Machi Koro Legacy Review

Koop Spel

Het is een relatief nieuw fenomeen in de bordspelwereld, legacy-spellen. Dit zijn spellen die in de loop der tijd groeien en veranderen, meestal als gevolg van de keuzes van de spelers. In Machi Koro Legacy speel je een campagne van 10 partijen. Tijdens het spel vind je nieuw speelmateriaal, leer je nieuwe regels en ontvouwt zich een verhaal. Hoe dit allemaal zit en wat wij vinden van dit spel, lees je in deze Machi Koro Legacy review.

Ken je Machi Koro nog niet? Lees dan eerst onze Machi Koro review.

Het verhaal

Je bent burgemeester van een stad op het eiland Machi Koro. Het leven is tamelijk rustig: meestal kom je een paar uur te laat op je werk, je schudt een paar handen, vertrekt voor een lunch, doet misschien even een dutje en gaat dan weer naar huis. Het is een prima baan. Absoluut geen druk.

Op een dag besluit een burgemeester aan de andere kant van het eiland om een paar nieuwe attracties te bouwen. De burgers beginnen er naartoe te gaan, er over te praten en om nieuwe te vragen. Het wordt competitief en plotseling moet je echt aan de slag. Maar het is oké, je kunt het.

Alle burgemeesters proberen elkaar nu te overtreffen om de beste burgemeester van het eiland te worden genoemd. En als dat nog niet genoeg is, hebben jullie afgesproken om gezamenlijk een bezienswaardigheid voor de gemeenschap te bouwen, en niemand wil de burgemeester zijn die daar niet aan heeft bijgedragen. Dus tot ziens, slaperige baan. Hallo, competitie!

Typisch Machi Koro

Je herkent direct dat dit een Machi Koro-spel is aan de typische vormgeving. De illustraties zijn erg cartoonesk en herkenbaar als Japans, zonder dat het overdreven Manga wordt. Het spel heeft hierdoor een vrolijke en vriendelijke uitstraling. De munten zijn dit keer van plastic, normaal houd ik niet zo van plastic onderdelen, maar in dit geval ben ik er blij mee omdat de munten hierdoor minder kwetsbaar zijn en minder snel slijten.

Heel veel kaarten

Machi Koro Legacy bestaat in totaal uit een heleboel kaarten, 78 munten, 4 stadstableaus, 6 mystery boxes, 4 fiches en 2 dobbelstenen. Bij het opzetten heb je niet al het spelmateriaal nodig, het spel bestaat uit in totaal 10 rondes en in elke ronde gaat er spelmateriaal weg en komt er nieuw materiaal bij. Maar één ding blijft gelukkig het hele spel hetzelfde, je hoeft geen kaarten te schudden! Zet je het spel de eerste keer op dan ben je zo’n 10 á 15 minuten bezig, vooral omdat je goed in de spelregels moet kijken wat je precies moet opzetten.

machi koro legacy spelmateriaal

Bezienswaardigheden bouwen

Het doel van Machi Koro Legacy is om gezamenlijk de 10 rondes van het verhaal uit te spelen. Maar iedere ronde heeft ook één winnaar. Een ronde is afgelopen en de winnaar bekend, zodra een speler alle 3 zijn bezienswaardigheden heeft gebouwd en aan de gemeenschappelijke bezienswaardigheid heeft bijgedragen.

Ben je al bekend met Machi Koro dan zal je heel veel dingen herkennen en pak je het spel zo op, maar er zitten ook nieuwe elementen in het spel. De basisprincipes blijven hetzelfde, je dobbelt nog steeds om inkomsten te ontvangen en van deze inkomsten koop je nieuwe kaarten om nog meer inkomsten te kunnen ontvangen. Wat nieuw is, zijn de wisselende samenstellingen van de kaarten en de mystery boxes. In de deze doosjes zitten nieuwe spelelementen die je op gezette momenten openmaakt en toevoegt aan het spel.

De spelregels van Machi Koro Legacy zijn niet moeilijk en beslaan zo’n vier A4’tjes. Het spel wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van afbeeldingen. Ben je nog niet bekend met Machi Koro, houd dan rekening met zo’n 30 á 45 minuten lezen voordat je het helemaal snapt. Ben je al bekend met Machi Koro dan duurt het zo’n 10 á 15 minuten.

Een ervaring rijker

Zelf was ik al bekend met Machi Koro toen ik aan deze legacy-variant begon. Met het opzetten van het spel was het even goed lezen en kijken welke spelmaterialen je precies nodig hebt, maar achteraf gezien ging dat best soepeltjes, de kaarten die je nodig hebt liggen allemaal goed op volgorde.

Iedereen die Machi Koro kent weet dat als je het spel op een bepaalde manier speelt, je de kans vergroot om te winnen. Ik kan je gelijk verklappen dat de standaard strategie van Machi Koro bij Machi Koro Legacy niet opgaat. Dit komt omdat je (zeker in de eerste scenario’s) met andere kaarten speelt dan je gewend bent. Je hebt in het eerste scenario bijvoorbeeld geen (rode en paarse) kaarten om munten van je medespelers af te kunnen pakken. Het spel bouwt de moeilijkheid en complexiteit steeds verder op. Je begint vrij eenvoudig, maar al snel komen er nieuwe kaarten en extra regels bij.

