Qwixx Review

Koop Spel

Meer dan 1.400.000 exemplaren verkocht! Als dit met trots groot op de deksel van de doos staat, dan moet het wel een leuk spel zijn, toch?! Met die gedachte begon ik aan Qwixx van White Goblin Games, één van de eerste spellen die het Roll ’n Write-genre populair heeft gemaakt in Nederland en België. Of 1,4 miljoen mensen geen ongelijk kunnen hebben, lees je in deze Qwixx review!

Zes dobbelstenen en een scoreblok

Qwixx bestaat uit zes dobbelstenen en een scoreblok. De dobbelstenen gaan midden op tafel en iedere speler krijgt een scorevel, het opzetten gaat dus super ‘qwixx’. Ik vind het wel jammer dat er geen potloden of stiften bij zitten, daar moet je dus wel over nadenken wanneer je het spel meeneemt op reis. De vormgeving van Qwixx is strak en overzichtelijk. De dobbelstenen zijn in de kleuren rood, geel, groen, blauw en wit (2 keer). Deze kleuren komen duidelijk overeen met het scorevel en zorgt ervoor dat je intuïtief de link tussen de dobbelstenen en de getallen die je kunt aankruisen legt.

qwixx spelmateriaal

Van links naar rechts

Elke speler probeert op zijn scorevel zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen. Welke getallen je kunt aankruisen hangt af van de worp van de dobbelstenen. Hoe meer kruisjes je in een kleur aankruist, des te meer punten je krijgt. Het spel stopt zodra een speler een tweede kleur heeft afgesloten of een speler voor de vierde keer geen getal kan aankruisen. Wie aan het einde de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

De dobbelstenen worden beurtelings geworpen, degene die werpt is de actieve speler, de overige speler(s) zijn de passieve spelers. Een beurt bestaat altijd uit twee acties die na elkaar worden uitgevoerd.

  1. De actieve speler telt de ogen van beide witte dobbelstenen bij elkaar op, het resultaat mogen alle spelers in een kleur naar keuze op hun scorevel aankruisen.
  2. De actieve speler telt de ogen van een witte en een gekleurde dobbelsteen naar keuze bij elkaar op. Alleen de actieve speler mag dit resultaat in de kleur van de gekozen dobbelsteen aankruisen.

Als de actieve speler zowel in actie 1 als 2 geen getal aan kan of wil kruizen, dan moet hij een kruisje zetten bij ‘mislukte worp’ op het scorevel en levert dit vijf minpunten op. Dit geldt niet voor de passieve spelers.

Getallen worden altijd van links naar rechts aangekruist. Hierbij mag je getallen overslaan, maar deze getallen mag je dan later niet meer aankruisen. Je kunt een rij sluiten door tenminste vijf kruizen in een rij te hebben én het meest rechter getal (2 of 12) aan te kruizen. Is een rij gesloten dan mag niemand meer in deze kleur iets aankruisen.

De spelregels van Qwixx zijn heel eenvoudig en passen op een half A4’tje. Binnen 5 minuten snap je de regels en begin je aan je eerste potje.

Dobbelen voor jezelf én anderen

Om Qwixx te winnen moet je geluk hebben dat de dobbelstenen gunstig rollen voor je. Als je het voor elkaar kunt krijgen dat je getallen aaneengesloten kunt aankruisen, levert dat veel punten op. Tegelijkertijd moet je ook tactisch nadenken en statistiek toepassen om te kunnen bepalen óf en wélke getallen je aankruist wanneer de dobbelstenen minder gunstig rollen. De interactie met andere spelers is er vrijwel niet, ieder speelt z’n eigen spel en je kunt elkaar niet dwars zitten. Tegelijkertijd zijn alle spelers wel elke beurt bij het spel betrokken omdat iedere speler een actie kan uitvoeren. Doordat de dobbelstenen elk spel anders zullen rollen is geen enkel spel hetzelfde en is de herspeelbaarheid van Qwixx hoog.

Voor de casual speler

Je speelt Qwixx met 2 tot en met 5 spelers, hoe meer spelers er meedoen, hoe leuker en uitdagender het spel wordt, omdat je dan meer afhankelijk bent van de worpen van de andere spelers. Desondanks is Qwixx ook erg goed met z’n tweeën te spelen. Omdat de scores over het algemeen erg dicht bij elkaar liggen, blijft het spel spannend tot het einde. Qwixx is ideaal voor casual spelers die graag een erg eenvoudig en snel willen spelen, een potje duurt ongeveer een kwartier. Door de eenvoudige spelregels en korte duur is Qwixx ook erg geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor meer ervaren (Roll ’n Write-)spelers biedt Qwixx te weinig diepgang. Zeker wanneer je bekend bent met bijvoorbeeld Qwinto, Clever of Keer op Keer, mis je de extra keuzemogelijkheden op het scorevel.

Qwixx een keer proberen voor je deze koopt?
Huur hem dan nu bij de bordspellenbieb.nl®.

Conclusie

Qwixx is hét instapspel voor het Roll ’n Write-genre. De spelregels zijn erg eenvoudig en heeft weinig diepgang. Ondanks het gebrek aan diepgang wordt er toch voldoende van je denkvermogen gevraagd om de voorsprong op je medespelers te kunnen vergroten. Ben je al bekend met het genre dan is Qwixx nog steeds een leuk spel, maar heeft het minder diepgang dan je wellicht gewend bent. Wat mij betreft hebben die 1,4 miljoen mensen geen ongelijk en is Qwixx het aanschaffen waard. Dus zoek je een snel spel, met eenvoudige spelregels, dat je met vrijwel iedereen kan spelen en toch spannend is? Haal dan zeker Qwixx in huis!

Bekijk Qwixx op de website van Bol.com.

Goed om te weten

Er zijn verschillende uitbreidingen (andere scorevellen) te verkrijgen zijn die Qwixx meer diepgang en uitdaging geven. De spelregels zijn hetzelfde, maar je hebt meer mogelijkheden op het scorevel om punten te scoren. Deze uitbreidingen zijn zeker aan te raden om nog meer plezier uit Qwixx te halen!

Positief

  • Eenvoudige spelregels
  • Snel te leren en te spelen
  • Geschikt voor de hele familie
  • Uitbreidingen beschikbaar
  • Hoge herspeelbaarheid

Negatief

  • Geen schrijfgerei bijgeleverd
  • Lage interactie
  • Weinig diepgang
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!