De Verdwenen Ruïnes van Arnak Review

Koop Spel

Jij bent niet snel bang, je houdt van nieuwe dingen ontdekken, je bent zeg maar het avontuurlijke type. Spellen speel je ook graag. Kaartspellen of bordspellen, je vindt het allemaal leuk. Sterker nog, het liefste zou je ze beide tegelijk spelen. Speciaal voor jou (en ook voor de minder avontuurlijke spelers) is er daarom het spel De Ruïnes van Arnak uitgebracht. In dit spel ga je op avontuur en wordt kaart- met bordspel gecombineerd. Hoe dat allemaal zit, lees je in deze De Verdwenen Ruïnes van Arnak review.

Het verhaal

Dag 3 – Na twee vruchteloze dagen zoeken op een lege oceaan, gaf een vlekje aan de horizon, nauwelijks te zien door de schittering van de golven, me een sprankje hoop. Toen we dichterbij kwamen, vloog een zwerm prachtige scharlakenrode vogels naar ons schip, tsjilpend en fluitend alsof ze ons welkom heetten. Onze navigator raadpleegde haar kaarten en verzekerde ons dat het eiland inderdaad nog niet in kaart was gebracht. Haar woorden bevestigden de theorie die we allemaal stilletjes deelden – die ruige plateaus, die groene jungle! Dit zou Arnak kunnen zijn.

Prachtig geïllustreerd

Het spel speelt zich af op het onontdekte en mystieke eiland Arnak. Jij bent ontdekkingsreiziger en met je expeditieleden ga je op pad om het eiland te verkennen. Tijdens je reis kom je angstaanjagende bewakers tegen, welke je zult moeten verslaan. Dit alles met als ultiem doel om alle geheimen van het eiland te ontdekken. Een uitermate avontuurlijk thema dus! Mij deed het gelijk doen denken aan Indiana Jones en De Zoektocht naar El Dorado. Wat direct opvalt aan het spel is hoe prachtig het er uitziet. Het artwork is schitterend en laat je gelijk opgaan in deze mystieke wereld. Ook het speelbord is prachtig geïllustreerd met een bird’s eye view van het eiland. Ook leuk gedaan zijn de kunststof speelstukken; robijnen, pijlpunten en stenen tableaus, welke allemaal een realistische vorm en kleur hebben. De gouden munten en kompassen zijn daarentegen wel van gewoon karton. Het thema is dus erg goed in het spel verwerkt en ziet er daarnaast schitterend uit, een grote meerwaarde voor het spelplezier!

Alles heeft een plek

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een deckbuilder en worker placementspel in één. Dit zie je onder meer terug in de hoeveelheid van het spelmateriaal. Je speelt niet alleen met ruim 100 kaarten, maar ook met ruim 40 tegels en 160 fiches! Gelukkig valt het opzetten van het spel wel mee, zolang je alles maar goed gesorteerd in de zakjes houdt. Iedere speler ontvangt een speelbord en een startset aan kaarten en fiches. Het hoofdspelbord leg je op tafel en vul je met kaarten, fiches en tegels op de aangegeven plekken. Ik vind het zelf erg fijn dat al het spelmateriaal een plek op het speelbord heeft, er hoeft dus niets naast het bord geplaatst te worden, dit houdt het overzichtelijk. Het spel opzetten duurde bij mij zo’n 10 minuten.

Spelmateriaal

Ontdekken voor punten

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak leid je een expeditie om het onbekende eiland Arnak te verkennen en de geheimen van een verdwenen beschaving te ontdekken. Je rust je expeditie uit met nuttige voorwerpen, strijdt om de bewakers van de locaties te overwinnen en zoekt in de jungle naar mysterieuze artefacten en intrigerende archeologische vindplaatsen. De successen die je tijdens je expeditie behaalt, zijn aan het einde van het spel punten waard. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Het spel wordt in vijf rondes gespeeld. In iedere ronde mogen de spelers beurtelings één hoofdactie uitvoeren, een aantal andere (secundaire) acties mag je vaker achter elkaar tijdens je beurt doen. Zo wordt de ronde doorgespeeld tot alle spelers hebben gepast (omdat zij geen acties meer kunnen doen). De hoofdacties bestaan uit:

