Keer op Keer 2 Review

Koop Spel

Keer op Keer 2 is het vervolg op het succesvolle Keer op Keer. In dit dobbelspel van 999 Games vul je zo slim mogelijk je scorevel in om de meeste punten te scoren. In deze nieuwe versie is er een extra dobbelsteen toegevoegd en is het scorevel aangepast voor nog meer variatie. Of dit goed uitpakt lees je in deze Keer op Keer 2 review.

Direct van start

Keer op Keer 2 bestaat uit 7 dobbelstenen, 6 viltstiften en een scoreblok. Het duurt dus langer om de naam van het spel uit te spreken dan om het spel op te zetten. Iedere speler krijgt een viltstift en scorevel, de dobbelstenen leg je op tafel en spelen maar!

keer op keer 2 spelmateriaal

Afstrepen

Het doel van Keer op Keer 2 is om de meeste punten te scoren. Je scoort punten door op je scorekaart alle vakjes in een kolom, rij of van dezelfde kleur af te strepen. Op je scorekaart staat een vlak met allemaal Tetris-achtige blokken in vijf verschillende kleuren (groen, geel, blauw, roze en oranje. De blokken verschillen niet alleen in kleur maar ook in vorm en formaat, variërend van één tot zes vakjes. Er zijn drie dobbelstenen met de vijf verschillende kleuren plus een joker en drie dobbelstenen met de getallen één t/m vijf plus een joker. Daarnaast is er de zevende dobbelsteen die bonusacties bevat. In je beurt werp je de zeven dobbelstenen en kies je één getallendobbelsteen uit en één kleurendobbelsteen, bijvoorbeeld 3 en oranje. Dit betekent dat je vervolgens drie oranje vakjes van je kaart mag wegstrepen. Je mag er ook voor kiezen om geen getal- en kleurendobbelsteen te nemen maar de actie op de bonusdobbelsteen uit te voeren. Uit de overige dobbelstenen die jij niet hebt gekozen mogen vervolgens je medespelers er twee uitkiezen om van hun kaart weg te strepen (of de bonusdobbelsteen te gebruiken), daarna is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zo lang door totdat er een speler is die 2 kleuren op zijn kaart volledig heeft afgestreept. Op dat moment stopt het spel en worden alle punten geteld.

De spelregels zijn eenvoudig en passen op één A4’tje. Ken je de spelregels van Keer op Keer al, dan hoef je alleen maar de extra regels te lezen, in de basis spelen beide spellen hetzelfde. Na 10 minuten lezen begon ik aan mijn eerste potje.

De extra regels

Voordat ik Keer op Keer 2 speelde was ik al bekend met Keer op Keer. Ik was dus erg benieuwd naar deze opvolger. De spelregels van beide spellen zijn in de basis dus hetzelfde, maar Keer op Keer 2 heeft een aantal extra regels.

 • Een extra dobbelsteen met bonusacties
  • Hart (2x) – Ontvang een extra hart op je scorevel
  • Bom – Streep een vierkant van 2×2 vakjes af
  • Sterren – Streep 2 vakjes met een ster af
  • 3 Kruisjes – Streep 3 vakjes in dezelfde rij af
  • 5 Kruisjes – Streep een volledig blok in dezelfde kleur af
 • Het scorevel is aangepast waardoor je op meer manieren punten kunt scoren en je bonussen kunt gebruiken om je scorevel sneller te vullen
 • Je krijgt nu ook punten wanneer je een rij volledig hebt afgestreept, ben je de eerste die dat doet dan ontvang je ook een bonus
 • Je kunt harten verzamelen. Voor elk hartje dat je hebt verzameld krijg je een extra bonuspunt wanneer je een kolom vol hebt
 • Je kunt de bonusdobbelsteen niet onbeperkt gebruiken, je moet deze eerst vrijspelen door bepaalde vakjes af te strepen
 • Het aantal jokers is teruggebracht van 8 naar 6

