Gozert Review

Koop Spel

Gozert is een bordspel gebaseerd op het bekende kinderboek van Pieter Koolwijk, over het jongetje Ties met zijn onzichtbare vriend Gozert. Samen beleven ze fantastische avonturen, maar die zorgen voor problemen in Ties z’n gewone leven. Daarom komen er verschillende figuren in beeld die willen dat Ties Gozert moet loslaten. Dit komt terug in het spel – alle spelers besturen hun eigen Gozert, en proberen te achterhalen wie van deze figuren Ties het meest probeert te overtuigen. Wil je weten of Gozert voor jou het spelen waard is? Lees dan verder in deze Gozert review!

Ik moet gelijk bekennen: ik heb het boek niet gelezen. Dus jullie kunnen terecht vragen of ik de juiste persoon ben om deze review te spelen. Maar het spel beschrijft zichzelf als een deductiespel, en daar ben ik groot fan van. Dus ik heb het boek gelijk bij de bibliotheek gehaald. 

Hoe gaat het spel?

Leg het speelbord midden op tafel. Hierop zie je de locaties, bekend van het boek: Huize Hoopvol, de autogarage, de kinderopvang etc. Neem de aanwijzingsfiches en leg drie van deze met de aanwijzing naar beneden op alle locaties (behalve het ‘eind’ veld). Nu liggen alle aanwijzingen klaar om ontdekt te worden. 

Alle spelers kiezen een Gozert pion in een kleur, en starten allemaal op hetzelfde beginvak. Ook krijgen alle spelers een bord met verdachten, waarop ze kunnen bijhouden wie voor hen het karakter is dat Ties wil overtuigen om Gozert te vergeten. 

Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen. Deze laat je 0, 1, 2, 3, 5, of 8 stappen nemen. Als je op een vakje met een vraagteken eindigt, krijg je een actiekaart. Hierdoor kan je verplaatsen, extra fiches krijgen, of zelfs afpakken van andere spelers. Bereik je een nieuwe locatie? Dan mag je hier stoppen en een van de aanwijzingsfiches omdraaien. Daarna eindigt je beurt. 

Door het omdraaien van aanwijzingstfiches, ontdek je dingen over jouw verdachte. Bijvoorbeeld dat diegene geen mobiele telefoon heeft. Dan weet je dat jouw verdachte niet de vader van Luna of Meneer Lort kunnen zijn. Zo lopen de spelers over het bord, en proberen 7 van de 8 opties af te strepen om zo hun verdachte te vinden. Zodra dat is gelukt, moet je naar de “Einde!” locatie op het bord. De eerste speler die dat lukt, wint het spel. 

Spelervaring?

Gozert is een familiespel waarbij geluk een grote rol speelt. De ene keer laat een aanwijzingsfiche je drie verdachten wegstrepen, maar de volgende is nutteloos. Soms mag je in een beurt 8 stappen zetten, soms helemaal geen. En als je het lukt om een actiekaart te krijgen, zorgt de ene ervoor dat je een extra aanwijzing krijgt, terwijl de andere je een beurt laat overslaan. Dit zorgt ervoor dat iedereen aan tafel kans maakt om te winnen. Het spel heeft echter ook wel zaken waar het loont om vooruit te plannen. Welke fiches hebben andere spelers laten zien van andere locaties, en wil je daar dan zelf ook heen? En vooral: hoeveel beurten denk je nog nodig te hebben, en kun je al je route gaan plannen naar het eindvak? 

De deductie viel me een beetje tegen. De fiches geven willekeurige input waardoor je niet echt het gevoel hebt dat je een raadsel aan het oplossen bent. Sowieso klopt het niet helemaal met het thema dat iedereen een ander antwoord zoekt, en dat niet van tevoren wordt bepaald, zoals bij veel deductiespellen het geval is. Het spel is hier een stuk simpeler dan ik had gehoopt, ook voor mijn zoontje. 

Na het lezen van de regels was niet alles duidelijk. Moet een bekeken fiches worden geschud met de anderen op die locatie? Of is het juist de bedoeling dat spelers deze proberen te onthouden? Komen er ook aanwijzingsfiches op het eindvak? 

Gozert is een simpel maar leuk spel, en een potje is met 30 tot 45 minuten klaar. 

Voor wie is het? 

Mijn zoontje van 7 en ik hebben ons vermaakt met Gozert. Het bord en vormgeving zijn goed gedaan, en als je op zoek bent naar een spel met veel geluk en een beetje tactiek, zonder dat je gedwongen wordt elkaar veel te pesten, dan is dit een prima kandidaat. 

We hebben ondertussen het boek samen uitgelezen, en kwamen tijdens het lezen alle figuren en locaties van het bordspel tegen. Daarmee is het heel duidelijk voor wie het spel is: voor fans van het boek. Zij zullen heel bekend zijn met alles uit het boek, waardoor het spel veel meer voor ze gaat leven. Die zullen hier de komende donkere winteravonden goed mee kunnen vullen. 

Goed om te weten

  • Zoals gezegd, is het spel voor kinderen vanaf 8 jaar. Maar het boek Gozert is voor kinderen vanaf 10 jaar omdat het raakt aan zwaardere thema’s, zoals het horen van stemmen. Dit komt in het spel alleen terug in de extra tekst op een paar actiekaarten, dus als je dat niet geschikt acht voor je kind, kun je deze beter zelf voorlezen (of overslaan). 

Positief

  • Eenvoudige regels
  • Je hoeft het boek niet gelezen te hebben
  • Balans van veel geluk en beperkte tactiek maakt het leuker voor kinderen

Negatief

  • Minder leuk voor volwassenen
  • Het deductie-element valt tegen
  • Ben je geen fan van het boek, dan is het spel minder leuk
  • Spelregels niet altijd even duidelijk
6

Prima

Douwe Terluin is docent Creative Media and Game Technologies in Groningen, en is groot fan van bordspellen. In 2023 verscheen zijn eerste spel Cattitude bij MNKY Entertainment, een co-design met Robert Brouwer.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!