Mantis Review

Koop Spel

In Mantis neem je de controle over een kolonie van buitenaardse insecten genaamd mantissen. Het doel van het spel is om de andere spelers te verslaan door middel van slimme zetten, tactische strategieën en het beheersen van de kaarten in je hand. Klinkt ingewikkeld? Wees gerust, dit partyspel van de makers van Exploding Kittens heb je no time door! In deze Mantis review vertel ik je er alles over en weet je of je dit spel direct moet kopen of beter kunt laten liggen.

Het spel opzetten

Het spel bestaat in totaal uit 105 kaarten, er zijn 7 verschillende kleuren met ieder 15 kaarten. Het spel opzetten in een minuut gedaan. Schud de stapel kaarten en geef iedere speler 4 kaarten die open neergelegd worden. De kaarten die voor iedere speler ligt, heet hun tank. Kaarten in jouw tank liggen open op tafel. Bevat jouw tank meerdere kaarten met hetzelfde gekleurde karakter, leg deze dan bij elkaar. Leg de overige kaarten als gesloten trekstapel op tafel en je bent klaar om te beginnen.

Het spel spelen

In Mantis probeer je als eerste 10 of meer kaarten in je scorestapel te krijgen. Het spel wordt beurtelings gespeeld. Als je aan de beurt bent heb je 2 mogelijkheden:

  1. Probeer te scoren

Neem de bovenste kaart van de trekstapel en draai deze open in jouw tank. Als de kleur van deze kaart gelijk is aan een kaart in jouw tank, dan verplaats je alle karakterkaarten van die kleur (inclusief de opengedraaide kaart) vanuit jouw tank naar jouw scorestapel, waarna je beurt voorbij is. Draai je geen gelijke kaart, dan leg je de kaart gewoon in jouw tank en eindigt je beurt.

  • Probeer te stelen

Neem de bovenste kaart van de trekstapel en draai deze open in de tank van een andere speler. Als de kleur van deze kaart gelijk is aan een kaart in hun tank, dan verplaats je alle karakterkaarten van die kleur (inclusief de opengedraaide kaart) naar jouw tank, waarna je beurt voorbij is. Draai je geen gelijke kaart, dan leg je de kaart in de tank van de andere speler en eindigt je beurt.

Je moet altijd eerst hardop je keuze bekendmaken of je gaat proberen te scoren of te stelen en bij wie, vóórdat je een kaart van de stapel trekt. Je kunt alleen kaarten naar je scorestapel verplaatsen als je kiest voor scoren. Als je succesvol kiest voor stelen gaan de kaarten naar je tank en niet naar je scorestapel.

Iedere kaart die je trekt is dus 1 van de 7 kleuren. Op de achterkant van iedere kaart staan altijd 3 kleuren afgebeeld. Van deze 3 kleuren is altijd 1 kleur de kleur van de voorkant van de kaart. Je weet dus dat de kaart die je trekt altijd 1 van de 3 kleuren is die afgebeeld staat op de achterkant. Het spel stopt zodra een speler 10 kaarten of meer in zijn of haar scorestapel heeft. Deze speler heeft dan gewonnen. De volledige uitleg lees je in de spelregels. De regels beslaan 4 pagina’s en hebben mij 5 minuten gekost om door te nemen. Of bekijk de speluitlegvideo hieronder.

De speleigenschappen

Kansen berekenen en risico nemen, dat is waar het om draait in Mantis. Om te kunnen scoren of te stelen moet de kleur van de kaart die je trekt overeenkomen met de kaarten in de tank. Dus heb jij een rode, gele en blauwe kaart in je tank liggen, dan moet de kaart die je trekt dus rood, geel of blauw zijn om vervolgens alle rode, gele of blauw kaarten te kunnen scoren. Omdat er op de achterkant van iedere kaart altijd 3 kleuren staan afgebeeld, weet je altijd zeker dat de kaart die je trekt in ieder geval 1 van die 3 kleuren is. Als je dat weet, dan ga je kijken welke speler in ieder geval al die 3 kleuren in zijn tank heeft, want dan weet je zeker dat je altijd prijs hebt. Maar veel vaker hebben spelers maar 1 of 2 van die kleuren. En dan is het risico nemen. Als je probeert te stelen en de kleur komt niet overeen, dan geef je je tegenspeler een extra kaart. Dan kan het soms toch slimmer zijn om te proberen te scoren en hopen dat het een kleur is die in jouw tank ligt. Je blijft het hele spel de afweging maken tussen kaarten van de andere spelers te stelen of proberen te scoren. Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Geluk speelt hierbij een gemiddelde rol. Je kunt geluk hebben dat de kaarten zo vallen dat niemand bij jou kan stelen en wanneer je zelf aan de beurt bent je in een keer veel kaarten kan scoren. De interactie tussen spelers is erg hoog, je bent elkaar de hele tijd aan het dwarszitten en iedereen is de hele tijd betrokken bij het spel.

Voor wie is dit spel

Je speelt Mantis met 2 t/m 6 spelers, een potje duurt zo’n 10 minuten en het spel is geschikt vanaf 7 jaar. Je kunt het spel prima met z’n tweeën spelen, in de spelregels staan hiervoor iets aangepaste spelregels uitgelegd. Maar zeker als partyspel is Mantis het allerleukste met 5 of 6 spelers. Het spel is dan uitdagender doordat er meer tegenspelers en keuzemogelijkheden zijn om te stelen. Daarbij neemt de spanning en hilariteit toe omdat iedereen bij iedereen aan het stelen raakt. De spelregels zijn heel eenvoudig en Mantis is daardoor door iedereen snel te leren en te spelen. Of je nu met je opa, oma, vader, moeder, kinderen of vrienden speelt. Zoals bij alle spellen van Exploding Kittens is er weinig diepgang maar draait Mantis vooral om de vrolijkheid en hilariteit. En ook dit spel weet daar weer goed in te slagen.

Conclusie

Mantis is een snel en hilarisch partyspel van de makers van Exploding Kittens. Het doel is om als eerste 10 kaarten te scoren. Dit doe je door in te schatten welke kleur de kaart heeft die je trekt en vervolgens te kiezen om te scoren of te stelen. De spelregels zijn eenvoudig, het tempo ligt hoog en iedereen blijft betrokken bij het spel. Winnen doe je door goede kansberekeningen, weten wanneer je het beste kunt scoren en een beetje geluk. Zoek je een vrolijk partyspel dat snel is te leren en te spelen, dat je met iedereen kunt spelen en niet te lang duurt? Haal dan zeker Mantis in huis!

Positief

  • Snel te leren en te spelen
  • Veel interactie tussen spelers
  • Leuk als partyspel

Negatief

  • Veel kaarten om te schudden
7

Goed

Pieter-Jan van Zwieten is Communications & Media Professional en founder van BRDGMZ. Naast zijn passie voor bordspellen en games is hij gek op foto- en videografie, geschiedenis, wetenschap en motorrijden.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Meld je aan voor de BRDGMZ nieuwsbrief en ontvang elke maand een compact overzicht van de nieuwste spellen en reviews in je mailbox. Als abonnee blijf je gelijk ook op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve winacties!