Meer variatie en tactiek

Ik hoop dat je van een tactische uitdaging houdt want dat is wat Keer op Keer 2 je zeker biedt. Je moet goed nadenken over welke vakjes je afstreept of dat het misschien slimmer is om een beurt over te slaan. Je mag namelijk niet zomaar elk vakje afstrepen, het vakje moet grenzen aan een vakje dat al is afgestreept. Je moet nu ook veel meer letten op voor welke vakjes je als eerste gaat, je wilt bonussen vrijspelen maar ook het liefst als eerste een rij of kolom volmaken voor de maximale punten. Ook mag je maximaal maar zes keer een joker inzetten en moet je het gebruik van de bonusdobbelsteen eerst vrijspelen. Je moet dus echt goed nadenken wat je doet in een beurt. Geluk speelt naast tactiek ook een grote rol in Keer op Keer 2. De dobbelstenen moeten gewoon heel gunstig rollen voor je. Het komt regelmatig voor dat je geen vakjes kunt afstrepen met de combinaties aan dobbelstenen die er liggen. Dit maakt het spel afwisselend en uitdagend, je weet tenslotte nooit welke combinaties gaan komen en je moet er het beste van proberen te maken met wat er voor je ligt. De mate van elkaar hinderen is matig in het spel, je speelt voornamelijk je eigen spel. Je kijkt primair naar welke combinatie voor jou het gunstigst is en niet zozeer naar welke dobbelstenen er ongunstig zijn voor je medespelers. Maar een goede speler probeert hier wel zoveel mogelijk rekening mee te houden!

Geschikt voor (bijna) iedereen

Je speelt Keer op Keer 2 met 1 t/m 6 spelers. Hoe meer spelers er meedoen hoe uitdagender het spel wordt. Dit komt omdat er dan meer beurten in het spel zijn waarbij je afhankelijk bent van welke dobbelstenen je medespelers voor jou overlaten om uit te kiezen. Keer op Keer 2 is ook zeer geschikt voor twee spelers! Het spel leunt dan wel iets meer op geluk dan op tactiek, maar blijft nog steeds erg uitdagend.

Heb jij een hele korte aandachtsspanne en heb je een hekel aan wachten? Dan zit je bij Keer op Keer 2 in ieder geval goed. Je blijft namelijk tijdens de beurten van de andere spelers ook betrokken in het spel. Iedere speler mag in elke speelbeurt (ook die van je medespelers) vakjes wegstrepen. Je hoeft dus nooit lang te wachten voordat je in actie kunt komen.

Zoals de meeste dobbelspellen is ook Keer op Keer 2 leuk voor jong en oud. Het spel is geschikt vanaf 8 jaar en een potje duurt ongeveer een twintig minuten. Het spel is binnen tien minuten uitgelegd aan een nieuwe speler. Hierdoor is Keer op Keer 2 niet alleen geschikt voor families maar ook voor stellen of studenten. Eigenlijk gewoon voor iedereen dus.

Conclusie

Keer op Keer 2 is een geslaagde opvolger van Keer op Keer. Het spel kent meer variatie en is uitdagender. Ook als je nog niet bekend bent met Keer op Keer dan is Keer op Keer 2 de betere keus. Je krijgt namelijk alles dat Keer op Keer biedt en meer. Heel kort door de bocht is Keer op Keer 2 hetzelfde spel als Keer op Keer, maar dan met extra regels.

Bekijk Keer op Keer 2 op de website van Bol.com.

Goed om te weten

 • Je kunt de scoreblokken van Keer op Keer gewoon gebruiken met Keer op Keer 2. Je gebruikt dan alleen de bonusdobbelsteen niet. Als je Keer op Keer 2 hebt, dan is er dus geen noodzaak om Keer op Keer ook aan te schaffen.
 • Heb je Keer op Keer dan kun je deze helaas niet gebruiken met het scoreblok van Keer op Keer 2, je mist dan de bonusdobbelsteen. Als je echt zou willen zou je dit kunnen oplossen door een willekeurige andere dobbelsteen hiervoor in de plaats te gebruiken en afspreken welke zijde voor welke bonus staat. Maar het is wat omslachtig.
 • Bij het spel wordt een scoreblok geleverd, zijn de vellen op dan kun je nieuwe kopen.
 • Tip: Geen zin om telkens nieuwe scoreblokken te kopen? Plastificeer dan zes scorevellen. Op deze manier kun je ze na het spelen weer schoonvegen en hergebruiken.
Keer op keer 2 speleigenschappen

Positief

 • Nog leuker dan het origineel
 • Eenvoudige spelregels
 • Leuk voor jong en oud
 • Hoge herspeelbaarheid
 • Erg geschikt voor twee spelers
 • Voldoende diepgang
 • Goede balans tussen tactiek en geluk
 • Je hoeft niet lang te wachten tot je in actie mag komen
 • Maak het spel uitdagender met nieuwe scoreblokken

Negatief

 • Matige interactie, je speelt vooral je eigen spel
 • Scorevellen niet herbruikbaar
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!