Rat Attack Party Review

Koop Spel

De meeste mensen vinden ze vies of zijn er zelfs bang voor. Ze hebben dan ook een niet al te beste reputatie als ziekte verspreiders. Maar wees niet bang, deze exemplaren zijn erg schattig en knuffelbaar. Ik heb het natuurlijk over de ratten in Rat Attack Party van White Goblin Games! Lees alles dat je moet weten over dit kaartspel in deze Rat Attack Party review.

Het verhaal

Je hebt honger en kunt veel lekkers in de keuken vinden. Maar pas op voor de chef en kijk uit voor de katten! Als je ze niet op tijd kwijt raakt, levert het je minpunten op.

There’s a rat in me kitchen what am I gonna do?

In Rat Attack Party speel je één van de hongerige ratten in de keuken van een chef. Het spel is overduidelijk een vrolijk familiespel. Dit zie je gelijk al aan de afbeelding op het doosje, deze is onmiskenbaar gejat van geïnspireerd op de film Ratatouille van Disney. Ook de speelkaarten zijn aantrekkelijk getekend met felle kleuren. Het thema is best leuk verwerkt in het spel, als hongerige rat probeer je eten uit de keuken van de chef te pakken. De chef heeft twee werkbanken, maar kan er maar één tegelijkertijd in de gaten houden. Dat is dus jouw kans om je slag te slaan!

Rat Attack Party bestaat uit 60 kaarten in 6 kleuren. Op iedere kaart staat naast de kleur ook een waarde tussen de -2 en 8. Het opzetten is zo gepiept (pun intended), je geeft iedere speler één katkaart en legt deze open neer in zijn/haar speelgebied. De overige kaarten schud je en als leg je als trekstapel op tafel. Van de trekstapel pak je tien kaarten en legt deze in twee rijen van vijf kaarten open op tafel. Als laatste leg je één kaart gesloten naast een willekeurige rij, deze kaart stelt de chef voor. Je hebt Rat Attack Party binnen 5 minuten opgezet.

Groenten graaien

Het doel van Rat Attack Party is om de meeste punten te verzamelen. Punten verzamel je door kaarten te pakken vanaf de werkbanken (de twee rijen van vijf kaarten op tafel). Als de chef naast een werkbank ligt dan mag je daar geen acties doen en moet je de andere werkbank gebruiken. Kaarten die je pakt leg je open in je eigen speelveld neer, je houdt in dit spel geen kaarten in de hand. Zodra je drie kaarten in dezelfde kleur hebt verzameld scoor je deze kaarten definitief en verplaats je ze uit je eigen speelgebied naar je scorestapel. Als alle kaarten uit een werkbank zijn gepakt wordt deze weer met vijf nieuwe kaarten aangevuld. Het spel is afgelopen zodra er geen kaarten meer zijn om een werkbank aan te vullen.

Het spel wordt met de wijzers van klok mee gespeeld. In een beurt moet je één van de volgende twee acties uitvoeren:

 • Pak een kaart
 • Ruil een kaart

Wanneer je kiest voor een kaart pakken dan moet je altijd de laagste kaart pakken van de werkbank.

Wanneer je kiest om een kaart te ruilen mag je óf een groentekaart ruilen voor een kaart met een lagere waarde. Óf een katkaart ruilen voor een groentekaart naar keuze. Ruil je een katkaart dan verplaats je daarna direct de chef van de ene werkbank naar de andere.

Zodra je 3 kaarten in dezelfde kleur in je speelgebied hebt liggen dan leg je deze direct af op je scorestapel. Als bonus mag je vervolgens één kaart uit het speelgebied van een medespeler pakken. Deze kaart moet dan wel van een kleur zijn die je op dat moment nog niet in je speelgebied hebt liggen.

Zodra de laatste kaart is gepakt tellen alle spelers per kleur alle kaarten in hun speelgebied bij elkaar op. Per kleur mag de speler met het hoogste aantal punten één kaart van die kleur vanuit zijn speelgebied bij zijn scorestapel leggen. Hierna tellen alle spelers de kaarten in hun scorestapel en wint de speler met de meeste punten.

De afhandeling van de scoretelling staat niet zo duidelijk uitgelegd in de Nederlandse spelregels. Bij het spel zit ook de Engelstalige spelregels die de afhandeling duidelijker uitlegt.

De spelregels van Rat Attack Party zijn niet moeilijk en passen op één A4’tje. Na 10 minuten lezen begon ik aan het eerste potje.

Als de kat van huis is…

Wil je de meeste kans maken om te winnen, dan moet je tactisch spelen maar ook geluk hebben in Rat Attack Party. Katten zijn twee minpunten waard, maar je kunt een kat gebruiken om de hoogste kaart van een werkbank te bakken, zo gek is het dus niet om altijd één of twee katten in je voorraad te hebben. En heb je een hoge kaart in je voorraad, dan kan deze afgepakt worden als je niet oppast, snel een set van drie kaarten vormen om de kaart veilig te stellen kan dan slim zijn. En een slimme speler kijkt ook naar welke kaart de buurman hard nodig heeft, om deze vervolgens voor zijn neus weg te kapen. En daarnaast moet je ook gewoon geluk hebben dat net de juiste kaarten voor jou beschikbaar zijn om te pakken. De interactie met andere spelers is redelijk hoog, je speelt je eigen spel, maar je kunt wel kaarten bij anderen afpakken en ongunstige kaarten overlaten voor je medespelers. Zoals de meeste kaartspellen is ook de herspeelbaarheid van Rat Attack Pary hoog. Dit omdat je ieder spel weer nieuwe kaarten krijgt en geen spel dus hetzelfde is.

Leuk voor volwassenen met kinderen

Je speelt Rat Attack Party met 2 tot en met 4 spelers. Het leukste en uitdagendste is om met vier spelers te spelen, maar met z’n tweeën is ook prima te doen. Een spelletje duurt ongeveer 20 minuten, dus je speelt het prima even tussendoor. Het niveau en duur van het spel is gericht op kinderen vanaf 8 jaar, al is het spel ook weer niet zo makkelijk dat het voor volwassenen niet leuk is. Ik vond het best leuk om te spelen en heb regelmatig goed moeten nadenken over wat nu de slimste actie was om te doen. Speel je met alleen volwassenen dan is Rat Attack Party niet het leukste of uitdagendste spel dat je kunt spelen.

Conclusie

Rat Attack Party is een vrolijk kaartspel voor de hele familie. Ondanks de eenvoudige regels is het toch niet zo makkelijk om te winnen als dat het lijkt. Speel je met kinderen dan is dit een vermakelijk spel om tussendoor te spelen, en zal je nog echt je best moeten doen om te winnen. Ook fijn voor kinderen is dat je geen kaarten in je hand hoeft te houden. Speel je met volwassen dan is Rat Attack Party best aardig, maar ik denk dat je er snel op uitgekeken raakt. Ben je echter gek op de animatiefilm Ratatouille en houd je wel van een uitdagend kaartspelletje dat je zo oppakt om te spelen, dan is Rat Attack Party zeker het spelen waard!

Bekijk Rat Attack Party op de website van Bol.com.

Positief

 • Eenvoudige regels
 • Thema leuk verwerkt in het spel
 • Hoge herspeelbaarheid
 • Uitdagend voor kinderen en volwassenen
 • Geluk speelt een kleine rol
 • Geschikt voor twee spelers
 • Snel te leren en te spelen

Negatief

 • Minder leuk met alleen volwassenen
 • Het leukste met 4 spelers
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!