Ik heb Machi Koro Legacy vooral als een eenmalige ervaring beleefd, met veel plezier overigens. Je doorloopt met dezelfde spelers de 10 scenario’s en bent telkens weer verrast door de nieuwe spelelementen die worden toegevoegd. Houd er wel rekening mee dat je dit spel telkens met dezelfde spelers moet spelen omdat iedereen ook zijn eigen voortgang bijhoudt op het spelerstableau. Heb je het spel helemaal uitgespeeld, dan kun je het spel blijven herspelen door een selectie maken uit alle kaarten en aanvullende spelregels uit het spel.

Statistiek, geluk en tactiek

Ook Machi Koro Legacy draait helemaal om statistiek, geluk en tactiek. Waarbij statistiek ook gelijk je tactiek bepaalt. Zolang je het spel met één dobbelsteen speelt, weet je dat de kans altijd even groot is dat je een getal tussen 1 en 6 gooit. Dit verandert wanneer je met twee dobbelstenen gooit. Je kunt dan nooit meer een 1 gooien, de kans op 2 of 12 is 1 op 36, terwijl de kans op 6, 7 en 8 nu 1 op 6 is (volg je me nog?!). Ook weet je dat je bij blauwe kaarten altijd inkomsten krijgt en bij groene kaarten alleen als jij aan de beurt bent, speel je met vier spelers dan ben je vaker niet dan wel aan de beurt, dus dan is het slimmer om in blauwe kaarten te investeren. Als je eenmaal de statistische kansen in dit spel weet, dan weet je wat de beste tactiek is met de grootste kans op de meeste inkomsten. Weten de andere spelers dit ook, dan houdt iedereen dezelfde tactiek aan. Maar hier komt ook gelijk het geluk om de hoek kijken. Uiteindelijk moeten de dobbelstenen nog wel gunstig rollen voor je. In de praktijk is het bij mij voorgekomen dat er tijdens het hele spel überhaupt geen 8 werd gegooid, terwijl statistisch gezien de kans op een 8 groot is. Ook heb je niet altijd genoeg munten om de (op papier) beste strategie aan te houden en word je gedwongen om andere keuzes te maken. Dit maakt Machi Koro Legacy gelijk erg verrassend en uitdagend, geen enkele uitkomst staat vast en geen spel zal hetzelfde zijn.

Meerdere sessies met dezelfde spelers

Je speelt Machi Koro Legacy met 2 – 4 spelers. Voor de leukste ervaring en meeste uitdaging speel je het spel met z’n vieren, maar ook met twee spelers is het een leuk spel. Machi Koro Legacy in een ruk uitspelen is in theorie mogelijk, maar waarschijnlijk heb je zo’n 5 tot 10 sessies nodig omdat ieder scenario zo’n 30 á 45 minuten duurt. Als je een snelle rekensom doet, betekent het dat je tenminste 5 uur bezig bent om het spel in één keer uit te kunnen spelen. Machi Koro Legacy is leuk voor de hele familie, of je het nu met kinderen (vanaf 10 jaar), (groot)ouders of vrienden speelt.

Conclusie

Heb je een vast clubje mensen waarmee je altijd spellen speelt dan is Machi Koro Legacy een interessant spel voor jullie. De geleidelijke opbouw in moeilijkheid, de wisselende spelelementen en het bijhouden van je voortgang maken dit spel tot een bijzondere ervaring van het spel Machi Koro. Ook als je al bekend bent met het originele Machi Koro, weet deze legacy-variant je te verrassen en dwingt het je om je speltactiek aan te passen. Het verhaal kun je in principe maar 1 keer spelen, maar heb je het spel eenmaal uitgespeeld dan kun je de losse scenario’s herspelen of je eigen kaarten en regels samenstellen. Weet je niet zeker of je dit type spel wel leuk vindt of speel je niet met een vaste groep mensen, dan kun je beter het originele Machi Koro overwegen. Het originele spel is een stuk goedkoper en er zijn uitbreidingen voor verkrijgbaar. Ik persoonlijk vind zowel het originele Machi Koro als deze legacy-variant erg leuk, en vind beide spellen de moeite waard voor een prominente plek in mijn spellenkast!

Bekijk Machi Koro Legacy op de website van Bol.com.

Goed om te weten

 • Het legacy gedeelte van het spel is ontworpen om eenmalig te doorlopen, dit komt omdat je gedurende het spel het spelmateriaal verbruikt. Vind je dit zonde dan kun je hier ook creatief omheen werken en met pen en papier dingen natekenen en dat verbruiken.
 • Wel kun je zonder problemen elk scenario (of eigen variaties hierop) eindeloos herspelen. Heb je het spel uitgespeeld dan houd je min of meer het originele spel van Machi Koro over met aanvullend spelmateriaal.
 • Machi Koro Legacy is wel een stuk duurder dan het originele Machi Koro, maar je krijgt er ook meer spel voor terug.
 • Er zijn geen uitbreidingen voor Machi Koro Legacy, je kunt dus niet de uitbreidingen van Machi Koro gebruiken.

Positief

 • Eenvoudige spelregels
 • Geschikt voor de hele familie
 • Geschikt voor twee spelers
 • Interessante ervaring van het spel Machi Koro
 • Hoge herspeelbaarheid
 • Geluk speelt een matige rol

Negatief

 • De prijs
 • Het verhaal is eenmalig te spelen
 • Je hebt dezelfde mensen nodig om het verhaal mee uit te spelen
 • Lastiger om een los spel mee te spelen dan het origineel
8

Erg goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!