Welkom in de magische wereld van het Lego Monkey Palacebordspel, een boeiende en interactieve speelervaring voor de hele familie. In dit spel worden je twee meest favoriete dingen gecombineerd; bouwen met Lego en het spelen van een bordspel. Help de aap bij het herbouwen van het ingestorte junglepaleis. Kies je strategie, verhoog je inkomsten en scoor de meeste punten. Hoe dit allemaal precies zit en of Monkey Palace voor jou het spelen waard is, lees je in deze Monkey Palace review.
Het verhaal

Het thema
Het spel speelt zich dus af diep in de jungle en als apen proberen jullie het paleis weer te herbouwen. Of nou ja paleis. Bij een paleis denk ik eerder aan een bouwwerk dat er uitziet zoals de Taj Mahal. Wat mij betreft ben je eerder een religieuze tempel of iets dergelijks aan het maken. Maar goed, dat maakt voor het verloop van het spel verder niets uit. Dat Monkey Palace een Lego-spel is, zie je direct aan de herkenbare Legoblokjes en -figuren. Leuk vind ik dat de blokjes verschillende kleuren hebben en de decoratieblokjes ook echt onderdeel uitmaken van het spel. Dit maakt het uiteindelijke bouwwerk een stuk levendiger met planten en dieren, en loopt het thema mooi over in het spel.
Het spel opzetten
Het spel bestaat uit 176 bouwstenen, 48 decoratiestenen, 3 dieren, 4 hoekstenen, 1 bouwplaat, 67 apenkaarten, 14 bonuskaarten, 3 trofeekaarten, 4 spelersborden en 2 plattegronden. Het opzetten is in een paar minuten gedaan. Sorteer de verschillende bouwstenen en leg ze in de juiste vakjes op tafel, plaats de 4 hoekstenen op de bouwplaat en leg de plattegrond er tussen, plaats de startbouwstenen op de bouwplaat, sorteer de apenkaarten en leg deze op tafel, leg het overige spelmateriaal naast het bord op tafel, als laatste krijgt iedere speler een spelersbord en krijgt iedere speler de daar op afgebeelde bouwstenen. Je bent nu klaar om te beginnen.

Het spel spelen
In Monkey Palace strijd je om wie de beste trappen bouwt voor het apenpaleis. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk bananen te scoren. Hoe hoger de trap die je bouwt en hoe meer bogen je daarbij gebruikt, des te meer bouwstenen en dus bananen je krijgt. Het spel is afgelopen als er geen bouwstenen meer over zijn. De speler met de meeste bananen aan het einde van het spel is de winnaar.
Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes; in elke ronde komen alle spelers aan de beurt. Als je aan de beurt bent, volg je onderstaande stappen.
- Bouw een trap
Gebruik je bouwstenen om een trap te bouwen voor het paleis. Let goed op wat de grondkleur is van het beginpunt van je trap. - Versier je trap
Plaats op het eindpunt van je trap een versiersteen die overeenkomt met de grondkleur van het beginpunt. - Tel je apencredits
Tel de bogen die je in je trap hebt verwerkt. Je krijgt evenveel apencredits als bogen. Daar komt een apencredit bij als de versiersteen op de trap die je net hebt gebouwd, de hoogste van die kleur is. - Pak je apenkaarten
Gebruik je apencredits om apenkaarten te kopen met dezelfde kleur als de versiersteen op je trap. Apenkaarten leveren je bouwstenen en bananen. - Pak je eenmalige voorraad
Pak de eenmalige voorraad bouwstenen. - Pak je vaste voorraad
Leg de apenkaarten met de apenkant naar boven op je spelersbord. Pak je vaste voorraad bouwstenen. - Pak een bonuskaart
Als een deel van je gebouwde trap minstens vijf stenen hoog is, pak dan een bonuskaart. - Pak je trofeekaarten
Als je tijdens je beurt een of meer trofeekaarten hebt geactiveerd, pak dan de trofeekaart(en).
De volledige uitleg lees je in de spelregels of bekijk de uitlegvideo hieronder. De spelregels beslaan 8 pagina’s en hebben mij zo’n 10 minuten gekost om door te nemen.