  • Een opgraving doen (voorwerpen verzamelen)
  • Nieuwe locatie ontdekken (een nieuwe locatie vrijspelen waar voorwerpen verzameld kunnen worden)
  • Bewaker verslaan (iedere nieuwe ontdekte locatie heeft een bewaker, totdat deze bewaker verslagen is zorgt hij voor een nadelig effect wanneer je op die locatie voorwerpen verzameld)
  • Kaart kopen (je deck uitbreiden)
  • Kaart spelen (kaart uit je hand spelen en de effecten daarvan afhandelen)
  • Onderzoeken (de bijbehorende kosten betalen om op het onderzoekspoor vooruit te gaan)

Iedere speler begint het spel met zes startkaarten in zijn of haar deck. Aan het begin van iedere ronde wordt het deck geschud en trekt iedere speler vijf kaarten in de hand. Je probeert tijdens het spelen slechte kaarten uit je deck te krijgen en nieuwe betere kaarten te bemachtigen. Iedere kaart heeft naast de hoofdactie(s), ook een reissymbool afgebeeld (laars, auto, boot of vliegtuig). Deze symbolen zijn van toepassing voor wanneer je de hoofdactie ‘nieuwe locatie ontdekken’ kiest. Om een locatie te kunnen ontdekken moet je de afgebeelde reissymbolen (en andere kosten) kunnen afleggen. Er zijn bepaalde acties in het spel waardoor je in je beurt extra kaarten op hand mag nemen. Is je deck eenmaal leeg, dan heb je pech en kun je geen extra kaarten meer op hand nemen.

Naast het spelen van kaarten heeft iedere speler twee expeditieleden die op het speelbord geplaats kunnen worden om acties mee uit te voeren. Bij sommige acties kunnen maximaal twee expeditieleden staan, bij andere één. Staat een actie vol met expeditieleden (van andere spelers), dan mag je die actie niet uitvoeren. Daarnaast moet je de bijbehorende kosten kunnen betalen om een expeditielid neer te mogen zetten en de actie uit te mogen voeren.

Je kunt ook voorwerpen betalen om op het onderzoeksspoor vooruit te gaan. Dit levert je telkens verschillende voordelen op. Heb je het einde van het spoor weten te halen, dan geeft het je de kans om de verdwenen tempel te onderzoeken en extra overwinningspunten te bemachtigen.

Voor de volledige speluitleg lees de vierentwintig pagina’s tellende spelregels van De verdwenen Ruïnes van Arnak. Ben je bekend met deckbuilders en worker placementspellen dan heb je de spelregels relatief vrij vlot door. Sowieso is het geen moeilijk spel, maar zijn er wel veel verschillende acties en betekenissen waarvan je moet weten wat ze doen. Maar desondanks ben ik het eerste potje toch ruim een half uur bezig geweest om de regels door te lezen om het spel te snappen. Ben je niet bekend met dit type spel dan kan het allemaal wat overweldigend aanvoelen, zeker zo’n boekwerk van zoveel pagina’s. Houd er rekening mee dat je ongeveer een uur nodig hebt om alles te lezen en te begrijpen. Maar laat je hier vooral niet door uit het veld slaan, het spel is niet zo complex als het lijkt en iedere speler krijgt een overzichtskaart met een samenvatting van hoe het spel gespeeld moet worden om je te helpen.

Combinatie van voorwerpen, acties en mogelijkheden

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak zijn de verschillende speleigenschappen goed in balans. Een goede tactiek kan je zeker aan de winst helpen. Je moet genoeg voorwerpen verzamelen om acties uit te kunnen voeren, je deck ontdoen van onnuttige kaarten en uitbreiden met nuttige, nieuwe locaties ontdekken en vergeet niet verder te stijgen op het onderzoeksspoor. Je moet dus goed bedenken welke combinatie van voorwerpen, acties en mogelijkheden voor jou het beste uitpakt. Maar geluk speelt hier ook een rol in. Je moet maar net de juiste kaarten uit je deck trekken. En wanneer je een nieuwe locatie ontdekt, weet je van te voren niet welke wachter er tevoorschijn komt en door het gebruiken van welke voorwerpen je deze kunt verslaan. Ook moet je een beetje geluk hebben dat je medespelers niet net die locaties bezetten waar jij graag heen wilt. Je kunt elkaar wel hinderen, maar het is beperkt. Je kunt dus locaties bezetten zodat anderen daar niet meer kunnen staan, snel een nuttige kaart voor de anderen wegkopen of een nieuwe locatie ontdekken voordat iemand anders dat kan. Er zijn meestal genoeg alternatieve acties voor iemand om te doen zodat je nooit echt benadeeld raakt, maar irritant kan het zeker zijn als een andere speler je net voor is. Doordat de kaarten en tegels elk spel anders zijn is geen spel hetzelfde en zal je telkens een net andere tactiek moeten hanteren. Hierdoor is geen spel hetzelfde en is de herspeelbaarheid hoog.

