in mijn hoofd hoorde zingen toen ik met de doos van Aqualin in mijn handen stond. Ondanks dat dit spel niets met De Kleine Zeemeermin te maken heeft, deed het me er wel gelijk aan doen denken. In dit tactische tweespelersspel van 999 Games probeer je de stenen zo gunstig mogelijk voor jezelf neer te leggen op het bord. Maar dit is toch veel makkelijker gezegd dan gedaan, zoals ik aan den lijve heb ondervonden. Hoe dat precies zit, lees je in deze Aqualin review.

Het verhaal

Allerlei zeebewoners leven op het rif en proberen de beste plek te vinden. Zodra een dier zich verplaatst, kan een ander snel zijn plaats innemen.

Polygone zeedieren

Het speelbord waarop je Aqualin speelt, is een rif waar zeedieren leven. De speelstukken bestaan uit schildpadden, zeepaarden, zeesterren, kwallen, vissen en krabben. Het thema van Aqualin is dus onmiskenbaar het tropische onderwaterleven. Het thema past verder prima bij het spel, maar zou ook heel makkelijk ingewisseld kunnen worden voor ieder ander willekeurig thema. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Aqualin ziet er gewoon vrolijk en vriendelijk uit door de felle kleuren en de gestileerde polygone zeedieren.

Het bord is van stevig karton en de kunststof speelstukken voelen prettig aan doordat ze glad, dik en verzwaard zijn. Het spel bestaat uit niet meer dan het speelbord en 36 stenen (6 verschillende dieren in 6 verschillende kleuren), het opzetten is daardoor in een minuutje gedaan. Bord en stenen gedekt op tafel en spelen maar!

aqualin spelmateriaal

Groepjes vormen

Het doel van Aqualin is om een zo’n groot mogelijke concentratie van stenen te vormen. De ene speler probeert dieren van dezelfde kleur (ongeacht de soort) bij elkaar te krijgen en de andere speler dieren van dezelfde soort (ongeacht de kleur). Hoe groter de groep is, hoe meer punten je krijgt. En deze zag je vast niet aankomen, de speler met de meeste punten wint het spel.

Je begint Aqualin met een stapel van 36 gesloten stenen op tafel. Hiervan draai je er willekeurig 6 van open. Deze 6 open stenen is de gezamenlijke voorraad, ben je aan de beurt dan kies je 1 van deze stenen om mee te spelen. Heb je een steen gelegd dan draai je een nieuwe steen open zodat er weer 6 stenen open in de gezamenlijke voorraad liggen.

Een beurt bestaat uit 3 acties.

  1. Een steen verplaatsen
    Je mag één steen naar keuze op het spelbord verplaatsen naar een ander vakje. Je mag de steen alleen horizontaal of verticaal verplaatsen over vrije velden heen (hij mag dus niet over een steen heen verplaatst worden).
  2. Een steen aanleggen
    Je kiest een steen uit de gezamenlijke voorraad en legt deze op een vrij veld naar keuze op het speelbord
  3. Voorraad aanvullen
    Je vult de gezamenlijke voorraad aan met een nieuwe steen

Op deze manier wordt het spel beurtelings gespeeld totdat alle stenen gespeeld zijn en het bord helemaal is gevuld. Hierna worden de punten geteld. Je krijgt punten voor een groep van 2 of meer stenen die horizontaal en/of verticaal (dus niet diagonaal) naast elkaar liggen. Hoe meer stenen (maximaal zes) uit jouw groep (soort of kleur) naast elkaar liggen, hoe meer punten je scoort.

De spelregels van Aqualin zijn heel eenvoudig en passen op één A4’tje. Na 5 minuten lezen begon ik aan m’n eerste potje.

Let op!

Ondanks de eenvoudige regels, is Aqualin niet makkelijk te winnen. Je moet namelijk op drie dingen tegelijk letten.

  1. Je probeert zoveel mogelijk stenen van jouw soort bij elkaar te krijgen
  2. Je moet kijken welke steen voor jou het meest voordelig is om te verplaatsen
  3. Je moet tegelijkertijd er voor zorgen dat jouw tegenspeler zo min mogelijke (grote) groepen kan vormen.

Vooral dat laatste is erg belangrijk, want grote groepen leveren in verhouding veel meer punten op. Verder voelt het spel goed in balans. Er zit feitelijk geen verschil in of je voor de dezelfde kleur of soort speelt. Wel zou je kunnen zeggen dat je iets makkelijker het overzicht hebt wanneer je voor dezelfde kleur speelt.

Tactiek op meerdere fronten tegelijkertijd

Aqualin is een tactisch onderwaterduel waar geluk een hele kleine rol speelt. Je kunt geluk hebben dat, toevallig voor jou gunstige stenen, in de gezamenlijke voorraad beschikbaar komen in jouw beurt. Maar in de praktijk is het nog maar afwachten wat je daar precies aan hebt, omdat je tegenstander vaak stenen kan verplaatsen. Nee wil je winnen, dan moet je op meerdere fronten tactisch kunnen spelen. In dat opzicht lijkt het wel een beetje op een light variant van schaken. De interactie in Aqualin is erg hoog, alles wat je doet in het spel is van invloed op je tegenspeler en andersom, je speelt het spel echt tegen elkaar. De herspeelbaarheid is ook erg groot, doordat de stenen geschud worden zal geen spel hetzelfde zijn.

Voor iedereen

Je speelt Aqualin uitsluitend met 2 spelers. Een potje duurt zo’n 20 minuten en het spel is geschikt vanaf 10 jaar. Door de eenvoudige spelregels speel je Aqualin met praktisch iedereen, jong, oud, casual speler of die hard strateeg.

Conclusie

Aqualin is een tactisch tweespelersspel met heel eenvoudige spelregels. Juist doordat de spelregels zo eenvoudig, en de mogelijkheden in het spel beperkt zijn, is dit spel uitdagend. Geluk gaat je niet helpen, je zult echt je hersenen moeten gebruiken om te winnen. Tegelijkertijd hoef je echt niet bovengemiddeld intelligent te zijn om Aqualin te kunnen spelen. De strategie die nodig is om de stenen zo gunstig mogelijk voor jou op het bord te krijgen, is laagdrempelig en toegankelijk voor (bijna) iedereen. Kortom, ben je op zoek naar een tactisch tweespelersspel dat direct en makkelijk tussendoor te spelen is? Haal dan zeker Aqualin in huis!

Positief

  • Zeer eenvoudige spelregels
  • Geluk speelt kleine rol
  • Hoge mate van interactie
  • Hoge herspeelbaarheid

Negatief

  • Tactische mogelijkheden zijn oppervlakkig
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!