The Mind - Review

Koop Spel

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een beleving, een eenvoudige, maar zeer bijzondere team-ervaring. Als je het laatste level weet te voltooien, zullen jullie op een roze wolk zweven. Je mag niets bespreken met elkaar en op geen enkele wijze informatie met elkaar uitwisselen. Desondanks kunnen jullie als team toch elk level voltooien door jullie gedachten te verbinden en zo samen de overwinning te behalen.’ Toen ik deze tekst op de achterkant van het speldoosje las was ik geïntrigeerd, een team-ervaring, zweven op een roze wolk en niet met elkaar mogen communiceren, wat is dit voor een spel?! Lees in deze review wat mijn ervaring is met The Mind.

Werpsterren

The Mind Werpster

The Mind is ontworpen door Oliver en Sandra Freudenreich, zij hebben o.a. ook The Game ontworpen. Wat de gedachte bij The Mind is achter het zwevende konijn waarvan lijf, hoofd, armen en benen niet met elkaar verbonden zijn, is mij niet duidelijk. Waarom je werpsterren kunt inzetten begrijp ik evenmin, maar cool is het natuurlijk wel! De vormgeving van The Mind is fraai en geeft duidelijk het gevoel mee van telepathie en bovennatuurlijke krachten, en dat is waar het bij dit spel om draait, het op bovennatuurlijke wijze kunnen aanvoelen wanneer je jouw kaarten moet spelen.

The Mind zit in een kartonnen doosje en de kaarten zijn van gelamineerd papier. De kwaliteit is prima en vergelijkbaar met andere kaartspellen. Zoals bij alle kaartspellen zullen de kaarten wel gaan slijten bij veelvuldig gebruik.

Het opzetten van het spel is in een paar minuten gebeurd.

Niet praten

De spelers werken als één team samen. In de eerste ronde (level 1) krijgt iedere speler één getallenkaart, in de tweede ronde (level 2) iedere speler twee kaarten, enz. In elke ronde moeten alle kaarten in oplopende volgorde gespeeld worden. Bijvoorbeeld bij een spel met vier spelers in de eerste ronde, 6 – 12 – 48 – 72. Er is geen beurtvolgorde, als je denkt dat jij op dat moment de laagste kaart hebt dan mag je hem spelen. Het enige dat NIET mag is informatie over jouw kaarten uitwisselen met je medespelers. Je mag dus niet praten, geluiden maken of op een andere manier hints geven.

De spelregels zijn duidelijk en passen op een half A4tje. Na 10 minuten lezen begin je al met je eerste ronde van The Mind. Tijdens het spelen ben ik geen situatie tegengekomen waar de spelregels niet duidelijk in zijn, wat dat betreft zijn de spelregels recht toe recht aan.

Hoe meer personen er mee doen (maximaal 4) hoe lastiger het is om de kaarten in de juiste volgorde uit te spelen. Gelukkig krijg je bij meer spelers ook meer levens en zijn er minder spelrondes. Mocht het je op een gegeven moment toch allemaal te makkelijk worden? Waag je dan aan de Blind Modus. In deze variant worden de kaarten niet open maar gesloten gespeeld en weet je pas achteraf óf en hóeveel fouten er zijn gemaakt, net als in de gewone variant kost elke fout een leven. Stel je eens het gevoel voor wat jij en je team krijgt als je dát lukt.

the mind review kaarten

Aan bluffen heb je niets

White Goblin Games geeft zelf geen waardering voor speleigenschappen maar mijn ervaring met The Mind is dat tactiek de grootste rol speelt, je moet goed kunnen beredeneren en aanvoelen wanneer je jouw kaart wél en wanneer níet speelt. Geluk speelt uiteraard ook een grote factor, wanneer er een 20 op tafel ligt en jij hebt een 31 en je medespeler een 32 in de hand dan is er geen bewezen tactiek wie er als eerste een kaart neerlegt, dat is een kwestie van geluk. Aan bluffen heb je niets in dit spel, omdat je gezamenlijk speelt (en niet mag communiceren over je kaarten) hoef je in dit spel simpelweg niet te bluffen.

Spel werkt verslavend

The Mind is een spel dat je het liefste met een vast groepje mensen speelt. Het heeft namelijk even de tijd nodig om als team een tactiek te ontwikkelen die werkt, er moet een chemie ontstaan waardoor je steeds beter aanvoelt wanneer je jouw kaart wel speelt óf dat je merkt dat jouw medespeler weleens een kaart zou kunnen hebben die nog lager is. Een potje duurt zo’n 20 minuten en kan dus makkelijk tussendoor. Maar omdat het spel verslavend werkt en zeker wanneer je verliest je gelijk het nog een keer wil proberen blijft het zelden bij 1 potje en ben je gemakkelijk 1 tot 2 uur verder. The Mind is prima met z’n tweeën te spelen, maar is het leukste met 4 spelers.

The Mind doet wat met je

Voor je ligt een 35 op tafel, tegenover je zijn er ogen die je indringend aankijken, je kijkt naar de kaarten in je hand, een 65 en een 72, je kijkt terug op tafel, geen levens meer. Iemand moet een kaart opgooien, je kijkt terug naar de indringende ogen tegenover je en je hoort jezelf denken ‘Heb jij dan echt geen kaart lager dan 65?!’. Je hand gaat langzaam naar de laagste kaart in je hand, je blijft de ogen van je medespeler aankijken en hoopt op een signaal, een teken dat je je kaart niet moet spelen, maar er gebeurt niks, je weet dat wanneer je deze kaart speelt, en je medespeler heeft een lagere kaart in haar hand, dan hebben jullie verloren. Je besluit het er toch op te wagen, langzaam pak je de laagste kaart uit je hand, je kijkt je medespeler nog eens goed aan terwijl je langzaam je kaart richting de tafel beweegt om te spelen. Je voelt je hart in je keel kloppen, het zweet staat op je voorhoofd, je legt je kaart neer en dan…..

Dat is wat The Mind met je doet. Het is een verrassend eenvoudig maar ook spannend spel. Ondanks dat je eigenlijk niets mag communiceren over jouw kaarten merk je dat mensen toch met hun lichaamstaal informatie prijsgeven. Iemand met een hele hoge kaart gaat meer achteroverleunen terwijl iemand met een lage kaart meer naar voren gebogen zit. En dat maakt het spel ook leuk, het gaat niet zozeer om de grote verschillen in getallen maar juist om de kaarten die maar een paar getallen verschillen.

Conclusie

The Mind is niet een spel dat je wekenlang blijft spelen, maar je speelt het een periode intensief omdat het zo spannend en verslavend werkt. Vooral de eerste keren dat het met je team lukt om het spel uit te spelen voelt erg bevredigend. Heb je het trucje met je team wel een beetje door dan wordt de uitdaging minder en verdwijnt The Mind weer voor een tijdje in de kast om er zonder twijfel na enige tijd weer uitgehaald te worden, het zij met nieuwe medespelers het zij met je vaste team om dat geweldige gevoel van succes weer te willen voelen!

Review van The Mind. 2 - 4 Spelers. 20 minuten speeltijd. Vanaf 8 jaar. Tactiek 4 steren. Geluk 3 sterren. Bluf 0 sterren.

Positief

  • Erg spannend
  • Iedereen speelt met elkaar
  • Snel uit te leggen
  • Nodigt uit voor nog een potje

Negatief

  • Op een gegeven moment ken je het trucje wel
  • Niet te spelen met grotere groepen
  • Minder gezellig door beperkte communicatie
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!