Voor zowel casual als ervaren spelers

Je speelt De Verdwenen Ruïnes van Arnak met 1 t/m 4 personen. Het spel kent een solovariant, hierin neem je het op tegen een fictieve tegenstander. Daarnaast kun je de spelregels voor een mini-campagne en bij behorend spelmateriaal downloaden en printen. Een leuke toevoeging om ook op momenten dat je niemand hebt om mee te spelen, plezier te kunnen beleven aan het spel. En daarnaast is het een goede oefening om beter in het spel te worden. Het allerleukste vind ik het spel met vier spelers, dan is er de meeste concurrentie en uitdaging. Maar het spel is ook erg goed in balans en leuk om te spelen met z’n tweeën. Zoals ik hierboven al schreef, kan De Verdwenen Ruïnes voor Arnak in het begin een beetje overweldigend zijn voor de casual speler, maar geloof mij, neem de tijd en speel op je gemak één of twee proefspelletjes. Daarna heb je het spel door en ga je er veel plezier aan beleven! De meer ervaren bordspelers gaan dit spel zeker ook erg leuk vinden. Door de combinatie van deckbuilding en worker placement en de diversiteit aan opties om punten te verdienen is dit spel erg uitdagend. Het spel is geschikt vanaf 12 jaar en een potje duurt zo’n half uur per speler, speel je met vier spelers dan duurt het dus ongeveer twee uur.

Arnak een keer proberen voor je deze koopt?
Huur hem dan nu bij de bordspellenbieb.nl®.

Conclusie

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een uitdagende combinatie van een deckbuilder en worker placementspel. Denk aan Dominion meets Agricola. Wat mij betreft pakt deze combinatie erg goed uit en biedt het spel voldoende diepgang voor de ervaren bordspeler. Terwijl het spel tegelijkertijd ook toegankelijk genoeg is voor de casual speler. Als casual speler zal je het spel wel even de tijd moeten geven om het volledig te begrijpen, in het begin is het wat veel informatie tegelijkertijd, maar na één of twee spelletjes heb je het door en kan het echte plezier beginnen! De Verdwenen Ruïnes van Arnak ziet er schitterend uit, er is aandacht besteed aan het verhaal en het thema is goed in het spel verwerkt. Dit draagt er allemaal toe bij dat de spelbeleving dik in orde is. Ook met de balans in speleigenschappen zit het goed. Een goede tactiek kan je de overwinning brengen, maar geluk kan je ook een handje helpen. Daarnaast kun je je medespelers hinderen en irriteren, maar nooit zoveel dat ze er veel nadeel van ondervinden. Houd je van eenvoudige spelletjes zoals Keer op Keer en schoot je in de stress toen je de aanvullende spelregels van Keer op Keer 2 uitgelegd kreeg, dan is De Verdwenen Ruïnes van Arnak niets voor jou. Ook wanneer jouw aandachtsspanne maximaal 20 minuten is moet je je aan dit spel niet wagen. Maar voor alle andere spelers is De Verdwenen Ruïnes van Arnak een erg leuk, uitdagend en mooi spel dat voor leuke spelmiddagen gaat zorgen. Zeker de moeite waard om in huis te halen dus!

Positief

  • Spelregels niet (te) moeilijk
  • Goede combinatie tussen deckbuilding en worker placement
  • Thema goed in het spel verwerkt
  • Spel ziet er erg mooi uit
  • Ook leuk met twee spelers
  • Uitdagend voor zowel ervaren als casual spelers
  • Uitgebreide solovariant

Negatief

  • Kleine drempel voor hele casual spelers
  • Het spel opzetten duurt iets langer door de vele onderdelen
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!