Speleigenschappen
Ruimtelijk inzicht heb je zeker nodig in Monkey Palace. Gelukkig hoef je echt geen Lego-expert te zijn, maar je moet wel weten hoe je het beste een stuk kunt aanbouwen om het meeste voordeel te behalen. Dit betekent dat je goed in de gaten moet houden op welke kleur je moet beginnen met bouwen, welke stenen je hiervoor nodig hebt én welke kaarten je moet bemachtigen om in je volgende beurt opnieuw de juiste stenen in je bezit te hebben. Wil je kans maken op de winst, dan moet je dus goed plannen en vooruitdenken. Geluk speelt een beperkte rol in dit spel. Je kunt geluk hebben dat de je de juiste kaarten op het juiste moment kunt krijgen, maar het effect daarvan is beperkt. In Monkey Palace speelt iedereen in principe zijn of haar eigen spel, maar je kunt elkaar wel (een beetje) dwarszitten. Je kunt net op een plek bouwen die erg gunstig voor je tegenspeler zou zijn. Of bepaalde punten (tijdelijk) blokkeren waardoor je tegenspeler daar niet kan aanbouwen. Of net die gunstige kaart voor iemands neus wegkopen. Maar echt helemaal iemand blokkeren kan niet, er zijn altijd alternatieve routes om verder te kunnen spelen. Een leuk element van het spel vind ik dat iedereen voortbouwt op het werk van elkaar. Hierdoor is het spel toch een heel klein beetje coöperatief. Omdat de beurten vrij snel gaan, blijft iedereen betrokken bij het spel. Al kan het, zeker met 4 spelers, soms wat langer duren voordat je weer in actie kan komen. Zeker wat later in het spel en je tegenspeler uitgebreid de tijd neemt om verschillende bouwroutes uit te proberen. Gelukkig kun je jezelf altijd bezig houden door met je eigen stenen te gaan spelen.
Voor wie is dit spel
Je speelt Monkey Palace met 2 t/m 4 personen. Een potje duurt ongeveer drie kwartier en het spel is geschikt vanaf 10 jaar. Het spel is ook erg geschikt om met z’n tweeën te spelen. Je kunt dan veel meer en langer bouwen en je bent sneller aan de beurt. Met 3 of 4 spelers wordt het spel uitdagender omdat je meer concurrentie hebt en minder vaak kunt bouwen. Dit komt omdat dezelfde beschikbare stenen dan over meer spelers worden verdeeld. Monkey Palace is een echt familiespel. Dit komt niet alleen door het vrolijke thema, maar ook door de toegankelijke spelregels en de beperkte bouwvaardigheid die is vereist. Het grote pluspunt is dat je het spel met jong en oud kunt spelen. Het nadeel is dat het spel voor ervaren spelers en/of Lego-fanatici te weinig uitdaging en diepgang kent.
Conclusie
Monkey Palace is een licht strategisch bouwspel voor de hele familie. Spelers moeten samenwerken om het paleis te herbouwen terwijl ze tegelijkertijd strijden om de hoogste inkomsten uit stenen en punten. Doordat er iedere beurt steeds meer Lego-steentjes worden geplaatst, krijgt het paleis geleidelijk aan steeds meer vorm. Ik vind het junglethema leuk verwerkt in het spel, het is eenvoudig maar toch doeltreffend. Ook de combinatie van het bouwen van Lego en spelen van een bordspel is goed gedaan. Ieder kind (en volwassenen) bouwt automatisch iets van een toren of een huisje zodra er stenen voor je neus liggen. Maar in dit spel kun je bouwen én krijg je er nog eens punten voor ook. Dubbel zo leuk dus. Voor ervaren spelers of echte Lego-fanatici biedt Monkey Palace waarschijnlijk te weinig uitdaging. Als je gewend bent om de Titanic in elkaar te zetten, dan is met 3 verschillende bouwstenen een apenpaleis bouwen toch een andere ervaring. Aan de andere kant, mag als échte Lego-fan dit spel niet in je collectie ontbreken natuurlijk. Kortom, zoek je een combinatie van Lego en een bordspel, dat leuk is om te spelen met zowel jong als oud en ook erg geschikt is voor twee spelers? Haal dan zeker Monkey Palace in huis!
